Senatorii ar putea vota, luni, moțiunea simplă depusă de PNL și USR împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader, după ce aceasta a fost amânată în două rândurit, săptămâna trecută, de majoritatea PSD. Discutarea moțiunii are loc în contextul în care Liviu Dragnea l-a acuzat pe Tudorel Toader că a păcălit PSD, iar partidul nu și-l mai asumă pentru funcţia de ministru al Justiţiei.

Tudorel ToaderFoto: AGERPRES

Moțiunea simplă depusă de Opoziție la adresa ministrului Justiției, intitulată „Justiția - victimă sigură în mâinile lui Toader”, figurează luni pe ordinea de zi a Senatului, pentru dezbatere și vot, de la ora 16.00. Este a treia oară când moțiunea este înscrisă pe ordinea de zi a plenului, după ce săptămâna trecută senatorii au amânat de două ori votarea acesteia, din lipsă de cvorum.

Votul moțiunii îndreptate împotriva ministrului Justiției fusese inițial programată lunea trecută, demersul Opoziției venind în contextul în care liderul PSD Liviu Dragnea îi dăduse practic un ultimatum lui Tudorel Toader, reproșându-i că nu a dat ordonanțele de modificare a codurilor penale.

Cu câteva zile înainte, Liviu Dragnea îl avertiza pe Tudorel Toader că „nu mai poate continua așa”, anunțând de luni bune ordonanțe, dar fără să facă nimic. „Pentru ce era acest teatru? Domnul Toader să înțeleagă că nu mai poate continua așa. Să înceteze cu atitudinea. Intenția era să intre în dezbatere din ianuarie și să discutăm 3 luni și a tot anunțat că va da ordonanțe. Și nu le-a dat și cred că nu are intenția să le dea. Să termine cu asta. Parlamentul începuse finalizarea după decizia CCR, a fost greșeala PSD că a crezut că vor da unii aceste coduri prin ordonanțe”, spunea Dragnea.

Surse politice declarau lunea trecută pentru HotNews.ro că unii senatori PSD intenționează să voteze moțiunea împotriva lui Toader. Aceasta ar fi singura posibilitate pentru ca moțiunea să treacă, în condițiile în care PSD are majoritatea în Senat, chiar și fără voturile ALDE. Amintim însă că adoptarea în Parlament a unei moțiuni simple pentru demiterea unui ministru nu obligă Guvernul să-l demită.

Ședința de plen de luni a fost însă suspendată din lipsă de cvorum, iar dezbaterea moțiunii au fost amânată pentru miercuri. Nici miercuri însă, când ministrul Tudorel Toader a fost prezent în sala de plen şi i-a aşteptat pe senatori aproximativ 15 minute, nu s-a strâns minimul necesar de senatori pentru a se întruni cvorumul.

Anterior, șeful PSD Liviu Dragnea, președinte al Camerei Deputaților, preciza însă că senatorii PSD vor vota la moțiunea simplă pe Justiție „exact așa cum le dictează conștiința”, adăugând că „se pare că PSD-ul nu și-l mai asumă” pe Tudorel Toader pentru funcția de ministru al Justiției.

Dragnea a mai spus săptămâna trecută că dezbaterile pe modificarea codurilor penale trebuie reluate în Parlament săptămânile viitoare, susținând că partidul a fost păcălit de ministrul Tudorel Toader, care a provocat, prin declarații, un scandal „până la cer” și apoi nu dat ordonanțele.

În schimb, ministrul Tudorel Toader a transmis că îşi va exercita atribuţiile până în momentul în care în Monitorul Oficial va apărea un alt nume pentru această demnitate, afirmând că nu îşi poate închide biroul doar pentru că a auzit că va fi remaniat.

Moțiunea simplă „Justiţia - victimă sigură în mâinile lui Tudorel Toader” a fost depusă de PNL și USR, de data aceasta la Senat, la două săptămâni după ce deputaţii au respins un demers similar al Opoziţiei la adresa lui Tudorel Toader. Semnatarii moţiunii îi solicită ministrului Justiţiei să renunțe la modificările nocive aduse legislației, care aduc atingere principiilor statului de drept, și să susțină desființarea secției de investigare a magistraților.

CITEȘTE ȘI:

Toader nu demisionează: Nu pot să închid biroul pentru că am auzit că mă remaniază / Va veni un moment în care voi vorbi și mai mult

Surse: Viorica Dăncilă nu vrea să-l remanieze pe ministrul Justiției. Votul la moțiunea anti-Toader se amână din nou la solicitarea PSD

Toader, despre modificarea Codurilor penale: În procedură de urgență o lege poate fi adoptată mai rapid în Parlament decât prin Ordonanță de Urgență / El îl ironizează pe Dragnea

Tudorel Toader, după ce Liviu Dragnea a spus că a păcălit PSD, iar partidul nu și-l mai asumă: Nu mă consider în război cu nimeni