În ciuda faptului că economia țării sale s-a prăbușit sub greutatea sancțiunilor Occidentului, Vladimir Putin a apărut la manifestația de pe stadionul Luzhniki din Moscova într-o geacă Loro Piana de 12.000 de euro, potrivit presei britanice.

Vladimir Putin si geaca Loro PianaFoto: Colaj foto

Salariul minim lunar în Rusia, era de 13.890 de ruble, adică aproximativ 177 de dolari americani, la începutul anului 2022. În Moscova, acesta a fost stabilit la 21.371 de ruble rusești, adică aproximativ 272 de dolari americani.

Sancțiunile occidentale asupra Moscovei din cauza atacului asupra Ucrainei au dat o lovitură fără precedent sistemului bancar și financiar al Rusiei și vor duce probabil la perturbări majore în comerț și inflație.

Pentru a evita un default, Rusia a intensificat eforturile de a preveni ieșirea capitalului și de a sprijini rubla, care a înregistrat deja o scădere abruptă a valorii în raport cu dolarul.

Concerte grandioase cu mii de oameni au loc în mai multe orașe din Rusia, între care Moscova și Sankt-Petersburg, vineri, de „Ziua reunificării Crimeei”, Ziarul de Gardă.

La manifestația de pe stadionul Luzhniki din Moscova, care este de fapt una de susținere a războiului din Ucraina, Putin s-a adresat mulțimii și a salutat ceea ce el a numit încă de la început "operațiunea specială" din Ucraina, în timp ce oamenii agitau steaguri rusești, scrie Reuters.

Conform presei ruse, pe stadion sunt aproape 100.000 de oameni, iar alți circa 130.000 sunt în afara acestuia.

Toți participanții au în piept cocarde cu litera Z, unul dintre însemnele de pe tancurile armatei ruse care a invadat Ucraina. Experții militari l-au interpretat ca însemnând „Za pobedy”, „victorie” în limba rusă, sau „Zapad”, însemnând „Vest”. O parte dintre ei au steaguri, iar unii au venit cu tablouri cu fotografia lui Vladmir Putin, potrivit unor imagini postate pe rețelele sociale, scrie The Guardian.

Companiile rusești sunt afectate de sancțiunile istorice impuse de Occident

Însă ca represalii la intervenţia militară rusă din Ucraina începută la 24 februarie, Occidentul a adoptat noi sancţiuni, de o amploare istorică, împotriva unui mare număr de companii ruse. Aceste sancţiuni au paralizat o parte din sistemul bancar şi financiar al Rusiei şi au provocat o prăbuşire a rublei, precum şi o creştere a inflaţiei.

Occidentul a îngheţat de asemenea o parte a rezervelor ruse deţinute în străinătate, de circa 300 de miliarde de dolari, ceea ce creşte riscul unei incapacităţi de plată a Rusiei, privată de resurse pentru a-şi rambursa datoriile străine.

Banca Centrală a Rusiei a evitat joi intrarea în incapacitate de plată a țării după ce a făcut o plată de 117,2 milioane de dolari SUA (echivalent în ruble).

În contextul sancţiunilor, Putin a promis miercuri majorarea venitului minim, a salariilor funcţionarilor şi a pensiilor şi eliminarea controalelor pentru afaceri, pentru a surmonta „blitzkrieg-ul” economic occidental.