Statele Unite nu au constatat niciun semn care să indice prezenţa soldaţilor belaruşi în Ucraina, în pofida sprijinului pe care Minsk îl acordă Moscovei, a asigurat vineri Pentagonul, potrivit AFP și Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John KirbyFoto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

„Nu am văzut niciun element care ar demonstra că militarii sau forţele belaruse au intrat în Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, John Kirby.

„Asta nu înseamnă că nu s-ar putea întâmpla”, a avertizat însă Kirby, adăugând că a luat notă de declaraţiile recente ale preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, care a menţionat posibilitatea ca armata sa să vină în ajutorul forţelor ruse.

Pentru a-şi desfăşura ofensiva în Ucraina, forţele ruse au intrat din propriul teritoriu, din Crimeea anexată, dar şi din Belarus, unde soldaţii ruşi au fost desfăşuraţi, oficial, pentru „exerciţii”.

Preşedintele Lukaşenko, care conduce Belarusul cu o mână de fier din 1994, a anunţat pe 1 martie că a ordonat desfăşurarea de forţe suplimentare în sud, la graniţa cu Ucraina.

Chiar dacă Belarus serveşte drept bază din spatele frontului pentru armata rusă, militari din Belarus nu participă la ofensiva Moscovei, afirmă regimul de la Minsk.

Citește și:

---