​Fostul „guvernator al poporului” din Donbas, Pavel Gubarev, care a stat la originile înființării așa-zisei Republici Populare Donețk în 2014, a anunțat dispariția soției sale, potrivit Lenta.

Pavel Gubarev in 2014, cand s-a autoproclamat „guvernator al poporului” din DonbasFoto: Dzhavakhadze Zurab / TASS / Profimedia Images

Gubarev a anunțat pe canalul său de Telegram că soția sa, Ekaterina Gubareva, care a fost numită de ocupanții ruși șef adjunct al administrației regiunii Herson după moartea lui Kirill Stremousov, a dispărut marți după-amiaza.

Gubarev a mai precizat că ea a fost văzută ultima dată lângă clădirea guvernamentală din Henicesk, unde autoritățile rusești de ocupație și-au stabilit sâmbătă „capitala temporară”, la o zi după finalizarea retragerii de pe malul de vest al Niprului și abandonarea orașului Herson.

Șeful interimar al administrației „civilo-militare” din Herson, Vladimir Saldo, a încercat de asemenea să o sune pe Gubareva pentru a afla unde se află, dar ea nu răspunde, potrivit soțului ei.

Cine este Pavel Gubarev

Acesta a fost cunoscut în Ucraina ca un activist pro-rus proeminent înainte de ocuparea ilegală a Crimeii în 2014, an în care Gubarev s-a autoproclamat drept „Guvernatorul poporului” în regiunea Donețk după ce separatiștii pro-ruși au capturat Adunarea Regională locală.

Ulterior el a fost tras pe linie moartă de ceilalți lideri separatiști precum Denis Pușilin, actualul șef al administrației instalate de ruși în această regiune din estul Ucrainei, și i s-a interzis să participe la pretinsele alegeri legislative organizate de insurgenții pro-ruși.

La scurt timp după ce s-a declarat „Guvernator al poporului” în martie 2014, el a fost arestat de SBU, serviciul de securitate al Ucrainei. Însă el a fost eliberat doar două luni mai târziu în schimbul unor ofițeri ai SBU arestați de miliția separatistă din Donbas.

Luna trecută Gubarev a distribuit un mesaj video bizar în care afirmă că ucrainenii sunt de fapt ruși posedați de diavol care vor fi uciși dacă nu se lasă convinși să treacă de partea Moscovei.

Urmărește ultimele evoluții din a 266-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.