Papa Francisc a declarat, într-un interviu publicat marți, că a cerut o întâlnire la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin pentru a încerca să oprească războiul din Ucraina, dar nu a primit niciun răspuns, transmite Reuters.

Papa Francisc si patriarhul KirillFoto: Vatican Media Press Office / Zuma Press / Profimedia Images

De asemenea, papa a declarat pentru ziarul italian Corriere Della Sera că patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse, care a sprijinit războiul cu toată tăria, „nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin”.

Francisc, care a făcut o vizită fără precedent la ambasada rusă atunci când a început războiul, a declarat ziarului că, la aproximativ trei săptămâni de la începerea conflictului, i-a cerut diplomatului șef al Vaticanului să îi trimită un mesaj lui Putin.

El a spus că mesajul a fost „că sunt dispus să merg la Moscova. Cu siguranță, era necesar ca liderul de la Kremlin să permită o deschidere. Nu am primit încă un răspuns și insistăm în continuare”.

El a adăugat: „Mă tem că Putin nu poate și nu dorește să aibă această întâlnire în acest moment. Dar cum să nu poți opri atâta brutalitate?”

Înainte de interviu, Francisc, în vârstă de 85 de ani, nu menționase în mod specific Rusia sau pe Vladimir Putin în mod public de la începutul conflictului.

Dar el a lăsat puține îndoieli cu privire la partea pe care o critică, folosind termeni precum agresiune și invazie nejustificată și deplângând atrocitățile împotriva civililor.

---------