Europarlamentarul Cristian Preda anunta ca a decis sa intre in Partidul Miscarea Populara, ca sustine afilierea partidului la Partidul Popular European si ca va candida pentru un nou mandat in Parlamentul European (PE). Anuntul vine la o zi dupa ce Elena Udrea s-a inscris in Partidul Miscarea Populara, dupa ce si-a anuntat demisia din Partidul Democrat Liberal, si la doua zile de la validarea oficiala, la tribunal, a PMP ca partid politic.

Cristian PredaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

"Am decis sa intru in Miscarea Populara", acrie Cristian Preda pe blog, precizand ca "dupa ce sefii PDL s-au debarasat de mine [...] nu am mai aderat la un partid" insa a intrat in Fundatia Miscarea Populara.

"Acum, cand PMP a fost recunoscut ca formatiune politica, intru din nou in politica partizana", arata Cristian Preda.

Politicianul precizeaza ca si-a propus drept obiectiv pe termen scurt sprijinirea afilierii Miscarii Populare la Partidului Popular European (PPE). "Relatiile mele cu membrii PPE, inclusiv cu mai multi responsabili ai celei mai importante familii europene, sunt mai consistente decat oricand", scrie Cristian Preda.

"Conditia sine qua non a unei asemenea afilieri este ca Miscarea Populara sa aiba deputati in Parlamentul European, dupa alegerile din 25 mai.

Iata de ce ma voi angaja cu toate fortele in campania pentru al treilea scrutin european, dupa cele din 2007 si 2009. Voi candida, deci, pentru un nou mandat in PE", anunta Preda.

Intr-o a doua postare Preda precizeaza ca va participa vineri, de la ora 17:00, la Colegiul National al Miscarii Populare, organizat la Sighisoara.

Elena Udrea s-a inscris joi in Partidul Miscarea Populara, dupa ce in cursul zilei si-a anuntat demisia din Partidul Democrat Liberal. PMP a fost validat oficial ca partid politic la tribunal in urma cu o zi. "Astazi ma despart de un partid dar raman intr-o echipa. Ma despart de un partid alaturi de care timp de 8 ani de zile am avut succese in politica, am dat cel mai bun guvern dupa '89, am castigat alegerile prezidentiale", a declarat Elena Udrea intr-o conferinta de presa, acuzand PDL de faptul ca s-a dezis de guvernarea Boc si de Traian Basescu.

Partidul Miscarea Populara a fost inregistrat oficial miercuri ca formatiune politica. Prin decizia Curti de Apel Bucuresti de a respinge contestatiile la adresa PMP, proiectul lui Traian Basescu si al Elenei Udrea se concretizeaza si are unda verde sa candideze la alegerile europarlamentare. Oficializarea PMP are loc in contextul in care, in urma cu o zi, opt consilieri prezidential au demisionat si urmeaza sa se inscrie in formatiunea politica.

Opt consilieri prezidentiali, printre care Daniel Funeriu, Sebastian Lazaroiu, Gabriel Berca si Adrian Radulescu, au demisionat marti din functia de consilier prezidential. Decretele de eliberare din functie au fost publicate marti pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

  • Scurt istoric al Partidului Miscarea Populara-proiectul de suflet al lui Traian Basescu si Elena Udrea

25 martie 2013. Consilierul prezidential Cristian Diaconescu a anuntat pe blogul sau ca a infiintat fundatia Miscarea Populara. Consilierii prezidentiali Sebastian Lazaroiu, Bogdan Oprea, Daniel Funeriu au anuntat pe Facebook, la putin timp, ca se vor inscrie in noua miscare. De precizat este In toamna anului 2011, fiica cea mai mare a presedintelui Traian Basescu, Ioana, a inregistrat la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci marca Miscarea Populara.

Anuntul este facut la doua zile dupa despartirea lui Traian Basescu de PDL in urma rezultatului Conventiei PDL in care Elena Udrea a pierdut sefia partidului, Vasile Blaga fiind ales presedinte. Infrangerea dizidentilor condusi de Elena Udrea in lupta pentru sefia PDL si reconfirmarea lui Vasile Blaga a fracturat partidul si a dus la despartirea de Traian Basescu.

Totodata, a doua zi dupa anuntarea rezultatului alegerilor din PDL, au aparut informatii neoficiale ca Elena Udrea va rupe PDL si isi va face un partid. Intr-o intalnire la Cotroceni intre presedintele Traian Basescu Elena Udrea si sustinatorii acesteia, Emil Boc a refuzat sa participe la scindarea PDL . Dupa intalnirea neoficiala, pe 25 martie, consilierul prezidential Cristian Diaconescu a anuntat pe blogul sau ca a infiintat fundatia Miscarea Populara.

"Nu asteptam politicieni cu carnet. Vor figura in randul membrilor fondatori cei care au ceva de spus si care nu sunt toate ziua pe televizoare si prin parlament. Fundatia nu are nici o legatura cu politicul", a explicat, pentru HotNews.ro, consilierul prezidential, Cristian Diaconescu,la o zi dupa ce a anuntat pe blogul personal infiintarea Fundatiei Miscarea Populara.

