Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale i-a cerut, printr-o scrisoare, premierului Viorica Dăncilă demiterea consilierului Darius Vâlcov, pentru postarea în care acesta asocia însemnele Forumului Democrat al Germanilor cu svastica.

Varujan Pambuccian (foto arhiva)Foto: Agerpres

"Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale a luat act cu îngrijorare de apariția în spațiul public a unei prezentări a Forumului Democrat al Germanilor din România, având semnul electoral și sigla (inima) înlocuită cu svastica. În baza principiului Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale conform căruia un atac asupra oricărei organizații membre ale acestuia reprezintă un atac asupra tuturor organizațiilor membre ale sale, Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale întrunit în plenul său și cu majoritatea membrilor prezenți, își exprimă indignarea față de acest gen de atacuri repetate la adresa Forumului Democrat al Germanilor din România și vă solicită: Demiterea consilierului dumneavoastă, domnul Darius Bogdan Vâlcov", se arată în scrisoarea transmisă de grup premierului Viorica Dăncilă, citată de Mediafax.

Grupul minorităților naționale mai solicită "dezavuarea publică a atacurilor prin care Forumului Democrat al Germanilor din România este etichetat ca organizație fascistă, având ca însemn svastica".

Scrisoarea este semnată de liderul Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că nu crede că Darius Vâlcov trebuie să plece din Guvern din cauza postărilor de pe Facebook, deși spune despre acestea că sunt nefericite.

"Cred că a fost o acțiune nefericită, dar hai să nu îi tratăm pe toți în același registru și cu aceeasi măsură. N-am văzut inflamări în toți anii ăștia în care erau date publicității rechizitorii, informații din dosare, nu s-a cerut demisia nimănui atunci. Din câte am înțeles a fost postată pe pagina de Facebook, a fost o postare privată. Da, poate fi un gest nefericit, dar nu cred că trebuie să-și dea demisia sau să fie demis. Este punctul meu de vedere", a relativizat Liviu Dragnea.

În ceea ce privește reacția Institutului "Elie Wiesel", care a criticat postarea lui Vâlcov cu Iohannis în chip de Hitler, Dragnea a precizat: "Am citit această reacție, dar în virtutea faptului că sunt un susținător recunoscut și cunoscut al organizațiilor evreiești, eu cred că nu poate fi acuzat Darius Vâlcov de alte lucruri sau să se gândească cineva că a avut în vedere altceva".

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" a reacționat luni la una dintre postările publicate de Darius Vâlcov, gestul consilierului premierului fiind unul care poate "atrage după sine și încuraja totodată derapaje grave", avertizează aceștia.