​Vladimir Putin le cere șefilor industriei de apărare din Rusia să se asigure că armata sa primește toate armele și echipamentele de care are nevoie „în cel mai scurt timp posibil” pentru a lupta în Ucraina. Statele Unite cer Moscovei să recunoască realitatea și să retragă trupele din Ucraina. Războiul a intrat în ziua 304.

Atac în HersonFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Sinteza zilei

  • Cel puțin zece persoane au fost ucise și alte 58 rănite sâmbătă în urma unui atac rusesc asupra orașului ucrainean Herson, recent recucerit, la câteva ore după ce Zelenski a avertizat asupra unui nou val de atacuri rusești în perioada Crăciunului. Un oficial pro-rus acuză trupele ucrainene pentru bombardament în încercarea de a da vina pe armata lui Putin.
  • Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că atacul din Herson este o dovadă în plus că Ucraina trebuie să fie aprovizionată cu mai multe sisteme de apărare.
  • Muncitorii din Mariupol, ocupat de Rusia, au început să demonteze teatrul din orașul din sudul țării, supus unui asediu prelungit la începutul acestui an, în care sute de persoane au fost ucise într-un atac aerian.
  • Ucraina a anunțat că a mai ucis încă 480 de soldați ruși, potrivit ultimelor estimări ale armatei.
  • Un oficial ucrainean a cerut ca fabricile iraniene de drone și rachete să fie distruse din cauza utilizării lor de către Rusia în război. Mihailo Podoliak, un consilier al lui Zelenski, a declarat că Iranul „umilește în mod flagrant instituirea sancțiunilor internaționale".
  • Rusia a cumpărat 1.700 de drone kamikaze Shahed din Iran, a declarat Kirilo Budanov, șeful Direcției de informații din Ucraina, pentru New York Times.
  • Olanda s-a angajat să aloce 2,5 miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina în 2023, majoritatea banilor fiind destinați ajutorului militar.
  • Trupele rusești au atacat așezările din apropierea Bahmut, un oraș din estul Ucrainei, cu tancuri, mortiere, tunuri și artilerie cu rachete într-o singură zi.
  • Trupa rock Pink Floyd a strâns 600.000 de dolari pentru Ucraina cu melodia Hey Hey Rise Up.
  • Ucrainenii își vor crea propriul miracol de Crăciun, arătând că rămân neînduplecați în ciuda atacurilor rusești care au determinat milioane de oameni să stea în întuneric, a declarat sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un mesaj sfidător în ajunul Crăciunului.
  • Șeful unui important șantier naval rusesc, unde se construiesc submarine capabile să lanseze rachete, a murit subit
  • Un tribunal ucrainean a condamnat patru prizonieri de război ruşi la câte 11 ani de închisoare pentru crime de război, a anunţat sâmbătă Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

Cele mai importante informații despre războiul din Ucraina - ziua 304

23:07Guvernatorul regiunii Transbaikal, Alexander Osipov, a postat pe rețelele de socializare, iar apoi a șters mesajul, o ilustrație de pe coperta revistei poloneze Wprost dedicată Crăciunului în Ucraina, potrivit publicației independente Meduza.

22:40Statul Major General al forțelor armate ucrainene susține că forțele rusești interzic locuitorilor să își părăsească locuințele din regiunea Herson, potrivit The Kyiv Independent. Starea de asediu va fi în vigoare de la 25 decembrie până la 3 ianuarie 2023, a precizat Statul Major General.

22:07Papa Francisc a oficiat sâmbătă tradiționala slujbă din ajunul Crăciunului, în Bazilica Sfântul Petru, făcând referire la războiul din Ucraina și la alte conflicte, amintind că nivelul de lăcomie și foamea de putere este atât de mare încât unii vor „să-și mănânce chiar și vecinii", transmite Reuters.

21:35Ucrainenii își vor crea propriul miracol de Crăciun, arătând că rămân neînduplecați în ciuda atacurilor rusești care au aruncat milioane de oameni în întuneric, a declarat sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un mesaj sfidător, transmite Reuters.

Un oficial pro-rus acuză forțele ucrainene pentru atacul din Herson

21:13Un oficial pro-Moscova a acuzat forțele ucrainene că au lansat atacul în Herson în încercarea de a da vina pe armata rusă, potrivit Reuters.

20:40Cel puțin zece persoane au fost ucise și aproximativ 58 au fost rănite sâmbătă în urma unui atac rusesc asupra orașului ucrainean Herson, recent recucerit, la câteva ore după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat asupra unui nou val de atacuri rusești în perioada Crăciunului.

