O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare arată încă un elicopter de atac Ka-52 rusesc doborât de trupele ucrainene, informațiile ce circulă pe canalele de Telegram din Rusia sugerând că acesta era pilotat de un echipaj de elită.

Ucrainenii au doborat inca un elicopter Ka-52 rusescFoto: Captura video

Înregistrarea video arată cum elicopterul de atac al forțelor ruse suferă o lovitură catastrofală, fiind luat complet prin surpindere de forțele de apărare aeriană ale Ucrainei.

Înregistrarea video cu slow motion arată cum elicopterul Ka-52 este lovit de sus cu o rachetă antiaeriană în timp ce un alt elicopter rusesc survolează la altitudine mai joasă sub el.

După cum au remarcat unii internauți, echipajul elicopterului rusesc ce se deplasează la altitudine joasă au putut vedea eliminarea camarazilor lor, lucru vizibil la secunda 00:46 a înregistrării când rămășițele primului elicopter cad exact prin fața celui de-al doilea.

Potrivit informațiilor ce circulă pe rețelele de socializare rusești, în special pe canalele de Telegram unde războiul este pe larg comentat, elicopterul doborât ar fi fost pilotat de un echipaj de elită al Forțelor Aeriene ale Rusiei.

Bloggerii militari ruși afirmă că cei doi piloți ai elicopterului ar fi fost decorați cu 6 ordine pentru curaj și că întregul echipaj a fost decorat postum cu cea mai înaltă distincție militară a Rusiei.

Potrivit acelorași surse, elicopterul ar fi fost doborât în apropierea orașului Svatove din regiunea Lugansk din estul Ucrainei unde se duc lupte grele încă de la sfârșitul lunii noiembrie.

Elicopterele de atac rusești, vulnerabile în fața apărării aeriene a Ucrainei

Intrate în serviciul forțelor rusești în primăvara lui 2011, elicopterele de atac Ka-52 erau considerate înainte de izbucnirea războiului din Ucraina pe 24 februarie unele dintre cele mai moderne și temute arme din arsenalul Forțelor Aeriene ale Rusiei, fiind pe larg folosite în timpul operațiunilor aeropurtate de ocupare a aeroportului Antonov de lângă Kiev.

Lansate încă din primele ore ale invaziei rusești și respinse în cele din urmă de apărătorii ucraineni după un contraatac care a dus la recucerirea aeroportului, aceste operațiuni sunt considerate de analiștii militari prima înfrângere majoră a forțelor rusești din Ucraina, victoria trupelor ucrainene împiedicând Rusia să ocupe un cap de pod în apropierea Kievului.

Numeroase înregistrări video apărute ulterior pe rețelele de socializare au arătat de-a lungul lunilor cum forțele ucrainene au reușit să doboare elicoptere Ka-52, inclusiv folosind sisteme antitanc.

O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare la începutul lunii noiembrie a arătat de asemenea cum sabotori ucraineni au reușit să pună bombe pe elicoptere Ka-52 aflate pe un aerodrom aflat la sute de kilometri în interiorul Rusiei.

În evaluarea privind evoluția războiului din Ucraina pe care a publicat-o pe 25 octombrie, ministerul britanic al Apărării estima că Rusia a pierdut peste un sfert din aceste elicoptere de atac pe care le avea înainte ca președintele Vladimir Putin să ordone declanșarea „operațiunii militare speciale”.

În evaluarea sa de luni forțele armate ucrainene estimează că au distrus 264 de elicoptere rusești de toate modelele de la izbucnirea războiului la sfârșitul lunii februarie.

Urmărește ultimele evoluții din a 285-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.