Ucraina a spus că a doborât toate dronele rusești lansate în noaptea de duminică spre luni, a treia consecutivă de atacuri ale armatei lui Vladimir Putin împotriva unor ținte civile. Sistemele de apărare aeriană au distrus 22 de obiecte aeriene deasupra Kievului în primele ore ale zilei de luni, a transmis administrația sa militară a capitalei ucrainene. Autoritățile locale au precizat că rămășițele dronelor doborâte au avariat totuși unele instalații de infrastructură.

Locuitorii din Kiev, terorizați de ruși cu lovituri asupra locuințelor lor și asupra infrastructurii esențialeFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

SINTEZA ZILEI:

  • Gazele sunt mai ieftine decât înainte de războiul din Ucraina, dar nimic nu este garantat pentru 2023 De aproape cinci ori mai ieftin decât în august: prețul en-gros al gazelor naturale în Europa a scăzut luni la cel mai jos nivel de la invadarea Ucrainei de către Rusia, datorită unei ierni blânde care salvează stocurile, dar analiștii avertizează că piața va fi imprevizibilă în lunile următoare, potrivit AFP.
  • Exporturile de gaze din fostul bloc sovietic au scăzut cu 45,5% în 2022 Exporturile de gaze ale Gazprom în afara fostului bloc sovietic au scăzut cu 45,5% în 2022, potrivit rezultatelor anunțate luni, după un an marcat de o scădere bruscă a livrărilor către Europa în urma sancțiunilor occidentale împotriva ofensivei din Ucraina, potrivit AFP.
  • Cum vrea Putin vrea să recâștige supremația pe mare. Președintele rus Vladimir Putin își îndreaptă atenția spre mare și spre consolidarea flotei. Șeful Kremlinului - prin intermediul unei legături video - a luat parte la ceremonia de ridicare a pavilionului pe trei noi nave de marină, submarinul General Suvorov, corveta Grad din clasa Buyan și dragorul de mine Anatoli Șlemov, scrie Inside Over.
  • Pierderi majore pentru Rusia: Furie în Rusia, după ce Moscova recunoaşte că a suferit cea mai mare pierdere de la începutul războiului din Ucraina Anunţul oficial de la Moscova vine în condiţiile în care pe reţelele sociale se vorbea încă de duminică despre atacul mortal din Makiivka, dar bilanţurile vehiculate de diverse surse variau. Ucraina, la rândul ei, a susţinut că atacul s-a soldat cu 400 de morţi, dar oficialii pro-ruşi din regiune spun că este o exagerare, potrivit News.ro. Cei mai mulţi ar fi fost recruţi ruşi, iar amploarea victimelor ar fi atât de mare pentru că în respectiva şcoală ar fi fost depozitate şi muniţii, care au explodat, la rândul lor, în momentul atacului.
  • 40% din teritoriile ocupate în timpul invaziei ruseşti sunt acum eliberate Patruzeci la sută din teritoriile ocupate după 24 februarie - când Rusia a lansat invazia în Ucraina - au fost eliberate în cursul anului trecut, a declarat luni comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujni, citat de CNN.
  • Fost general NATO: În războiul din Ucraina urmează un armistițiu. Asta nu înseamnă pace. „Mă aştept să se întâmple la vară, când ambele părţi vor spune că războiul nu duce nicăieri", a declarat Hans-Lothar Domröse pentru grupul media Funke. Cea mai probabilă perioadă pentru apariţia unui astfel de impas este între lunile februarie şi mai, a spus el.
  • Câți ucraineni ar fi de acord cu concesii teritoriale pentru pace - sondaj. Un sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev (KIIS) în perioada 4-27 decembrie arată că 85% dintre ucraineni consideră că nu este acceptabilă niciun fel de concesie teritorială către Rusia, „chiar dacă din această cauză războiul ar putea dura mai mult", scrie Kyiv Independent.
  • Reputatul cont de Twitter Ukraine Weapons Traker remarcă o evoluție foarte importantă pe linia frontului: apariția de muniție nou-fabricată de ucraineni. „Aici putem vedea proiectilele OF-25T 152mm HE, fabricate în 2022 - acestea pot fi trase de obuzierele autopropulsate D-20/Msta-B și de SPH 2S3/Msta-S”, scrie sursa citată.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 313:

00:20Şeful Statului Major al armatei ucrainene: 40% din teritoriile ocupate în timpul invaziei ruseşti sunt acum eliberate

Patruzeci la sută din teritoriile ocupate după 24 februarie - când Rusia a lansat invazia în Ucraina - au fost eliberate în cursul anului trecut, a declarat luni comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujni, citat de CNN.

23:53 Zelenski: Rusia plănuiește să „epuizeze” Ucraina cu atacuri cu drone iraniene

Rusia plănuiește o campanie prelungită de atacuri cu drone iraniene pentru a "epuiza" Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski în obișnuitul său discurs nocturn

23:10Un joc video de război, la originea unui val de dezinformare asupra conflictului din Ucraina

Soldaţi care dau lupte în oraşe incendiate, avioane de luptă doborâte de rachete, drone care pulverizează tancuri - imagini care par autentice, dar sunt extrase de fapt din jocuri video precum „Arma 3” ce alimentează un val de dezinformare asupra războiului din Ucraina, scrie Agerpres citând France Presse.

21:50 Grupul francez Gaztransport & Technigaz (GTT) își oprește activitățile în Rusia din cauza sancțiunilor UE

Grupul francez Gaztransport & Technigaz (GTT) a declarat că își oprește activitățile în Rusia după ce a analizat ultimele pachete de sancțiuni europene, care includ o interdicție privind serviciile de inginerie cu firme rusești, potrivit Al Jazeera.

Grupul a precizat că contractul său cu compania rusă de construcții navale Zvezda pentru 15 nave de transport de gaze naturale lichefiate (LNG) care sparg gheața va fi suspendat începând cu 8 ianuarie, iar activitățile vor fi limitate la cele mai avansate două.

Cum vrea Putin vrea să recâștige supremația pe mare

21:18 VIDEO Ucraina: Cel care a distrus pictura lui Banksy riscă o pedeapsă cu închisoarea

Ministerul ucrainean de Interne a declarat că presupusul autor al îndepărtării unei picturi murale Banksy într-un oraș ucrainean riscă până la 12 ani de închisoare dacă va fi condamnat, potrivit Al Jazeera și Reuters.

Banksy (Foto:Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia)

20:18 Gazele sunt mai ieftine decât înainte de războiul din Ucraina, dar nimic nu este garantat pentru 2023

De aproape cinci ori mai ieftin decât în august: prețul en-gros al gazelor naturale în Europa a scăzut luni la cel mai jos nivel de la invadarea Ucrainei de către Rusia, datorită unei ierni blânde care salvează stocurile, dar analiștii avertizează că piața va fi imprevizibilă în lunile următoare, potrivit AFP.

20:00Un editor de montaj, care a lucrat la filme ucrainene celebre, a murit pe front. Mesaj emoţionant transmis de soţie

Viktor Onisko, un editor de montaj celebru al cinematografiei din Ucraina, care se înrolase în armată, a fost ucis pe front, a anunţat luni Ministerul ucrainean al Apărării, fără a oferi mai multe detalii, relatează News.ro citând CNN.

19:11 De la „Generalul Suvorov” la „Alexandru al III-lea”: Cum vrea Putin vrea să recâștige supremația pe mare

Președintele rus Vladimir Putin își îndreaptă atenția spre mare și spre consolidarea flotei. Șeful Kremlinului - prin intermediul unei legături video - a luat parte la ceremonia de ridicare a pavilionului pe trei noi nave de marină, submarinul General Suvorov, corveta Grad din clasa Buyan și dragorul de mine Anatoli Șlemov, scrie Inside Over.

Exporturile de gaze din fostul bloc sovietic au scăzut cu 45,5% în 2022

18:50 Furie în Rusia, după ce Moscova recunoaşte că a suferit cea mai mare pierdere de la începutul războiului din Ucraina

Anunţul oficial de la Moscova vine în condiţiile în care pe reţelele sociale se vorbea încă de duminică despre atacul mortal din Makiivka, dar bilanţurile vehiculate de diverse surse variau. Ucraina, la rândul ei, a susţinut că atacul s-a soldat cu 400 de morţi, dar oficialii pro-ruşi din regiune spun că este o exagerare, potrivit News.ro.

Cei mai mulţi ar fi fost recruţi ruşi, iar amploarea victimelor ar fi atât de mare pentru că în respectiva şcoală ar fi fost depozitate şi muniţii, care au explodat, la rândul lor, în momentul atacului.

Imediat, bloggerii naţionalişti ruşi care relatează despre război şi care au sute de mii de adepţi au cerut să fie pedepsiţi comandanţii, pentru că au cazat soldaţii în aceeaşi clădire cu un depozit de muniţie, deşi ştiau că se află în raza de acţiune a rachetelor ucrainene.

17:55 Zelenski mulțumește UE la început de an nou

Zelenski spune că și-a exprimat mulțumirile față de UE în cadrul unei convorbiri telefonice cu von der Leyen, în timp ce așteaptă un nou ajutor din partea blocului, potrivit Al Jazeera.

"Sunt bucuros să încep anul cu o convorbire telefonică cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen", a scris el pe Telegram. "Mi-am exprimat recunoștința pentru sprijinul neclintit al UE.