20:31Trupa rock Pink Floyd a anunțat sâmbătă că a strâns 600.000 de dolari pentru Ucraina cu piesa Hey Hey Rise Up, lansată în luna aprilie.

19:55Șeful unui important șantier naval rusesc, unde se consctruiesc submarine capabile să lanseze rachete, a murit subit, potrivit Reuters.

Turcia crede că războiul nu se va termina prea curând

18:54 Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat sâmbătă că războiul din Ucraina „nu pare să se încheie uşor”, relatează AFP.

18:28Ministerul britanic al apărării a transmis un mesaj dedicat militarilor ucraineni care se luptă pentru libertate și în momentele de tihnă ale celor care se pregătesc să celebreze Nașterea lui Iisus Hristos.

"Curajul și tenacitatea voastră de a vă apăra țara sunt un exemplu pentru noi toți. În timp ce ne pregătim pentru Crăciunul din acest an, haideți să-i păstrăm în gândurile noastre pe acei oameni curajoși care luptă pentru a-și apăra țara”, a transmis ministerul britanic al apărării.

17:58Poliția de Frontieră din Ucraina a anunțat că nu există mișcări de trupe și echipamente militare în Belarus către Ucraina, potrivit The Kyiv Independent.

„Situația de-a lungul frontierei cu Belarus rămâne pe deplin sub control", a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de Grăniceri Andrii Demchenko, adăugând că Belarus își consolidează totuși frontiera cu Ucraina.

17:25Cel puțin opt persoane au fost ucise și alte 58 au fost rănite sâmbătă de un atac rusesc asupra orașului ucrainean recent recucerit Herson, la câteva ore după ce Volodimir Zelenskiy a avertizat asupra unui nou val de atacuri rusești în perioada Crăciunului, potrivit The Guardian.

"Într-un weekend, în ajunul Crăciunului, rușii au atacat centrul orașului. Au atacat piața, centrul comercial, clădirile rezidențiale, clădirile administrative - locurile unde se află cei mai mulți oameni", a declarat Iaroslav Ianoșevici, guvernatorul regiunii.

Doi soldați și doi mercenari din Rusia, condamnați pentru tortură

16:47Doi soldați ruși și doi mercenari ruși au fost condamnați la închisoare după ce au recunoscut că au torturat veterani ucraineni.

Un tribunal din Poltava a anunțat că s-a constatat că aceștia au încălcat "legile și obiceiurile războiului", potrivit Kyiv Independent, care citează biroul procurorului din regiunea Harkov.

S-a constatat că aceștia au torturat cu brutalitate trei veterani de război în satul Borova, în nord-estul regiunii Harkov.

Cei patru au pledat vinovați de acuzațiile aduse și au fost condamnați la 11 ani de închisoare cu drept de apel.

16:20 În ultimele 24 de ore, trupele rusești au atacat cu tancuri, mortiere, tunuri și rachete de artilerie zeci de localități din apropierea orașului Bahmut, situat în estul Ucrainei, relatează The Guardian.

15:28Rusia a cumpărat 1.700 de drone kamikaze Shahed din Iran, a declarat Kirilo Budanov, șeful Direcției de informații din Ucraina, pentru New York Times, relatează The Kyiv Independent.

13:37Potrivit parchetului ucrainean, noul bilanț al bombardamentului din Herson este de cel puțin opt morți și 17 răniți, dintre care unii spitalizați în stare gravă.

12:53Cel puţin cinci persoane au murit şi 20 au fost rănite într-un bombardament al forţelor ruse în centrului oraşului Herson din sudul Ucrainei, a transmis sâmbătă consilierul prezidenţial ucrainean Kirilo Timoşenko, potrivit agenţiilor Reuters şi France Presse.

11:28Probabil că Rusia și-a limitat atacurile cu rachete cu rază lungă de acțiune împotriva infrastructurii ucrainene la aproximativ o dată pe săptămână, din cauza disponibilității limitate a rachetelor de croazieră, arată evaluarea Ministeruli Apărării din Marea Britanie.

Avertismentul lui Zelenski

10:16 Volodimir Zelenski i-a avertizat pe ucraineni că Rusia ar putea lansa mai multe lovituri de Crăciun, îndemnându-i să „fie atenți la alarmele de raid aerian, să se ajute unii pe alții și să se îngrijească unul de celălalt”. „Odată cu apropierea sezonului sărbătorilor, teroriștii ruși și-ar putea intensifica din nou activitățile. Ei nu au nicio atenție pentru valorile creștine sau pentru orice valoare, de altfel”, a spus el.

