Președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Aurel Vainer, a reacționat luni la una dintre postările publicate de Darius Vâlcov, consilier al premierului, afirmând că președintele Iohannis este exact opusul unui om cu convingeri naziste, antisemite sau xenofobe.

Aurel Vainer, decorat de IohannisFoto: Presidency.ro

"Am citit cu stupefacție și consternare pe internet un recent comentariu ilustrat grafic al domnului Darius Vâlcov, Consilier al Prim Ministrului României. În nume propriu și al evreilor din România, afirmăm că nu putem concepe ca Președintelui ales al țării noastre de o mare majoritate a populației cu drept de vot din țară și străinătate, Excelenței Sale domnului Klaus Werner Ioannis, să i se atribuie chipul lui Adolf Hitler, ucigașul a milioane de evrei în Holocaust", a declarat Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, potrivit Mediafax.

El a ținut să-i transmită lui Darius Vâlcov că președintele Klaus Iohannis a fost fost ales perfect democratic, în mod liber, sistem legitim reinstaurat în România după 1989.

"Prin faptele și poziția pe care le-a avut atât înainte cât și după a deveni Președinte, domnul Ioahnnis a dovedit înalte calități morale și politice, acționând cu perseverență pentru ca România să fie cu adevărat membru deplin al UE și NATO. În dese ocazii, am constatat preocuparea reală a domnului Iohannis pentru combaterea antisemitismului și a xenofobiei, acesta exprimând în mod ferm atitudinea de apărător al memoriei victimelor Holocaustului. Având în vedere considerentele de mai sus și pentru alte fapte de o ținută civică ireproșabilă manifestate, Federația Comunităților Evreiești din România a acordat domnului Iohannis, căutător de înțelegere și prietenie între componentele poporului român, Medalia de Onoare . Exprimăm un protest sever față de cele înscrise atât de grav și de neadevărat de către domnul Darius Vâlcov pe pagina domniei sale de Facebook", a adăugat Vainer.

El a mai precizat că Federația Comunităților Evreiești din România "a avut și are relații de lucru excepționale" cu Forumul Democrat al Germanilor din România, care pot fi un exemplu de "bună pace și înțelegere" și în Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale, unde împreună cu deputat Ovidiu Ganț a fost construit un "parteneriat solid, bazat pe respect reciproc și amiciție".

"Nu putem accepta nicicum actul nepermis de comparare între domnul Președinte Klaus Werner Iohannis și unul dintre cei mai mari criminali din istoria omenirii. Subliniem că, în ceea ce ne privește, domnul Iohannis este exact opusul unui om cu convingeri naziste, antisemite sau xenofobe", conchide Aurel Vainer.