"Așteptăm prima tranșă de ajutor macrofinanciar în ianuarie, primul lot de autobuze școlare, generatoare și case modulare. Am coordonat demersurile privind summitul UE-Ucraina. Simțim sprijin și ne îndreptăm împreună spre victorie."

16:55 Rusia: Alimentarea cu energie electrică a fos restabilită în Briansk după un atac ucrainean cu dronă

Guvernatorul regional a declarat că un atac cu o dronă ucraineană a avariat o instalație electrică din regiunea rusă Briansk, la granița cu Ucraina, întrerupând curentul electric timp de câteva ore.

„Un atac cu dronă ucraineană a avut loc în această dimineață asupra districtului Klimovski”, a declarat Alexander Bogomaz pe Telegram.

„Ca urmare a atacului, o instalație de alimentare cu energie electrică a fost avariată”, potrivit Al Jazeera.

Fost general NATO: Urmează un armistițiu. Asta nu înseamnă pace

16:15Ministerul rus al Apărării a declarat că 63 de militari ruși au fost uciși într-un atac cu rachete ucrainene asupra locuinței lor temporare din orașul Makiivka, în partea controlată de Rusia din regiunea ucraineană Donețk.

"Ca urmare a unei lovituri cu patru rachete cu focos exploziv puternic asupra unui punct de desfășurare temporară, 63 de militari ruși au fost uciși", a declarat Ministerul Apărării într-un comunicat. "Toată asistența și sprijinul necesar vor fi oferite rudelor și apropiaților militarilor decedați".

Partea ucraineană și bloggerii militari ruși vorbesc însă de circa 400 de victime.

15:47 Rusia: Exporturile de gaze din fostul bloc sovietic au scăzut cu 45,5% în 2022

Exporturile de gaze ale Gazprom în afara fostului bloc sovietic au scăzut cu 45,5% în 2022, potrivit rezultatelor anunțate luni, după un an marcat de o scădere bruscă a livrărilor către Europa în urma sancțiunilor occidentale împotriva ofensivei din Ucraina, potrivit AFP.

15:23Câți ucraineni ar fi de acord cu concesii teritoriale pentru pace - sondaj

14:56Apărarea antiaeriană rusă a doborât duminică noapte o dronă ucraineană care se apropia de orașul Voronej din sud-vestul Rusiei, au afirmat autoritățle locale, citate de TASS:

„Noaptea trecută, apărarea aeriană a detectat și a doborât un mic vehicul de recunoaștere fără pilot, lansat din Ucraina care se apropia de Voronej", se spune într-o declarație a guvernului regional, citată de TASS.

Nu au fost raportate victime sau pagube, potrivit TASS. Voronej este situat în sud-vestul Rusiei.

13:49 Cinci persoane au fost rănite de obuze trase de tancuri rusești asupra unei piețe din orașul Beryslav din sudul Ucrainei, potrivit guvernatorului regional.

În această dimineață, rușii au atacat centrul orașului Beryslav - au bombardat piața orașului", a declarat Iaroslav Yanushevych, guvernatorul regiunii Herson, unde se află Beryslav, pe canalul său oficial de Telegram.

„Probabil că tirul a fost efectuat de la un tanc din Kakhovka, ocupată temporar", a adăugat el. Kakhovka se află pe partea opusă a fluviului Nipru. Dintre cele cinci persoane rănite, trei sunt în stare critică, a precizat Beryslav. (CNN)

13:08Fost general NATO: Urmează un armistițiu. Asta nu înseamnă pace / Explicațile lui Hans-Lothar Domröse

Sute de ruși ar fi murit după o lovitură cu HIMARS în Makiivka

12:51 Reputatul cont de Twitter Ukraine Weapons Traker remarcă o evoluție foarte importantă pe linia frontului: apariția de muniție nou-fabricată de ucraineni.

„Aici putem vedea proiectilele OF-25T 152mm HE, fabricate în 2022 - acestea pot fi trase de obuzierele autopropulsate D-20/Msta-B și de SPH 2S3/Msta-S”, scrie sursa citată.

12:33VIDEO Masacru în Makiivka, după ce un internat unde erau sute de soldați ruși a fost lovit cu HIMARS / Reacția ironică a ucrainenilor și furia bloggerilor ruși

11:36 Autoritățile din capitala ucraineană au cerut locuitorilor din Kiev să își reducă consumul de electricitate după ce a treia zi de atacuri rusești a afectat instalațiile de infrastructură.

Armata ucraineană a afirmat că a doborât 39 de drone kamikaze Shahed în noaptea de luni spre marți, dar a precizat că resturile au avariat totuși instalații de infrastructură.

