Ministrul rus de externe Serghei Lavrov afirmă că Rusia crede că există o șansă pentru a ajunge la un acord de pace cu Ucraina, relatează Ukrayinska Pravda.

Vladimir Putin si Serghei LavrovFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

„În urma rundei de discuții desfășurate la Istanbul pe 29 martie am văzut realism în poziția delegației ucrainene. Realism în modalitățile de asigurare a securității Ucrainei. Reprezentanților de la Kiev le-a devenit deja clar că nu pot fi obținute garanții de securitate în cadrul NATO și că apartenența la NATO ar trebui uitată”, a afirmat Lavrov, citat de agenția RIA Novosti.

„Șansele [de succes în negocieri] sunt mereu acolo. Moscova este hotărâtă să profite de toate aceste oportunități”, a adăugat el, precizând că a văzut de asemenea mai mult „realism” în propunerile Ucrainei privind statutul Donbasului și al Crimeii.

Amintim că la negocierile de pace ce au avut loc la Istanbul Ucraina a propus Rusiei un termen de 15 ani pentru a soluționa statutul Crimeii în urma unor discuții bilaterale care să aibă loc după semnarea unui acord de pace.

Imediat după încheierea acestei runde de discuții Kremlinul a anunțat că nu vede „progrese serioase” și „nimic foarte promițător” în negocierile de pace, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, ironizând propunerea Kievului privind statutul Crimeii.

Vladimir Medinski, negociatorul-șef al Rusiei, a declarat însă ulterior că Ucraina este dispusă să accepte „cerințele fundamentale” ale Rusiei.

Rusia spune că vrea pace cu Ucraina după descoperirea masacrelor comise de armata sa

Serghei Lavrov a mai afirmat că echipele de negociere ale Ucrainei și Rusiei comunică în prezent „foarte intens” în format video și că, pentru Rusia, cel mai important lucru este că negociatorii ucraineni sunt gata să accepte statutul de neutralitate al Ucrainei.

Kievul a anunțat în urma negocierilor de pace ce au avut loc pe 29 martie că este dispus să accepte statutul de țară neutră în schimbul unor garanții de securitate reale. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski declara anterior, la jumătatea lunii martie, că Ucraina „a auzit” că nu va fi primită în NATO.

Lavrov a mai declarat pentru RIA Novosti că deocamdată „nu înțelege” cum vor fi legalizate aceste propuneri într-un acord internațional și că o întâlnire între președinții Ucrainei și Rusiei, cerută în mod repetat de Ucraina, este posibilă după apariția unui acord scris clar.

Noile declarații ale lui Lavrov vin în contextul în care opinia publică internațională a fost șocată de masacrele comise de trupele rusești pe teritoriul Ucrainei, crime descoperite după retragerea acestora din regiunea Kievului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că descoperirea acestor atrocități face mai dificil pentru Kiev să negocieze cu Moscova, acesta promițând de asemenea că toți cei responsabili de uciderea civililor vor fi trași la răspundere.

Moscova neagă în mod oficial masacrele comise împotriva civililor ucraineni

Vasili Nebenzia, ambasadorul Rusiei la ONU, a descris luni atrocităţile din oraşul ucrainean Bucha (Bucea) drept „o provocare înscenată”, reiterând linia adoptată de Moscova după apariția primelor imagini cu crimele comise de armata sa.

„Încă de la început a fost clar că aceasta nu este altceva decât o altă provocare înscenată ce vizează discreditarea şi dezumanizarea armatei ruse şi nivelarea presiunii politice asupra Rusiei”, a spus Nebenzia într-o conferinţă de presă luni.

Duminică, Ministerul rus al Apărării a negat că forțele sale au ucis civili în Bucha distribuind pe contul său oficial de Telegram o postare în care se susține că imaginile și știrile cu civilii morți și lăsați pe străzi la Bucha sunt false.

Postarea afirma chiar că în unul dintre clipurile de pe rețelele de socializare cadavrele se mișcă.

Oficialii ucraineni au condus luni jurnaliștii presei internaționale prezenți în Ucraina pentru a le arăta îndeaproape una dintre gropile comune despre care Rusia afirmă că sunt „regizate”.

Noile declarații ale lui Serghei Lavrov vin în contextul în care armata ucraineană afirmă că forțele rusești s-au regrupat și se pregătesc de un „atac masiv” în estul țării.

Urmărește ultimele evoluții din a 41-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.