Forțele armate ale Ucrainei au distribuit o nouă înregistrare care îi prezintă pe soldații săi ce vânau tancuri în jurul Kievului, arătând cum aceștia se pregătesc pentru o ambuscadă și distrugerea unui vehicul inamic cu ajutorul unui sistem portabil Stugna-P.

Vanatorii de tancuri ucraineniFoto: Captura YouTube

„Atenție! În acțiune!”. La un moment dat soldații ucraineni se întreabă dacă să permită coloanei ce numără cel puțin 11 vehicule să se apropie mai mult, înainte de a deschide focul asupra țintei din capătul coloanei.

Stugna-P este un sistem portabil anti-tanc semi-automat ce lansează rachete ghidate cu laser și are posibilitatea de corectare ulterioară, cu ajutorul unui joystick, a traseului rachetei, lucru observat și în clipul de mai jos.

Ucrainenii ratează prima lovitură dar lovesc din plin cu a doua rachetă.

Imagini distribuite marți pe platformele social media arată cum ucrainenii au folosit un sistem Stugna-P pentru a doborî un Ka-52, un puternic elicopter de atac manevrat de un echipaj de doi piloți. Analiștii militari estimau înainte de invazie că Rusia deținea doar 70 de astfel de aeronave.

Ucrainenii au recapturat regiunea Kiev după mai bine de o lună de rezistență îndârjită

Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat pe 2 aprilie că întreaga regiune a Kievului a fost eliberată de invadatorii ruși, aici aflându-se și localitățile Irpin și Hostomel, puternic atacate de forțele armate rusești încă din primele zile ale invaziei.

Aeroportul din Hostomel a fost una dintre țintele tactice ale rușilor, capturarea sa făcând posibil un asalt aeropurtat de amploare asupra Kievului. Armata ucraineană a anunțat miercuri că aproximativ 400 de locuitori din Hostomel sunt dați dispăruți după cele 35 de zile de ocupație rusească.

Ministerul rus al Apărării a anunțat pe 29 martie că își reduce „drastic” operațiunile militare din regiunea Kievului și a Chernihivului, ambele puternic atacate în primele stadii ale invaziei.

Anunțul a venit după ce timp de mai multe săptămâni forțele rusești nu au reușit să înregistreze avansuri semnificative în aceste regiuni, fiind respinse și apoi vizate de contraatacuri limitate ale armatei ucrainene.

Serviciile de informații occidentale și armata ucraineană cred acum că rușii se regrupează pentru a lansa un atac masiv asupra estului țării după ce invazia pe scară largă a întregii Ucraine a eșuat.

Sir Andrew Wood, fost ambasador al Marii Britanii în Rusia, a declarat marți că rușii sunt șocați să vadă cât de inapte s-au dovedit a fi forțele lor armate în Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 42-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.