Rusia a prezentat o dronă Bayraktar TB2 falsă la forumul său militar „Armata 2022” la care și-a invitat aliații, afirmând că aceasta a fost capturată de la ucraineni.

HotNews.roFoto: Hotnews

Imaginile au fost sesizate de analistul militar Oryx, acesta notând greșelile făcute în realizarea falsului: drona a fost vopsită în culoarea greșită, seria și marcajele sunt plasate greșit și „Bayraktar”-ul rusesc are muniții false. Presa rusă a scris că drona a fost capturată de separatiștii din așa-zisa Republică Populară Lugansk.

Forumul „Armata” este cel mai mare eveniment cu tematică militară organizat anual în Rusia, la ediția de anul acesta participând, ca și în anii anteriori, toată conducerea militară și politică a țării, de la președintele Vladimir Putin și Dmitri Medvedev, la ministrul Apărării Serghei Șoigu și șefii serviciilor de informații rusești.

Pe lângă oficialii ruși de regulă sunt prezenți invitați din statele aliate ale Moscovei și cei din țări în care Rusia exportă sau dorește să vândă armament. La ediția de anul acesta ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu le-a mulțumit personal „liderilor militari proeminenți” din Burundi, Uganda, Sudan și alte state africane „prietenoase” față de Rusia.

Serghei Șoigu a vorbit și despre posibilitatea folosirii unor arme nucleare în Ucraina, afirmând că Rusia nu are nevoie de acestea pentru a câștiga războiul. Totodată, el a acuzat statele membre ale NATO că doresc să își extindă activitățile în zona Pacificului într-o referință la acuzații recente ale Beijingului.

Președintele rus Vladimir Putin a făcut la rândul său comentarii asemănătoare.

Rusia ar dori și ea drone Bayraktar TB2

Președintele turc Recep Erdogan a declarat la sfârșitul lunii trecute că Vladimir Putin i-a propus ca Rusia să colaboreze cu Baykar, compania din Istanbul care produce dronele Bayraktar TB2 și alte aeronave fără pilot.

Haluk Bayraktar, unul dintre cei doi frați care conduce compania turcească a exclus însă ferm această posibilitate cu o săptămână înainte.

„Nu le-am livrat sau furnizat [rușilor] nimic și nu vom face niciodată un asemenea lucru. Noi susținem Ucraina, susținem suveranitatea sa, susținem lupta sa pentru independență”, subliniat el.

Seluk Bayraktar, fratele său și ginerele președintelui Recep Erdogan, a făcut comentarii similare la sfârșitul lunii mai, afirmând că este mândru că dronele de fabricație turcească sunt folosite de ucraineni împotriva invadatorilor ruși.

„Este o invazie ilegală, așadar TB2 ajută onorabilul popor ucrainean să își apere țara”, mai afirma acesta.

De altfel, mai devreme în cursul lunii august guvernul de la Kiev a anunțat că a ajuns la un acord cu compania turcească pentru a deschide o fabrică de drone Bayraktar TB2 pe teritoriul Ucrainei.

Urmărește ultimele evoluții din a 175-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.