Pavel Filatiev, parașutistul rus care a dezertat în Occident, denunțând războiul de agresiune dus împotriva Ucrainei, a făcut un nou gest de frondă la adresa autorităților de la Moscova.

Pavel Filatiev a renuntat la documentele rusestiFoto: Captura video

Filatiev, care a fugit din Rusia după ce a publicat o carte extrem de critică cu privire la modul în care a decurs războiul declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie, a ajuns în Franța unde a solicitat azil politic.

Aflat în Aeroportul Internațional Charles de Gaulle de lângă capitala franceză Paris, Filatiev și-a rupt toate documentele rusești pentru a-și sublinia din nou opoziția față de „operațiunea militară specială” ordonată de Putin. El le-a aruncat apoi în una din toaletele aeroportului.

Gestul său a fost însă criticat de numeroși ucraineni pe platformele social media, aceștia amintind că Filatiev a participat la războiul împotriva țării lor, a ucis ucraineni, și acuma caută refugiu în Occident.

În cartea sa „ZOV” (denumită după una dintre cele două litere pe care militarii ruși le-au pictat pe tancurile și blindatele lor), el a oferit o perspectivă asupra stării armatei ruse înainte de război și a descris experiențele sale din primele zile ale invaziei.

Filatiev a fugit din Rusia după ce site-urile de investigație Meduza și iStories care operează în afara Rusiei pentru a nu fi închise de autoritățile de la Moscova au publicat fragmente din cartea sa. El a spus ulterior că se temea că va fi încarcerat sau făcut să dispară.

Cum a descris fostul parașutist rus armata trimisă de Putin în Ucraina

„[Pe 24 februarie] m-am trezit la două dimineața. [...] Nu puteam să înțeleg: Tragem în ucrainenii care avansează? Sau poate NATO [trupe]? Sau atacăm? Pe cine vizează acest bombardament infernal?”, a scris Filatiev în cartea sa.

„Nici măcar un comando nu ar fi știut ce se întâmplă. Coloana a început să se miște încet. Am auzit împușcături și explozii din direcția în care mergeam. Unde mergeam și de ce nu era clar. [Dar] era clar că începuse un adevărat război”, a mai relatat acesta.

Afirmațiile sale amintesc de cele făcute de soldații ruși capturați de ucraineni în primele zile ale războiului, aceștia susținând că nu li s-a spus că vor fi trimiși să lupte în Ucraina, ci că vor lua parte la „exerciții militare”.

Filatiev a descris tehnica militară folosită în timpul invaziei ca fiind „iremediabil învechită” și tacticile de luptă drept identice cu cele folosite de bunicii soldaților trimiși de Putin în Ucraina.

„Nu aveam niciun drept moral să atacăm o altă țară, mai ales pe cei mai apropiați oameni de noi. Când au început toate acestea, cunoșteam puțini oameni care credeau în naziști și care doreau să lupte împotriva Ucrainei. Nu am nutrit ură și nu i-am considerat pe ucraineni drept dușmani”, a mai scris fostul parașutist.

El a fost spitalizat după ce a fost rănit în timpul războiului însă ulterior a fost trimis înapoi pe front. Filatiev a relatat că a fost acuzat de comandantul unității sale că se sustrage războiului și că acesta a formulat o plângere împotriva sa la procuratura militară.

Pavel Filatiev a vorbit și despre furturile comise de soldații ruși

Într-un interviu acordat săptămâna trecută jurnaliștilor de la CNN, fostul membru al Trupelor Aeropurtate Ruse a povestit și despre condițiile cu care se confruntă militarii ruși pe front, aceștia ducând lipsă de echipamente de bază, mâncare, apă sau saci de dormit.

„Cazărmile noastre au aproximativ 100 de ani și nu pot găzdui toți militarii noștri... Toate armele noastre sunt de pe vremea Afganistanului. La câteva zile după ce încercuisem Hersonul, mulți dintre noi nu aveam mâncare, apă sau saci de dormit. Pentru că era foarte frig noaptea, nici nu puteam să dormim. Găseam cârpe ca să ne înfășurăm pentru a ne încălzi”, a relatat acesta.

În contextul respectiv, el a vorbit și despre furturile comise de soldații ruși, susținând că unii dintre ei au furat laptopuri sau alte obiecte „poate pentru că salariul nu le ajungea”.

„Mulți au jefuit magazine abandonate, au luat telefoane mobile și alte lucruri. Nu vreau să le justific acțiunile, dar este important să înțelegeți că nivelul scăzut al calității vieții lor îi împinge să facă astfel de lucruri în război”, le-a spus Pavel Filatiev jurnaliștilor americani.

„Văd ce se întâmplă cu țara mea și sunt îngrozit. Totul este distrus, corupt. Singurele legi care funcționează bine sunt cele represive”, a mai spus el cu privire la situația din Rusia.

Urmărește ultimele evoluții din a 187-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.