​Senatorii vor dezbate și vota luni, începând cu ora 16.00, moțiunea ”Justiția - victimă sigură în mâinile lui Toader”, demersul opoziției contra ministrului justiției venind în contextul în care Liviu Dragnea i-a dat practic un ultimatum lui Tudorel Toader.

Tudorel ToaderFoto: AGERPRES

UPDATE 08.58 Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că senatori PSD intenționează să voteze moțiunea împotriva lui Toader. Aceasta ar fi singura posibilitate pentru ca moțiunea să treacă, în condițiile în care PSD are majoritatea în Senat, chiar și fără voturile ALDE. Amintim că adoptarea în Camera Deputaților sau în Senat a unei moțiuni simple pentru demiterea unui ministru nu nu obligă Guvernul să-l demită.

Dragnea a afirmat vineri, într-o vizită în Călărași, că Tudorel Toader trebuie „să înțeleagă că nu mai poate continua așa” și „să înceteze cu această atitudine”. „Dl Toader credeți că e tatăl nostru? PSD nu poate rămâne captiv nici la domnul Toader nici la nimeni”, a mai comentat el.

Moțiunea a fost depusă miercuri de PNL și USR, de data aceasta la Senat, reprezentanții opoziției cerându-i să renunțe la modificările legislative nocive ale legislației, care aduc atingere principiilor statului de drept, și să susțină desființarea secției de investigare a magistraților.

”S-au împlinit doi ani de când dețineți portofoliul de la Justiție. (...) Haosul creat în domeniul justiției, ignorarea oricăror sfaturi de la profesioniștii dreptului și a glasului opiniei publice, neacreditarea jurnaliștilor, discursul dublu pe care îl folosiți în fața instituțiilor din România și a celor europene sunt erori grave, impardonabile pentru orice demnitar”, se arată în moțiunea ”Justiția - victimă sigură în mâinile lui Toader.

Demersul opoziției vine după ce, pe 20 martie, Camera Deputaților a respins o altă moțiune împotriva ministrului cu 126 de voturi pentru, 148 împotrivă și 2 abțineri.