09:1210 momente-cheie în 10 luni de război în Ucraina

08:13 O scurtă recapitulare:

Direcțiile lui Putin pentru Armată

  • Rusia a crescut numărul de trupe, arme și echipamente militare care sunt transferate pe linia frontului în Ucraina folosindu-se de linia ferată, a declarat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei în actualizarea sa de seară, relatează Ukrainska Pravda.
  • Președintele Vladimir Putin le-a spus vineri șefilor industriei de apărare din Rusia să crească capacitatea de a producție de arme pentru a se asigura că armata rusă obține rapid toate echipamentele militare de care au nevoie pentru a lupta în Ucraina, relatează Reuters. Comentariile lui Putin au fost făcute la doar câteva zile după ce s-a angajat să ofere armatei sale tot ceea ce aceasta va cere în cadrul unei întâlniri cu cei mai importanți oficiali militari ruși.
  • Kremlinul a susținut că Rusia a făcut progrese semnificative în direcția "demilitarizării" Ucrainei - unul dintre obiectivele inițiale ale invaziei rusești de acum 10 luni.

Riscul unei ciocniri Rusia-SUA crește

  • Forțele ruse au început să demoleze un teatru din Mariupol ocupat din sudul Ucrainei, care a fost locul unui atac aerian mortal despre care se crede că a ucis sute de civili, potrivit unui consilier al primarului ucrainean în exil al orașului. Ministrul ucrainean al culturii, Oleksandr Tkachenko, a declarat că această acțiune este o "încercare de a ascunde pentru totdeauna dovezile uciderii deliberate a ucrainenilor de către ruși".
  • Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a avertizat că riscul unei ciocniri între SUA și Rusia este "ridicat" și a comparat relațiile dintre SUA și Rusia cu o "eră glaciară", potrivit Tass.
  • Kremlinul a acuzat joi SUA că poartă un război prin procură împotriva Rusiei, după ce Washingtonul a sporit sprijinul militar pentru Ucraina și l-a găzduit pe președintele Volodimir Zelenski la Casa Albă și în Congres.
  • Forțele rusești au bombardat joi de peste 60 de ori regiunea Herson, recent eliberată, potrivit șefului administrației militare a regiunii, Iaroslav Ianușevici. Doi civili au fost uciși vineri dimineață de bombardamentele rusești asupra orașului.
  • Două persoane au fost rănite după ce o mașină capcană a explodat în orașul Melitopol, ocupat de Rusia, în sud-estul Ucrainei, potrivit unui oficial local pro-Moscova.

Președintele a revenit la Kiev și avertizează Rusia

  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că se întrevăd şanse de reuşită pe front. ”Ne pregătim pentru diferite variante de acţiuni ale statului terorist, vedem intenţiile sale. Şi vom răspunde”, a susţinut el. Zelenski a avertizat că în perioada sărbătorilor teroriştii ruşi ar putea deveni activi din nou, îndemnându-i pe oameni să ţină cont de alarmele de atac aerian. ”Cetăţenii Rusiei trebuie să înţeleagă clar că teroarea nu rămâne niciodată fără un răspuns”, a adăugat el, potrivit News.ro.
  • Vizita lui Volodimir Zelenski la Casa Albă a confirmat faptul că Ucraina și SUA sunt "parteneri strategici" pentru prima dată în istorie, a declarat cel mai important consilier al liderului ucrainean.
  • Congresul american a adoptat vineri, prin votul final al Camerei Reprezentanților, un vast proiect de lege pentru finanțarea serviciilor federale, în valoare totală de 1.700 de miliarde de dolari, dintre care 45 pentru Ucraina, potrivit AFP.

Problemele energetice persistă:

  • Rușii au tras în una dintre instalațiile companiei energetice DTEK vineri seară
  • Furnizorul public de energie electrică din Ucraina, Ukrenergo, spune că deficitul din rețeaua de electricitate a "scăzut ușor", dar rămâne semnificativ. "Toate tipurile de instalații de generare funcționează", a declarat acesta, dar "există încă anumite restricții în sistemul de transport al energiei electrice cauzate de deteriorarea rețelelor principale de către atacurile rusești".
  • Deficitul de energie în regiunea Kievului este de aproximativ 50%, a declarat Oleksii Kuleba, șeful administrației militare regionale din Kiev, pe Telegram.