Există o posibilitate reală ca racheta care a lovit mall-ul din Kremenciuk să fi fost destinată unei ținte din apropiere, a afirmat ministerul britanic al apărării în evaluarea de miercuri.

Rachete rusești au lovit un mall din orașul KremenciukFoto: Profimedia Images

„Inexactitatea Rusiei în desfășurarea loviturilor cu rază lungă de acțiune a dus anterior la incidente cu victime civile în masă, inclusiv în gara Kramatorsk la 9 aprilie 2022", a precizat ministerul apărării din Marea Britanie în informare recentă a serviciilor de informații.

„Este foarte probabil ca planificatorii ruși să rămână dispuși să accepte un nivel ridicat de daune colaterale atunci când percep necesitatea militară de a lovi o țintă", a adăugat acesta.

De asemenea, serviciile secrete militare britanice apreciază că forțele rusești au avansat încă 2 km de la rafinăria de petrol Lisichansk, la sud de oraș, începând cu 25 iunie, în încercările sale de a încercui ultimul bastion al apărătorilor ucraineni în estul ţării.

Este aproape sigur că Rusia va continua să desfășoare atacuri în încercarea de a împiedica realimentarea forțelor ucrainene de pe linia frontului, se mai arată în evaluarea britanică.

De asemenea, ministerul britanic al apărării consideră că vor mai fi alte victime civile pentru că Rusia nu are arme moderne de precizie iar cei care planifică atacurile nu sunt destul de pregătiți.

Ministerul rus al apărării a negat marți că a lovit cu rachete un centru comercial din orașul ucrainean Kremenciuk, afirmând că a lovit un depozit de arme și că o explozie ulterioară a muniției a declanșat un incendiu în centrul comercial din apropiere, care era „nefuncțional”, potrivit Reuters.

Ucraina a denunțat luni un atac care a devastat un centru comercial aglomerat, provocând moartea a cel puțin 18 persoane, potrivit unui bilanț provizoriu.

-----------