Unsprezece case private au fost, de asemenea, avariate, potrivit lui Oleksii Kuleba, șeful administrației militare regionale. Parchetul General al Ucrainei a declarat că nu au fost consemnate victime. (CNN)

Toate dronele lansate de ruși ar fi fost doborâte

10:39 Războiul de 105 ani al Moscovei cu lumea şi de ce a venit timpul „aterizării” la realitate. O analiză de Alexandru Dodan

10:05 Armata ucraineană spune că a doborât toate cele 39 de drone rusești din valurile de azi-noapte, transmite Kyiv Independent.

Forțele ruse au lansat un atac masiv împotriva Ucrainei folosind drone kamikaze Shahed-131/136 de fabricație iraniană în noaptea de 1 spre 2 ianuarie. Apărarea aeriană a distrus toate cele 39 de drone.

Tot azi-noapte au fost doborâte două drone Orlan-10, precum și o rachetă ghidată X-59.

09:48 Noua estimare a pierderilor rusești din ultima zi: 720 de soldați, 9 blindate de luptă ale infanteriei, 6 piese de artilerie, 5 diferite vehicule și 44 de drone:

În Donbas se duce bătălia pentru autostrada P66

09:03 Armata ucraineană spune că a provocat pierderi grele inamicului în Bahmut, unde 170 de soldați au fost uciși și 200 răniți

08:51 Evaluarea britanică de luni dimineață scoate în evidență bătălia pentru autostrada P66:

  • În ultimele cinci zile, forțele rusești și ucrainene s-au luptat pentru controlul autostrăzii P66, la nord de Kremina, oraș din regiunea Lugansk aflat sub control rusesc.
  • P66 este o rută de aprovizionare esențială pentru secțiunea nordică a frontului rusesc din Donbas, ea fiind legătura cu regiunea rusă Belgorod.
  • Utilizarea acesteia a fost perturbată de artileria ucraineană începând din octombrie, dar dacă Ucraina ar reuși să o blocheze de tot, foarte probabil că ar submina și mai mult defensiva rusă din Kremina.

08:44Ca urmare a loviturilor din timpul nopții asupra capitalei ucrainene, instalațiile de infrastructură energetică au fost avariate, provocând întreruperi ale furnizării de energie electrică și de căldură prin sistemul de termoficare, a declarat luni primarul Vitali Klitschko.

Scurtă recapitulare, luni dimineață, a evenimentelor recente:

  • Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus 20 de obiecte aeriene deasupra Kievului luni dimineața devreme, a informat administrația militară a capitalei, în condițiile în care alarmele aeriene au sunat timp de mai bine de patru ore. O persoană a fost rănită de resturi de la o dronă distrusă deasupra orașului.
  • Este a doua noapte consecutivă de atacuri și vine după ce ucrainenii au aplaudat de la balcoanele lor, în primele ore ale anului 2023, în timp ce apărarea lor aeriană distrugea în aer rachete și drone rusești. Atacurile ruseşti asupra Ucrainei din ajunul şi noaptea Anului Nou s-au soldat cucel puțin 4 morţi şi 50 de răniţi.
  • Zelenski a spus într-un mesaj de Anul Nou că singura sa dorință pentru toți ucrainenii pentru 2023 este victoria: „Acest an ne-a lovit în inimă. Ne-am plâns toate lacrimile. Ne-am spus toate rugăciunile. Luptăm și vom continua să luptăm. De dragul cuvântului cheie: 'victorie'". În primul său mesaj din 2023 către ucraineni, Zelenski a lăudat și apărarea antiaeriană care a doborât de Revelion 45 de drone inamice.
  • Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, a scris pe Twitter: „Rusia a atacat cu sânge rece și laș Ucraina în primele ore ale noului an. Dar Putin încă nu pare să înțeleagă că ucrainenii sunt făcuți din oțel".
  • Franța va fi alături de Ucraina până la victoria ei, a declarat președintele francez Emmanuel Macron într-un discurs de Anul Nou: „În anul care începe, vom fi alături de voi fără ezitare".
  • Președintele ales al Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, s-a întâlnit separat, sâmbătă, cu reprezentanți ai Rusiei și Ucrainei, înainte de învestirea sa, și a făcut apel la încetarea războiului dintre cele două țări.
  • Magistratul care a condus urmărirea penală a lui Slobodan Miloşevic spune că Vladimir Putin trebuie judecat chiar anul acesta, în Ucraina
  • O analiză de Silviu Nate: Războiului Rusiei în Ucraina și implicațiile sale extinse pentru anul 2023.
  • Ucraina trebuie să primească sprijin militar pe termen lung de la Occident, a avertizat şeful NATO
  • Ucrainenii l-au eliberat pe „Adik”, câinele eroilor de la Azovstal, după ce rușii l-au făcut cadou lui Ramzan Kadîrov.

-----------------