Papa Francisc a declarat într-un interviu publicat marți că premierul ungar Viktor Orbán i-a spus că planul lui Vladimir Putin este ca războiul din Ucraina să se încheie până pe 9 mai, când Rusia sărbătorește Ziua Victoriei în al Doilea Război Mondial, relatează RFE.

Papa Francisc si Viktor OrbanFoto: Vatican Media-CPP-IPA / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Orbán, când l-am întâlnit, mi-a spus că rușii au un plan, ca pe 9 mai să se termine totul. Sper să fie așa, așa că am înțelege și viteza escaladării [luptelor] din aceste zile. Pentru că acum nu e vorba doar de Donbas, e Crimeea, este Odesa, portul de la Marea Neagră din Ucraina”, a declarat Papa Francisc în cadrul unui amplu interviu acordat ziarului Corriere della Sera.

„Sunt pesimist, dar trebuie să facem orice gest posibil pentru a opri războiul”, a mai spus suveranul pontif, fără a preciza despre care întâlnire cu Orbán este vorba, însă papa Francisc l-a primit pe premierul ungar în audiență la Vatican pe 21 aprilie.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a negat însă la sfârșitul săptămânii trecute că Moscova vrea să pună capăt luptelor din Ucraina până pe 9 mai.

„Armata noastră nu își va ajusta în mod artificial acțiunile la nicio dată, inclusiv de Ziua Victoriei”, a spus el într-un interviu acordat televiziunii italiene Mediaset, difuzat duminică.

În cadrul aceluiași interviu papa Francisc a relatat că a cerut să se întâlnească la Moscova cu Vladimir Putin, dar că nu a primit vreun răspuns din partea Kremlinului.

Papa Francisc, atac la patriarhul Kirill al Rusiei

Francisc mai declarat pentru cotidianul italian că patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse, care a sprijinit războiul cu toată tăria, „nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin”.

„Am vorbit cu Kirill 40 de minute prin Zoom. Primele douăzeci mi-a citit cu un cartonaș în mână toate justificările pentru război. L-am ascultat și i-am spus: nu înțeleg nimic despre asta”, a relatat el.

„Nu suntem clerici de stat, nu putem folosi limbajul politicii, ci pe cel al lui Iisus. Suntem păstori ai aceluiași popor sfânt al lui Dumnezeu. Pentru aceasta trebuie să căutăm căi de pace, pentru a pune capăt focurilor de arme”, i-a transmis papa Francisc patriarhului Kirill.

La sfârșitul lunii aprilie, suveranul pontif i-a trimis patriarhului de la Moscova o scrisoare în limba rusă în care i-a cerut o unire a eforturilor pentru a pune capăt războiului din Ucraina, acesta fiind unul din numeroasele apeluri la pace formulate de papa Francisc după declanșarea invaziei rusești pe 24 februarie.

Patriarhul Kirill a declanșat o revoltă fără precedent în cadrul Bisericii Ortodoxe răsăritene din cauza numeroaselor sale declarații de susținere a războiului.

El a declarat inclusiv că problemele financiare cu care se confruntă rușii din cauza sancțiunilor occidentale fără precedent și a exodului companiilor străine sunt de fapt „o pedeapsă de la Dumnezeu”.

Urmărește ultimele evoluții din a 69-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.