Președintele Klaus Iohannis refuză numirile Olguței Vasilescu și a lui Mircea Drăghici, la Dezvoltare, respectiv Transporturi, precizând că argumentele sale sunt de legalitate și de oportunitate.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

„Voi refuza propunerile formulate de prim-ministru fiindcă avem și argumente de legalitate, dar și de oportunitate. Până la mijlocul săptămânii viitoare voi da publicității motivele pentru care voi refuza motivele pentru care voi refuza”, a afirmat președintele.

Anunțul șefului statului vine la o zi după ce a semnat decretele prin care se constată vacantarea funcțiilor de membri ai Guvernului prin demisia lui Paul Stănescu, la ministerul Dezvoltării și Lucian Șova, la ministerul Transporturilor.

CITEȘTE ȘI: Iohannis nu îl revocă pe procurorul general, așa cum a cerut ministrul Justiției: Augustin Lazăr face o treabă foarte bună

CITEȘTE ȘI: Iohannis: Obiectivul meu personal pentru alegeri e câștigarea unui nou mandat de președinte. Sunt optimist

Cele mai importante declarații ale președintelui:

  • Începem 2019, un an cu foarte multe provocări, începem cu președinția Consiliului UE. Săptămâna viitoare vom avea vizita Comisiei Europene. Sunt convins că vom face față bine.
  • E foarte important să participăm la europarlamentare. La sfârșitul anului vom avea alegeri prezidențiale. Voi intra în competiție pentru un nou mandat de președinte.
  • Obiectivele mari pe care le am sunt o mai profundă și bună integrare europeană
  • Unul din obiectivele mele este consolidarea statului de drept, continuarea în forță a luptei anticorupție.
  • Ieri am semnat decretele de revocare, s-a văzut că decretele mele se publică în aceeași zi. Nu am formulat încă un răspuns de refuz. Voi refuza propunerile formulate de prim-ministru fiindcă avem și argumente de legalitate, dar și de oportunitate. Până la mijlocul săptămânii viitoare voi da publicității motivele pentru care voi refuza.
  • Nu știu ce va face PSD, vom observa.
  • Aceste argumente le veți găsi în documentul scris.

Despre propunerea pentru DNA

  • Aceste propuneri sunt în analiza departamentului de resort. Dl ministru a ales să trimită aceleași propuneri, ceea ce este cel puțin ciudat.

Despre remaniere - O să aibă ocazia să mai încerce o dată

Despre bugetul pe 2019

  • Eu am pus această întrebare. Unde este proiectul de buget? PSD a guvernat în tot acest timp și trebuia să vină până pe 15 noiembrie cu proiectul de buget. În loc să se ocupe de proiectul de buget se ocupă de a schimba șefi de la ANAF. Probabil există probleme cu bugetul .

Despre amnistie și grațiere

  • Cred că trebuie să întrebați la PSD

Despre prezidențiale

  • Sunt foarte optimist. Nu mă tem de niciun contracandidat. La sfârșitul anului 2019 vom ști ce președinte vor dori alegătorii.

Despre revocarea lui Lazăr.

  • Domnul ministru, probabil neavând altă treabă, mi-a trimis încă o dată documentele de revocare. Nu voi revoca pe procurorul general Augustin Lazăr. Procurorul general face o treabă foarte bună. Așa zisa evaluare a ministrului Justiției nu satisface rigorile legii

Despre prelungirea mandatului sefului Armatei

  • Eu văd că nu se poate sesiza CCR. Eu am semnat acel decret pentru că așa prevede legea. Nu scrie nicăieri în lege că președintele trebuie să aștepte propunerea ministrului. PSD a fost incapabil să vină cu o propunere serioasă. Eu nu pot să stau în România fără un șef al Armatei. Nu există niciun conflict.

Șeful statului a semnat joi decretele prin care se constată vacantarea funcțiilor de membri ai Guvernului prin demisia lui Paul Stănescu, la ministerul Dezvoltării și Lucian Șova, la ministerul Transporturilor.

Premierul a anunțat, recent, că președintele a informat-o că nu va accepta propunerile Lia Olguța Vasilescu (la Ministerul Dezvoltării) și Mihai Drăghici (la Transporturi). "Fără nicio explicație, dând dovadă că vrea blocarea activității Guvernului", a spus Dăncilă.

O decizie a Curții Constituționale din 19 decembrie arată că șeful statului trebuie să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcţii de ministru şi să răspundă motivat legat de numirile noilor miniştri.