Diaconescu nu exclude ca miscarea sa-si ia, dupa un timp, "un angajament politic", insa sustine ca "in acest moment va fi fara politicieni, fara dezmembrari de partide". Potrivit acestuia, Miscarea Populara se adreseaza unei zone din societate "care nu se regaseste azi in partidele de centru dreapta" si care contribuie in mod substantial la buget. "Daca cadrul de dezbatere va duce intr-o anumita directie, nu ne ferim sa recunoastem un angajament politic. Dar in acest moment fara politicieni, fara dezmembrari de partide", a mai explicat Diaconescu.

Obiectivele: modernizarea Romaniei, pastrarea orientarii proeuropene si proatlantice ca unica solutie pentru Romania, reforma constitutionala, stimularea clasei de mijloc, locuri de munca pentru tineret, criterii de integritate pentru o clasa politica adaptata la valorile Uniunii Europene, reformarea sistemului de educatie orientat spre performanta, stat de drept eficient bazat pe principii constitutionale solide, etc

7 aprilie 2013. Fundatia Miscarea Populara se lanseaza oficial in cadrul unei conferinte de presa la care a luat cuvantul Marian Preda, presedinte al fundatiei. La eveniment au participat, printre altii, si consilierii prezidentiali Cristian Diaconescu, cel care a anuntat infiintarea fundatiei, Daniel Funeriu sau Sebastian Lazaroiu.

Dupa ce fundatia s-a lansat oficial, presedintele Traian Basescu s-a intalnit cu cei din echipa de conducere, la un restaurant din Bucuresti. Presedintele a declarat ca spera ca organizatia il va primi in randurile sale, dupa incheierea mandatului la Cotroceni.

  • Traian Basescu: "Eu am convingerea ca aceasta fundatie va reusi sa creeze presiune chiar pe partidele politice. Daca la un moment dat va fi o fundatie in care membrii ei ajung la concluzia ca este bine sa se transforme in partid politic, de ce nu? ... Aici discutam despre o fundatie care vrea sa antreneze alte categorii de oameni decat pe cei care sunt in actualele partide. Sper ca Miscarea Populara sa ma primeasca. Oricand ma vor chema pentru conferinte, intalniri, voi participa. Voi fi implicat in tematica fundatiei".

13 mai 2013Traian Basescu si Elena Udrea pentru a evita traseul lent pe care Fundatia Miscarea Populara avea sa-l parca pentru a se transforma in partid politic, gandesc un noua strategie. Este vorba de preluarea unui partid deja infiintat si anume Partidului Popular condus de fermierul Costel Caras.

Consilierul prezidential Gabriel Berca a confirmat, la emisiunea "Sub semnul intrebarii" de la B1TV, informatia publicata in exclusivitate de HotNews la vremea respectiva.

21 mai 2013Partidul Popular isi amana congresul programat in 25 mai. In urma unei solicitari de radiere a Partidului Popular formulata de Ministerul Public, la Tribunalul Bucuresti, sustinatorii lui Traian Basescu si ai Elenei Udrea renunta la proiectul politic care viza strangerea randurilor sub sigla Partidului Popular.

23 iulie 2013 In calitate de presedinte interimar, Eugen Tomac anunta, inscrierea oficiala la tribunal a Partidului Miscarea Populara(PMP). La conferinta de presa Tomac a fost incadrat de fostii pedelisiti si actuali colegi de partid Teodor Baconschi, Cristian Predescu si Adrian Papahagi care, de altfel, fac parte din structura de conducere provizorie a noii formatiuni politice. Tomac a declarat ca viitorul partid "este si va fi partenerul presedintelui Traian Basescu" iar prioritatea sunt alegerile europarlamentare din 2014.

5 septembrie 2013 Toamna politica gaseste dreapta din Romania divizata, fara perspectiva de a face un scor bun la alegerile europarlamentare din 2014 si fara un candidat cu sanse reale la Presedintia Romaniei. In contextul in care PDL nu a avut un rol semnificativ ca partid de opozitie, Forta Civica a lui MRU este cotata cu 1-3% in sondaje, iar inregistrarea oficiala a Partidului Miscarea Populara se lasa asteptata, strategii dreptei cauta solutii.

Cea mai evidenta, ceruta si de Traian Basescu, este fuziunea formatiunilor de dreapta, dar orgoliile actualilor lideri sunt prea mari. Asa ca a revenit in actualitate solutia pacificatorului Emil Boc.

Fara un candidat la alegerile prezidentiale si fara lideri de anvergura politica, proiectul sustinut de Traian Basescu si Elena Udrea- Partidul Miscarea Populara (PMP) are probleme si risca sa nu capitalizeze electoratul de centru dreapta.

Infiintarea Partidului Miscarea Populara este contestata la tribunal prin patru cereri care urmeaza sa fie discutate la mijlocul lunii septembrie. Daca pana la sfarsitul lunii decembrie, contestatiile nu sunt solutionate iar partidul nu este inregistrat oficial nu poate intra in competitia pentru Parlamentul Europen.

Presedintele Traian Basescu a vorbit despre proiectul sau politic intr-un interviu acordat Romaniei Libere declarand ca nu asteapta performante la europarlamentare din partea Partidului Miscarea Populara.

  • Traian Basescu: "Eu am gandit Fundatia Miscarea Populara in perspectiva alegerilor generale din 2016, nu pentru prezidentialele de anul viitor. Nu astept performante de la Partidul Miscarea Populara acum, desi e posibil sa avem surprize la europarlamentare". (28 iulie, Romania Libera)