PSD a reacționat vineri seară la refuzul președintelui Klaus Iohannis de a-i numi pe cei doi miniștri propuși la Dezvoltare și Transporturi, Lia Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici. PSD îl acuză pe șeful statului de încercări repetate de a bloca activitatea Guvernului și avertizează că "va face uz de toate mijloacele legale și constituționale pe care le are la dispoziție pentru apărarea ordinii constituționale și a statului de drept". De asemenea, PSD susține că, prin refuzul de a-l revoca pe procurorul general, președintele "a intrat într-o complicitate de natură penală cu acesta".

Foto:

Partidul Social Democrat "condamnă public acțiunile repetate ale președintelui Iohannis prin care încearcă blocarea activității Guvernului, cu scopul vădit de a împiedica PSD să ducă la bun sfârșit angajamentele electorale asumate în programul de guvernare".

PSD susține că al doilea refuz al președintelui Iohannis de a emite decretele de numire în funcția de ministru pentru Ministerul Transporturilor și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice reprezintă "o tentativă iresponsabilă de blocare a investițiilor guvernamentale în cele mai importante domenii pentru îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor României: infrastructura de transport și dezvoltarea locală".

"În această chestiune președintele Iohannis a încălcat în mod deliberat, în mai multe rânduri, Constituția României și deciziile Curții Constituționale. Pe de o parte, Klaus Iohannis a încălcat Decizia CCR nr. 875/2018, refuzând să răspundă, DE ÎNDATĂ, în scris și motivat, la primele propuneri înaintate de prim-ministrul, respectiv cu privire la refuzul numirii doamnei Lia Olguța Vasilescu în funcția de ministru al Transporturilor și a domnului Ilan Laufer în funcția de ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Pe de altă parte, Klaus Iohannis a încălcat și Decizia CCR nr. 98/2008 care interzice președintelui României să refuze a doua propunere pentru funcția de ministru, în cazul unei remanieri guvernamentale", arată PSD.

De asemenea, PSD îl acuză pe Iohannis că, "sfidând Constituția și statul de drept", "a intrat într-o complicitate de natură penală" cu procurorul general Augusti lazăr, prin refuzul de revocare a acestuia.

"Prin refuzul de a emite decretul de revocare a acestuia, președintele comite un act de trafic de influență asupra celui care conduce Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, unde se află în cercetare un dosar penal privind dobândirea prin fals și uz de fals a unor proprietăți de către familia prezidențială. Această protecție neconstituțională pe care Klaus Iohannis și șeful PÎCCJ și-o acordă reciproc, nu poate fi privită în afara contextului în care soția președintelui a refuzat în mod repetat să se prezinte la audieri la PÎCCj într-un dosar penal – situându-se deasupra legii și în disprețul obligațiilor legale pe care le are orice alt cetățean al României", susține PSD.

Partidul Social Democrat avertizează că "va face uz de toate mijloacele legale și constituționale pe care le are la dispoziție pentru apărarea ordinii constituționale și a statului de drept, asigurând totodată minima stabilitate politică necesară în perioada în care România va deține președinția Consiliului Uniunii Europene", fără a preciza însă la ce demersuri se referă.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri că refuză numirile Olguței Vasilescu și a lui Mircea Drăghici la Dezvoltare, respectiv la Transporturi, precizând că argumentele sale sunt de legalitate și de oportunitate.

De asemenea, Iohannis a anunțat că nu îl va revoca din funcție pe procurorul general Augustin Lazăr, așa cum i-a cerut ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Deputatul PSD Florin Iordache a declarat, vineri pentru Hotnews.ro că președintele Klaus Iohannis este în campanie electorală și că acesta vrea să blocheze activitatea Guvernului cu astfel de acțiuni. Iordache a mai spus că așteaptă motivarea președintelui și abia atunci PSD va lua o decizie în ceea ce privește situația din Guvern.

PSD ia în calcul suspendarea din funcție a președintelui Klaus Iohannis, iar la începutul lunii ianuarie va depune împotriva acestuia plângerea pentru înaltă trădare, susținea secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu.