În discursul ținut la manifestația de pe stadionul Luzhniki din Moscova, Vladimir Putin le-a transmis rușilor adunați să sărbătorească ”Ziua reunificarii Crimeei cu Rusia” că aceasta trebuia scoasă din starea umilitoare în care se afla, nefiind parte a Rusiei, potrivit Tass.ru.

Vladimir PutinFoto: Captura de ecran

Liderul de la Kremlin le-a transmis celor prezenți că fiecare cuvânt scris în Constituția țării este de mare importanță.

„Suntem poporul multinațional al Federației Ruse, uniți de un destin comun pe pământul nostru - acestea sunt primele linii ale legii fundamentale a Rusiei, constituția, și fiecare cuvânt este plin de un sens profund și are o mare importanță" a spus el.

Președintele a adăugat că locuitorii Crimeei s-au ghidat tocmai după această idee atunci când au mers la referendumul din 16 martie 2014, referendum ținut sub amenințarea armelor și nerecunoscut de Ucraina sau de Occident.

"Ei au trăit și trăiesc pe pământul lor și au vrut să trăiască un destin comun cu patria lor istorică, cu Rusia. Aveau tot dreptul să facă acest lucru și și-au atins scopul", a spus șeful statului și a ținut să-i felicite pe locuitorii din Crimeea.

Potrivit acestuia, Crimeea trebuia scoasă din starea umilitoare în care se afla, nefiind parte a Rusiei.

„A fost necesar să scoatem Crimeea din acea poziție umilitoare, din acea stare umilitoare în care Crimeea și Sevastopolul erau cufundate când făceau parte dintr-un alt stat care finanța aceste teritorii conform așa-numitului principiu rezidual”, a spus Putin.

Liderul rus a reamintit că din 2014 Rusia a făcut multe pentru a „ridica” Crimeea și Sevastopolul.

"A fost necesar să se facă lucruri care nu sunt vizibile imediat cu ochiul liber. Sunt de natură fundamentală: alimentare cu gaz, alimentare cu energie, servicii comunale, refacerea rețelei de drumuri, construirea de noi drumuri, autostrăzi și poduri noi", a susținut el.

Putin a dat asigurări că autoritățile ruse știu ce trebuie făcut în continuare și cum. „Cu siguranță vom implementa toate planurile”, a subliniat el.

Concerte grandioase cu mii de oameni au loc în mai multe orașe din Rusia, între care Moscova și Sankt-Petersburg, vineri, de „Ziua reunificării Crimeei”, Ziarul de Gardă.

La manifestația de pe stadionul Luzhniki din Moscova, care este de fapt una de susținere a războiului din Ucraina, Putin s-a adresat mulțimii și a salutat ceea ce el a numit încă de la început "operațiunea specială" din Ucraina, în timp ce oamenii agitau steaguri rusești, scrie Reuters.

Conform presei ruse, pe stadion sunt aproape 100.000 de oameni, iar alți circa 130.000 sunt în afara acestuia.

Toți participanții au în piept cocarde cu litera Z, unul dintre însemnele de pe tancurile armatei ruse care a invadat Ucraina. Experții militari l-au interpretat ca însemnând „Za pobedy”, „victorie” în limba rusă, sau „Zapad”, însemnând „Vest”. O parte dintre ei au steaguri, iar unii au venit cu tablouri cu fotografia lui Vladmir Putin, potrivit unor imagini postate pe rețelele sociale, scrie The Guardian.