Rusia a cumpărat 1.700 de drone kamikaze Shahed din Iran, a declarat Kirilo Budanov, șeful Direcției de informații din Ucraina, pentru New York Times, relatează The Kyiv Independent.

Dronă iranianăFoto: Iranian Army Office / Zuma Press / Profimedia

Odată cu îmbunătățirea apărării antiaeriene ucrainene, majoritatea dronelor sunt doborâte înainte de a ajunge la ținte, a declarat șeful serviciului de informații al armatei ucrainene, adăugând că Rusia a folosit deja aproximativ 540 de drone împotriva Ucrainei.

Până în prezent, Iranul a refuzat să transfere rachete balistice către Rusia.

„Iranul nu se grăbește să facă acest lucru, din motive ușor de înțeles, deoarece, de îndată ce Rusia va lansa primele rachete, presiunea sancțiunilor va crește asupra Iranului”, a declarat Budanov.

Din septembrie, Rusia atacă Ucraina cu drone kamikaze de fabricație iraniană, vizând civili și distrugând infrastructura energetică din Ucraina.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la 19 decembrie că Rusia a primit un nou lot de 250 de drone iraniene Shahed-136.

Drone iraniene cu piese din străinătate

În noiembrie, organizația non-profit StateWatch din Ucraina și ONG-ul Independent Anti-Corruption Commission au publicat o investigație în care au constatat că dronele de fabricație iraniană, cu excepția motorului, sunt compuse în întregime din piese fabricate în străinătate.

Peste 30 de companii din UE și SUA au fost identificate printre cele ale căror piese au fost folosite pentru fabricarea acestor drone.

Potrivit CNN, SUA au înființat un grup de lucru pentru a investiga modul în care tehnologia occidentală, inclusiv microelectronica americană, a ajuns în dronele kamikaze fabricate de Iran, pe care Rusia le-a folosit pentru a ataca infrastructura energetică din Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 304-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.