După „Sfânta Javelina” și „Sfântul NLAW”, ucrainenii au „canonizat” și lansatoarele multiple de rachete HIMARS primite din partea Statelor Unite, după cum arată o nouă memă distribuită pe rețelele de socializare.

Sisteme HIMARSFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Mema a fost redistribuită de jurnalistul canadian Christian Borys, fost corespondent în Ucraina care în prezent administrează pagina „Sfânta Javelina”. „Înainte să-ți dai seama, ziua ta e aproape gata și e ora HIMARS deja”, glumește acesta, o referință la faptul că ucrainenii au lansat multe din atacurile lor cu sistemele de rachete americane la aceeași oră din noapte.

Sosirea lansatoarelor multiple de rachete HIMARS în Ucraina pe 23 iunie a provocat panică în rândul bloggerilor militari ruși, a separatiștilor din estul Ucrainei și a decidenților de la Moscova, după ce acestea au fost folosite deja pentru distrugerea a zeci de ținte din spatele liniilor frontului.

Ministrul ucrainean al Apărării a declarat în urmă cu câteva zile că sistemele HIMARS fac deja o „diferență uriașă” pe câmpul de luptă, adăugând că „mai multe astfel de arme, precum și muniție și echipament ne vor spori forța și vor ajuta la demilitarizarea statului terorist” rus.

Sfântul HIMARS, capabil să copleșească apărarea antiaeriană rusă

În cel mai recent atac efectuat de forțele armate ucrainene cu lansatoare HIMARS și rachete Tocha-U, în noaptea dintre marți și miercuri, acestea au copleșit apărarea antiaeriană a rușilor, aceasta nereușind să recunoască țintele din cauza lansărilor repetate de rachete.

„Forțele de apărare aeriană nu au putut recunoaște țintele, pentru că erau mai multe în același timp. Cel mai probabil, apărarea aeriană le-a luat drept una", a declarat miercuri Vitali Kiseliov, ministrul adjunct de interne al Republicii Populare Lugansk, pentru TASS, una dintre agențiile de presă ale statului rus.

Mick Ryan, un general australian în rezervă educat la Colegiul de Comandă al Pușcașilor Marini din Statele Unite, explica recent că sistemele HIMARS nu doar că permit ucrainenilor să lovească punctele logistice ale armatei ruse, aflate cu zeci de kilometri în spatele frontului, dar că acest lucru are și un puternic impact psihologic asupra militarilor ruși.

Mai devreme în cursul războiului ucrainenii au „canonizat” și sistemele antitanc Javelin și NLAW primite din Statele Unite și Marea Britanie, folosite cu mare succes în prima fază a războiului declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie.

Mai recent, ucrainenii au distribuit și meme-uri cu „Sfântul Neptun”, o referință la rachetele de fabricație autohtonă folosite la scufundarea navei amiral „Moskva” în luna aprilie.

Ucrainenii au creat și un imn pentru drona de fabricație turcească Bayraktar TB2, de asemenea folosită în numeroase lovituri în primele săptămâni ale războiului pentru a opri coloanele blindate și convoaiele rusești în timp ce acestea încercau să înainteze spre capitala Kiev și alte orașe ucrainene din Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 141-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.