Rusia cere Statelor Unite să retragă armele nucleare din Europa și să distrugă infrastructura asociată acestora, a declarat marți ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de agenția Interfax.

Serghei Lavrov, ministrul rus de ExterneFoto: Kirill Kallinikov / Sputnik / Profimedia

„Este inacceptabil pentru noi ca, contrar prevederilor fundamentale ale Tratatului de neproliferare a armelor nucleare, să existe încă arme nucleare ale Statelor Unite pe teritoriul mai multor țări europene. Practica vicioasă a comunității nucleare persistă prin misiunile cu participarea țărilor non-nucleare ale NATO”, a declarat șeful diplomației ruse.

El a acuzat că „în cadrul unor astfel de misiuni se elaborează un scenariu de utilizare a armelor nucleare asupra Rusiei".

„Este timpul ca americanii să își aducă acasă armele nucleare și să eliminăm complet infrastructura asociată din Europa”, a adăugat el.

Serghei Lavrov a făcut comentariile la Conferinței pentru dezarmare a ONU unde a intervenit prin apel video după ce nu a mai putut ajunge în persoană din cauza închiderii spațiului aerian al Uniunii Europene pentru aeronavele rusești.

El se numără printre oficialii de la Moscova împotriva căruia atât Statele Unite cât și Uniunea Europeană și Marea Britanie au impus sancțiuni din cauza rolului său în invadarea Ucrainei ca șef al diplomației ruse.

Vladimir Putin a pus în alertă maximă forțele nucleare ale Rusiei

Lavrov a mai declarat marți că Rusia „a procedat întotdeauna și continuă să pornească de la faptul că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și că acesta nu poate fi dezlănțuit niciodată”.

Comentariile sale vin după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat duminică punerea în stare de „alertă maximă” a forțelor de descurajare nucleară ale Rusiei.

„Ordon ministrului apărării și șefului Statului Major să pună forțele de descurajare ale armatei ruse în alertă specială de luptă”, a declarat Putin într-o întâlnire cu șefii săi militari, transmisă la televiziunea de stat.

„După cum vedeți, nu numai că țările occidentale iau măsuri neprietenoase împotriva țării noastre în dimensiunea economică - mă refer la sancțiunile ilegale pe care toată lumea le cunoaște foarte bine -, dar și înalții oficiali ai principalelor țări NATO își permit să facă declarații agresive în ceea ce privește țara noastră”, a adăugat el.

Televiziunile rusești au vorbit pe larg despre o posibilă folosire a armelor nucleare în ultimele zile, un prezentator întrebând „de ce avem nevoie de această lume, dacă în ea Rusia nu ar exista?”.

Pe același subiect:

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO: