Un nou moment inedit a avut loc la televiziunile rusești, până și propagandiștii Kremlinului ajungând să se amuze de propria propagandă.

Olga Skabeeva pare amuzata de propria propagandaFoto: Captura video

Momentul a avut loc în timpul emisiunii prezentatoarei Olga Skabeeva, „păpușa de fier” a lui Vladimir Putin, de la postul Rossiya-1 în contextul discuțiilor despre evoluția „operațiunii militare speciale” pe care liderul de la Kremlin a declanșat-o în data de 24 februarie.

„- Trebuie să înțelegem perspectivele pe termen lung, într-un orizont de cel puțin două luni. Pentru asta avem nevoie de claritate din toate părțile și această claritate trebuie dezvăluită publicului în diverse domenii - aceasta are de-a face cu componenta economică, componenta politică și componenta militară de asemenea”, susține Dmitri Abzalov, directorul Centrului pentru Comunicare Strategică de la Moscova.

„- Situația în care nimeni nu spune nimic creează un vid. Acest vid generează aceste situații aparte, aceste nesiguranțe. Acesta este cel mai periculos lucru care poate exista pentru procesul politic”, continuă el.

„- Operațiunea militară specială decurge conform planului iar scopurile și obiectivele sale vor fi atinse”, intervine Olga Skabeeva.

Propagandiștii ruși se amuză de ideea cuceririi Ucrainei

„- Aș vrea măcar o dată să știu care sunt acestea (scopurile și obiectivele). Măcar o dată”, răspunde Abzalov.

„- Demilitarizarea și denazificarea Ucrainei”, îi dă replica Skabeeva, moment în care toți invitații din platoul emisiunii încep să se amuze, inclusiv prezentatoarea TV care încearcă să își ascundă un zâmbet.

„- A întregii Ucraine?”, întreabă din nou directorul Centrului pentru Comunicare Strategică vizibil amuzat.

„- Tu ai vrea să vezi și planurile operațiunii”, intervine un alt invitat.

„- A întregii Ucraine? Inclusiv a regiunilor de vest?”, continuă Abzalov, moment în care se vede că nu toți propagandiștii ruși au „antrenamentul” Skabeevei.

„- Mi-ar plăcea niște claritate cu privire la poziția noastră deoarece este foarte important pentru public, pentru Ucraina, pentru Europa, pentru China de asemenea”, insistă Abzalov peste zâmbetele celor din jur.

Discuția a avut loc în contextul în care televiziunile controlate de Kremlin au evitat în general subiectul retragerii de pe malul de vest al râului Nipru și abandonarea orașului Herson, capitala regiunii cu același nume din sudul Ucrainei.

În unul din puținele momente în care retragerea a fost discutată la televiziunile rusești, prezentatorul Vladimir Soloviov l-a comparat pe Vladimir Putin cu Stalin, concluzionând însă că actualul lider de la Kremlin a luat decizia corectă de a se retrage din Herson, spre deosebire de fostul lider sovietic.

Retragerea a declanșat însă furie pe canalele de Telegram folosite de bloggerii militari ruși și facțiunile ultranaționaliste din Rusia, aceștia criticând în termeni extrem de duri noul eșec înregistrat de armata rusă.

Urmărește ultimele evoluții din a 265-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.