Concerte grandioase cu mii de oameni au avut loc în mai multe orașe din Rusia, între care Moscova și Sankt-Petersburg, vineri, de „Ziua reunificării Crimeei”. La concertul de pe un stadion din capitala Rusiei a luat parte și Vladimir Putin, care le-a vorbit oamenilor, de pe scenă, despre ceea ce el numește "operațiunea specială" din Ucraina.

Multimea adunata in interiorul stadionului Luzhniki din Moscova 2Foto: Captura de ecran

În 18 martie, rușii sărbătoresc „Ziua reunificării Crimeei cu Rusia”, iar locuitorii multor orașe ale Rusiei participă la concerte, în timp ce în Crimeea este declarată zi liberă pentru bugetari.

La manifestația de pe stadionul Luzhniki din Moscova, care este de fapt una de susținere a războiului din Ucraina, a venit și Vladimir Putin, care a fost aclamat de mulțime.

Putin s-a adresat mulțimii și a salutat ceea ce el a numit încă de la început "operațiunea specială" din Ucraina, în timp ce oamenii agitau steaguri rusești, scrie Reuters.

În discursul său, Putin a vorbit despre "unitatea poporului rus" faţă de “operaţiunea militară specială” din Ucraina, reluând propaganda că Rusia "a trebuit să apere vorbitorii de limba rusă din Ucraina de un genocid".

Conform presei ruse, pe stadion sunt aproape 100.000 de oameni, iar alți circa 130.000 sunt în afara acestuia.

Toți participanții au în piept cocarde cu litera Z, unul dintre însemnele de pe tancurile armatei ruse care a invadat Ucraina. Experții militari l-au interpretat ca însemnând „Za pobedy”, „victorie” în limba rusă, sau „Zapad”, însemnând „Vest”. O parte dintre ei au steaguri, iar unii au venit cu tablouri cu fotografia lui Vladmir Putin, potrivit unor imagini postate pe rețelele sociale, scrie The Guardian. De asemenea, scena a fost împânzită de pancarte cu mesaje precum „Pentru o lume fără nazism!", „Pentru preşedinte!" şi „Pentru Rusia!".

Conform relatărilor unor jurnaliști străini citați de The Guardian, pe stadion ar fi fost aduși cu autobuze studenți și angajați de la stat, cărora li s-ar fi promis că vor primi bani pentru a participa.

Locuitorii din Sankt Petersburg participă la un concert denumit „Za Россию!” (Pentru Rusia), în timp ce bugetarii din Moscova participă la concertul „Крымская весна” (Primăvara din Crimeea), transmite Nexta.

În 24 februarie Rusia a invadat Ucraina. Potrivit Rusiei, acest război, pe care Kremlinul îl numește „operațiune militară specială” are drept scop „denazificarea” Ucrainei. Este a 23-a zi de război, iar potrivit datelor autorităților ucrainene, Rusia ar fi pierdut până în prezent 14.200 de militari.

...........................