Armata rusă își va continua „operațiunea militară specială” din Ucraina până la „îndeplinirea obiectivelor” stabilite, a declarat marți ministrul rus al apărării Serghei Șoigu, în pofida demarării luni a discuțiilor de pace dintre Moscova și Kiev.

Vladimir Putin alaturi de comandantii fortelor armate ale RusieiFoto: Mikhail Klimentyev / Zuma Press / Profimedia

„Gruparea Forțelor Armate ale Federației Ruse va continua să desfășoare o operațiune militară specială până când obiectivele stabilite vor fi atinse”, a declarat Shoigu la o videoconferință de marți, citat de agenția TASS.

„Sarcina principală a operațiunii speciale din Ucraina este protejarea Rusiei de o amenințare militară din Occident. Principalul lucru pentru noi este să protejăm Federația Rusă de amenințarea militară reprezentată de țările occidentale care încearcă să folosească poporul ucrainean în lupta împotriva țării noastre”, a spus el.

Declarațiile sale reprezintă o schimbare importantă de ton întrucât până acum oficialii de la Moscova declarau că obiectivul „operațiunii militare speciale”, termenul folosit de aceștia pentru invazia Ucrainei, era acordarea de asistență Republicilor Populare Donețk și Luhansk, cele două regiuni separatiste din estul țării pe care președintele Vladimir Putin le-a recunoscut ca republici independente pe 21 februarie.

Afirmațiile lui Șoigu vin după ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a cerut cu puțin timp în urmă retragerea armelor nucleare ale Statelor Unite din Europa și distrugerea infrastructurii acestora.

Anunțul făcut marți de ministrul rus al apărării vine în pofida faptului că Moscova și Kievul au început discuții de pace cu doar o zi în urmă. Negocierile care au avut loc la granița dintre Ucraina și Belarus s-au încheiat după câteva ore, un oficial ucrainean spunând că ambele părți se vor întoarce în capitalele lor pentru consultări, înainte de a participa la o a doua rundă de discuții.

Serghei Șoigu acuză Ucraina de folosirea unor scuturi umane

Șeful forțelor armate ale Rusiei a acuzat Ucraina că plasează mai multe sisteme de lansare de rachete, tunuri și mortare de calibru mare în curțile clădirilor rezidențiale, lângă școli și grădinițe și folosește civili ca scuturi umane.

„În timpul ciocnirilor de luptă, partea ucraineană nu ezită să folosească civili ca scuturi umane. Sisteme de lansare multiplă de rachete, tunuri, mortare de calibru mare sunt amplasate în curţile clădirilor rezidențiale, în apropierea şcolilor şi grădiniţelor", a spus el.

Unii analiști au remarcat imediat că această declarație ar putea fi folosită pentru a justifica intensificarea bombardamentelor asupra orașelor și civililor ucraineni, în contextul în care există informații privind frustrarea tot mai mare a președintelui Vladimir Putin față de eșecul armatei sale în Ucraina.

Amintim că Harkiv, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, a fost supus unor bombardamente puternice luni, chiar în timpul negocierilor de pace între cele două părți. Imaginile greu de privit postate pe rețelele sociale arată valuri întregi de bombardamente care lovesc fără discriminare străzile și blocurile din oraș.

În alte imagini se văd oameni morți pe stradă sau care au fost grav răniți de proiectilele căzute. Bombardamentele asupra Harkivului au continuat și marți dimineața, centrul administrativ al orașului fiind atacat puternic cu rachete.

Forțele armate ruse bombardează marți și alte orașe ucrainene, portul Mariupol fiind ținta unor atacuri intensificate. Primarul orașului a declarat că sunt vizate și ținte civile, printre victime numărându-se femei și copii.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO: