"La finalul lui 2014, Ministrul Educatiei transmite tuturor elevilor, studentilor si doctoranzilor ca furtul poate fi tolerat", spune Raluca Turcan, vicepresedinte PNL, dupa ce Guvernul Ponta a adoptat o Ordonanta de Urgenta care prevede ca doctorii pot renunta la titlul de doctor oricand doresc, fara explicatii. "O tara intreaga primeste astazi, din nou, mesajul ca premierul, prin mana ministrului Educatiei, semneaza ordonante in interes propriu, ordonante care sunt menite sa-i spele si sa-i acopere furtul intelectual, plagiatul", sustine Turcan.

Raluca TurcanFoto: Hotnews
  • Amintim ca Executivul a adoptat luni, 29 decembrie 2014, in ultima sedinta ordinara de guvern din acest an, o Ordonanta de Urgenta care aduce mai multe modificari legii educatiei. Printre noutati: de acum inainte, un doctor poate sa renunte singur la titlul de doctor, fara sa fie nevoie sa motiveze decizia.
  • Pana acum, legislatia prevedea ca un titlu stiintific - dobandit de cele mai multe ori la forme de invatamant subventionate de stat - poate fi retras in cazul in care institutiile abilitate gasesc nereguli in lucrare, cum ar fi plagiatul. Noua prevedere vine la 2 saptamani dupa ce premierul Victor Ponta, gasit cu plagiat in teza de doctorat de catre Universitatea Bucuresti, a anuntat pe Facebook ca renunta la titlul de doctor.

Deputatul Raluca Turcan, vicepresedinte PNL, anunta intr-un comunicat remis HotNews.ro ca "PNL va solicita Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, sa intoarca din drum aceasta ordonanta. Este singura institutie care, in acest moment, poate opri acest delir institutional al Guvernului PSD".

"Noul ministru al Educatiei, Sorin Cimpeanu, si-a inceput mandatul la fel cum au facut Ecaterina Andronescu si Remus Pricopie: prin Ordonante de Urgenta cu dedicatie, date pe final de an sau in vacante, pentru a-l servi pe premierul Ponta sau clientela PSD", afirma deputatul liberal.

Turcan spune ca avem de-a face cu "guvernarea in interes personal si care loveste statul de drept prin incalcarea Constitutiei". "Victor Ponta a ocupat pentru studiile doctorale un loc care putea fi al unui tanar cinstit si competent care sa justifice investitia facuta de stat", adauga deputatul liberal.

Potrivit acesteia, "Victor Ponta a contrasemnat legi care reglementeaza direct pentru el, ceea ce este neconstitutional si antidemocratic".

Citeste si: