Statele Unite dețin dovezi că trupele rusești din Donbas, regiune din estul Ucrainei, execută persoanele care încearcă să se predea, a declarat miercuri un înalt oficial american în fața Consiliului de Securitate al ONU, relatează Insider.

Un ucrainean acopera 4 civili ucisi de rusi pe o autostrada la 20 de kilometri de KievFoto: Mykhaylo Palinchak/SOPA/Shutterstock Editorial/Profimedia Images

„Avem acum informații credibile că o unitate militare rusească care operează în vecinătatea Donețkului a executat ucraineni care au încercat să se predea”, a declarat Beth Van Schaack, ambasadorul american pentru Justiție Penală Globală, în cadrul ședinței.

„Dacă sunt adevărate, aceste fapte ar fi o încălcare a unui principiu central al legilor războiului: interdicția executării sumare a civililor și combatanților care sunt hors de combat în virtutea predării, rănirii sau a altor forme de incapacitare”, a explicat ea.

„Hors de combat” este un termen francez folosit în dreptul internațional cu referire la o persoană aflată într-o zonă de război care și-a exprimat clar intenția de a se preda sau este rănită și incapabilă să se apere.

„Aceste (...) rapoarte sugerează că atrocitățile nu sunt rezultatul unor unități solitare sau ale unor indivizi; mai degrabă ele dezvăluie un model profund tulburător de abuzuri sistematice în toate zonele în care forțele rusești luptă”, a adăugat Van Schaack.

Joi dimineața, un comandant al Batalionului Azov aflat în uzina Azvostal din Mariupol, ultima redută a militarilor ucraineni ce-au apărat orașul-port, afirma că predarea nu este o opțiune pentru trupele sale, acestea știind că vor fi ucise în captivitate.

Curtea Penală Internațională spune că soldații ruși au transformat Ucraina într-o „scenă a crimei”

Acuzațiile formulate de oficialul american vin la o zi după ce Karim Khan, procurorul Curții Penale Internaționale, a declarat că Rusia se va confrunta cu „un caz în care există probe” cu privire la presupusele crime de război comise în oraşul ucrainean Bucha.

Biroul Procurorului CPI, înfiinţat în 2002 pentru a judeca cele mai grave crime comise în lume, a declanşat pe 3 martie o anchetă asupra situaţiei in Ucraina, după ce a primit undă verde de la aproape 40 de state participante la CPI.

În timpul unei vizite pe care a făcut-o la Bucha pe 13 aprilie, Karim Khan a declarat de asemenea că Ucraina este „o scenă a crimei”.

„Suntem aici pentru că avem motive întemeiate să credem că au fost comise crime care sunt de competenţa Curţii. Trebuie să risipim ceaţa războiului pentru a ajunge la adevăr”, a declarat el presei în cursul vizitei în această localitate de la periferia Kievului, unde sute de civili au fost găsiţi ucişi după retragerea rușilor.

Astfel de scene au fost descoperite în mai multe orașe și localități ucrainene după ce forțele armate ale Moscovei au început să se retragă din zonele Kiev și Chernihiv (Cernigău), mutare anunțată de ministerul rus al Apărării pe 29 martie.

Urmărește ultimele evoluții din a 64-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.