Forțele ruse pregătesc un „atac masiv” împotriva trupelor ucrainene în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, a anunțat luni guvernatorul acesteia, Serghei Gaidai, potrivit AFP.

Militar pro-rus al Republicii Populare LuganskFoto: Maxim Zaharov / Sputnik / Profimedia Images

"Vedem că echipamentele militare vin din direcții diferite, că ei (rușii) aduc oameni, că aduc combustibil (...). Înțelegem că se pregătesc pentru un atac masiv", a spus el într- un mesaj video.

Rușii pot încă întoarce soarta războiului în estul Ucrainei

Războiul este departe de a se fi încheiat și ar putea încă să se întoarcă în favoarea Rusiei dacă armata Moscovei va reuși să lanseze o operațiune de succes în estul Ucrainei. Actuala linie de ocupație rusă în sudul și estul Ucrainei reprezintă totuși un câștig semnificativ în teritoriul controlat de Rusia după începutul războiului, spune Institutul pentru Studiul Războiului (SUA) în ultima evaluare a desfășurării invaziei, publicată în noaptea de duminică spre luni.

Dacă un acord de încetare a focului sau un acord de pace îngheață o linie precum cea actuală a frontului, Rusia va putea să exercite o presiune mult mai mare asupra Ucrainei decât a făcut-o înainte de invazie și ar putea, în timp, să reasambleze o forță de invazie mai eficientă.

Victoria Ucrainei în bătălia de la Kiev este, așadar, semnificativă, dar nu decisivă.

Va trece timp până forțele retrase din nord vor putea fi aruncate iar în luptă

Dezordinea retragerii rusești sugerează că cel puțin unele dintre unitățile care se reconcentrează acum în Belarus și în vestul Rusiei vor rămâne ineficiente în luptă pentru o perioadă îndelungată.

Trupele rusești care încearcă să se refacă după retragerea din jurul Kievului vor trebui probabil să se reconsolideze în unitățile lor, să identifice ce soldați mai sunt prezenți, să își sorteze echipamentul și să evalueze gradul de pregătire pentru luptă al acestuia și, în general, să se reconstituie înainte de a putea începe să primească înlocuiri și echipamente noi și să se pregătească pentru alte operațiuni de luptă.

Probabil ca forțele rusești vor abandona în totalitate și malul estic al Niprului, retrăgându-se din jurul Cernihivului la nord și din Brovary la est.

Trupele rusești vor încerca probabil să mențină o prezență semnificativă în jurul Konotop și Sumî suficient de mult timp pentru a permite forțelor lor să își finalizeze retragerea din apropierea Kievului, dar apoi se vor retrage probabil înapoi în Rusia din aproape toate pozițiile lor la vest de Harkiv.

Trupele lui Vladimir Putin au dificutăți și în est

Moscova încearcă să concentreze rezervele și unele unități retrase din lupta din jurul Sumî pentru a-și întări operațiunile ofensive din est, dar întâmpină provocări serioase în acest efort.

Statul Major General ucrainean a raportat la 3 aprilie că soldații ruși opun rezistență și, în unele cazuri, refuză ordinele de a intra sau reintra în efortul de război. Statul Major General a afirmat că cele două grupuri tactice de batalioane (BTG) care s-au deplasat din Osetia de Sud spre Donbas în urmă cu mai puțin de o săptămână au refuzat să lupte și că planurile de a le muta înapoi în Osetia de Sud sunt în curs de pregătire.

SMG a afirmat că aproximativ 25 de soldați din Brigada separată aeropurtată 31 rusă au refuzat ordinele de a reintra în luptă, invocând pierderi excesive.

Statul Major General a afirmat, de asemenea, că și comandanții de la diferite eșaloane din Divizia a 3-a de pușcași din Rusia au refuzat să participe la operațiunile de luptă.

Nu dispunem de o verificare independentă a acestor rapoarte, dar ele sunt credibile în lumina pierderilor suferite de forțele rusești și a rapoartelor independente privind soldații ruși care și-au ucis comandanții și comandanții care s-au sinucis de la începutul conflictului.

Eforturile Rusiei de a-și avansa operațiunile ofensive în estul Ucrainei au înregistrat progrese limitate în ultimele 24 de ore. Luptele continuă în Mariupol și pe axa Izyum-Severodonetsk.

___