Toamna politica gaseste dreapta din Romania divizata, fara perspectiva de a face un scor bun la alegerile europarlamentare din 2014 si fara un candidat cu sanse reale la Presedintia Romaniei. In contextul in care PDL nu a avut un rol semnificativ ca partid de opozitie, Forta Civica a lui MRU este cotata cu 1-3% in sondaje, iar inregistrarea oficiala a Partidului Miscarea Populara se lasa asteptata, strategii dreptei cauta solutii. Cea mai evidenta, ceruta si de Traian Basescu, este fuziunea formatiunilor de dreapta, dar orgoliile actualilor lideri sunt prea mari. Asa ca a revenit in actualitate solutia pacificatorului Emil Boc.

Emil BocFoto: HotNews / DP

Pozitiile principalilor actori si scenariile de lucru

Fara un candidat la alegerile prezidentiale si fara lideri de anvergura politica, proiectul sustinut de Traian Basescu si Elena Udrea- Partidul Miscarea Populara (PMP) are probleme si risca sa nu capitalizeze electoratul de centru dreapta.Totodata, cu noua luni inaintea alegerilor europarlamentare, PMP nu detine organizatii in toate judetele tarii, lucru esential intr-o competite electorala iar vizibilitatea liderilor partidului este un redusa.

In prezent infiintarea Partidului Miscarea Populara este contestata la tribunal prin patru cereri care urmeaza sa fie discutate la mijlocul lunii septembrie. Daca pana la sfarsitul lunii decembrie, contestatiile nu sunt solutionate iar partidul nu este inregistrat oficial nu poate intra in competitia pentru Parlamentul Europen.

De altfel, presedintele Traian Basescu a vorbit despre proiectul sau politic intr-un interviu acordat Romaniei Libere declarand ca nu asteapta performante la europarlamentare din partea Partidului Miscarea Populara.

  • Traian Basescu: "Eu am gandit Fundatia Miscarea Populara in perspectiva alegerilor generale din 2016, nu pentru prezidentialele de anul viitor. Nu astept performante de la Partidul Miscarea Populara acum, desi e posibil sa avem surprize la europarlamentare". (28 iulie, Romania Libera)

In aceeasi situatie se afla si Forta Civica condusa de Mihai Razvan Ungureanu. Chiar daca a preluat partiDul cu tot cu organizatii judetene, Ungureanu nu a reusit sa capitalizeze electorat fiind cotat in prezent in sondaje la un procent de 1%.

Intr-un interviu recent acordat site-ului Adevarul presedintele vorbeste despre o unificare a dreptei in jurul unui singur candidat la prezidentiale:"Sunt convins ca se va uni dreapta romanesca si nu e atat de naiva cum pare. Marea problema a liderilor dreptei este ca inca nu pot pune degetul pe acela care va lua steagul si va merge cu el in alegerile prezidentiale(...) Momentul ultim si optim al unei unificari a dreptei nu va fi decat a doua zi dupa europarlamentare"( 2 septembrie,Adevarul).

Elena Udrea a tinut sa sublinieze public cat de importanta va fi sustinerea aratata de seful statului unui candidat de centru-dreapta in cursa pentru Cotroceni.

  • Elena Udrea: Imi doresc ca si colegii mei de la PDL sa fie cei care sa-si arate deschiderea fata de acest proiect. Acest proiect nu se poate face, insa, fara Traian Basescu. Ganditi-va cat de credibil ar fi un astfel de proiect"(B1TV)

Surse politice au declarat pentru Hotnews.ro ca Elena Udrea si sustinatorii acesteia PDL isi fac calcule si negociaza coagularea fortelor de centru dreapta in jurul PDL, dar fara Vasile Blaga la butoane. Tabara Elenei Udrea din PDL mizeaza pe schimbarea conducerii PDL dupa europarlamentare prin presiune interna si declansarea unor alegeri interne. Aceleasi surse sustin ca Emil Boc este curtat pentru preluarea sefiei PDL.

"Elena Udrea nu va fi aceptata niciodata in fruntea PDL cu atat mai mult dupa episodul de la Conventie, insa solutia neutra care ar tempera orgoliile in partid este revenirea lui Emil Boc. Este nodul de legatura intre partid si Traian Basescu si sub conducerea caruia fuziunea cu Miscarea Populara si Forta Civica este posibila", au explicat sursele citate.

De cand a preluat mandatul de primar, Emil Boc s-a tinut departe de conflictele interne din partid. Curtat de Traian Basescu pentru a-si incepe noul proiect politic, Boc a preferat sa ramana fidel PDL-ului.

De altfel, acesta a pledat atat in interiorul partidului, cat si public pentru unitate si intarirea fortelor de centru dreapta. Insa, potrivit surselor citate, Boc nu doreste sa preia sefia partidului intrand in conflict cu Vasile Blaga si sustinatorii acestuia. De remarcat este cafostul sef al PDL a revenit recent pe scena politica atacand public Guvernul Ponta si declarandu-se impotriva controversatului proiect Rosia Montana.

  • Emil Boc: Eu cred că, în acest moment, proiectul ar trebui să fie retras de către Guvern din două motive. În primul rând, el este neconstituţional pentru că se conferă unei companii private atribuţii de utilitate publică, ce trebuie să aparţină numai Guvernului sau autorităţilor publice. Până la urmă, compania care exploatează este o companie privată şi nu poate să facă exproprieri în numele statului. (....) Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un proiect de lege cu o temă aproape similară ca idee, în sensul că o asemenea competenţă ţine de Guvern şi nu de Parlament, iar CC în cazul Rompetrol a spus că trebuie să rezolve Guvernul, nu Parlamentul, o asemenea problemă, în consecinţă proiectul, fiind neconstituţional, a trebuit să fie retras de către Guvern" (Mediafax)

Cu un candidat vehiculat pentru prezidentiale in persoana lui Catalin Predoiu, PDL sustine unificarea dreptei dupa alegerile europarlamentare, dar numai in conditiile impuse de partid. Vasile Blaga a declarat ca unificarea dreptei trebuie facuta in jurul PDL avand in vedere pozitia partidului in ultimele sondaje.

  • Vasile Blaga: "Sunt diversi politicieni care clameaza unificarea dreptei, a tuturor acelora de centru-dreapta. Tot acestia au un sprijin neconditionat in PDL, dar toate la timpul lor. Prea multi ne vor gandul, dar nu cu vorba. Prea multi ne vor structurile, oamenii si sigla. Nu. Vom merge singuri si am convingerea ca vom dovedi la europarlamentare ca suntem cel mai important partid de centru-dreapta de pe esicherul politic, si aceasta numai cu ajutorul dumneavoastra". (Mediafax)

Vasile Blaga si-a arata disponibilitatea de negociere a unui candidat comun la prezidentiale intr-o intalnire la Baia Mare pe 17 august, unde alaturi de Elena Udreaa declarat ca "PDL este deschis cu celelalte formatiuni de centru dreapta, ca sa gaseasca cea mai buna solutie pentru prezidentiale”.

Surse democrat liberale au declarat pentru Hotnews.ro ca o reconciliere Vasile Blaga-Elena Udrea este greu de realizat.

"Strategic, candidatul PDL pentru prezidentale are nevoie de sustinerea fortelor de centru dreapta, iar sustinerea lui Traian Basescu nu este una de neglijat. Cel mai probabil se va negocia dupa europarlamentare o formula de compromis. Ramane de vazut, prezenta Elenei Udrea in prim plan este greu de digerat in acest moment in partid", au explicat sursele citate.