Un oficial pro-Moscova a acuzat forțele ucrainene că au lansat atacul în Herson în încercarea de a da vina pe armata rusă, potrivit Reuters.

Imagine din HersonFoto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Un atac rusesc asupra orașului ucrainean Herson, recent recucerit, a ucis cel puțin 10 persoane, a rănit 58 și a lăsat cadavre însângerate pe șosea, au declarat autoritățile, în ceea ce Kievul a condamnat ca fiind o crimă gratuită din plăcere.

Rusia controlează cea mai mare parte, dar nu toată regiunea Herson. Guvernatorul local Iaroslav Yanushevici, numit de Kiev, a declarat la televiziunea națională că numărul morților a crescut la 10, potrivit agenției de știri Interfax Ucraina, citată de Reuters.

Vladimir Saldo, guvernatorul regiunii, instalat de Rusia, a declarat că Kievul a ordonat trupelor sale să bombardeze orașul.

„Aceasta este o provocare dezgustătoare cu scopul evident de a da vina pe forțele armate ruse", a scris Saldp pe Telegram.

Iurii Sobolevski, vicepreședinte al consiliului regional, a declarat că o rachetă a aterizat lângă un supermarket din Piața Libertății din oraș.

Reuters nu a reușit să verifice în mod independent informațiile din Herson.

Ucraina a recucerit orașul, singura capitală regională pe care Rusia o avea de la invazia din 24 februarie, în noiembrie. De atunci, Kievul spune că forțele rusești au bombardat puternic orașul de peste râul Nipru.

Acuzațiile Kievului

Consilierul prezidențial ucrainean Kirilo Timoșenko a declarat că atacul a fost lansat de un lansator multiplu de rachete Grad.

Un alt consilier, Mihailo Podoliak, i-a criticat pe cei care cer Kievului să caute negocieri de pace cu Rusia, făcând referire la lovirea neîncetată a rețelei electrice ucrainene de către Moscova începând din luna octombrie, care a lăsat milioane de oameni fără căldură sau apă.

Kievul încă își revenea după valul de raiduri de rachete de luni, care a întrerupt jumătate din alimentarea cu energie electrică a orașului până a doua zi, potrivit prim-ministrului ucrainean.

Urmărește ultimele evoluții din a 304-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.