​Quidditch, sportul din viața reală inspirat din romanele „Harry Potter” ale lui J.K. Rowling, și-a schimbat numele în „quadball” din cauza controverselor legate de autoarea britanică, anunță The Guardian și Sky News.

Quidditch-ul din viata reala este inspirat de romanele Harry PotterFoto: Emmanuel DUNAND / AFP / Profimedia

Asociațiile care organizează sportul, US Quidditch și Major League Quidditch, au anunțat decizia de schimbare a numelui în luna decembrie a anului trecut însă s-au decis abia acum asupra noii denumiri.

Cele două asociații și-au justificat decizia prin lărgirea oportunităților legate de sponsorizare și difuzare, în prezent limitate datorită faptului că Warner Bros., care a produs filmele „Harry Potter, deține drepturile de autor asupra numelui „quidditch”.

Însă ele au subliniat de asemenea că sportul lor și-a creat reputația de a fi „unul din cele mai progresiste sporturi din lume în ceea ce privește incluziunea și egalitatea de gen”, afirmând că „este imperativ să onorăm această reputație”.

O altă organizație, International Quidditch Association, a justificat marți schimbarea de nume prin presupusele poziții împotriva persoanelor transgen pe care le-ar avea autoarea J.K. Rowling.

Partidele de qudditch-ul, așa cum sunt ele organizate de cele două asociații, includ „o regulă de gen maxim” care cere echipelor să nu aibe simultan mai mult de 4 persoane de același gen pe teren.

Controversele legate de J.K. Rowling

J.K. Rowling a fost în ultimii ani în centrul unor controverse din cauza comentariilor sale vizavi de comunitatea transgen, fiind denunțată drept transfobă de unele persoane.

Mai muți actori din filmele Harry Potter, inclusiv Daniel Radcliffe și Emma Watson, au condamnat în public unele afirmații ale sale.

Rowling a respins constant aceste acuzații și a relatat în luna noiembrie a anului trecut că a primit amenințări cu moartea din cauza situației.

În 2020 ea a renunțat din cauza acuzațiilor și presiunilor la care a fost supusă la prestigiosul premiu „Ripple of Hope” (Rază de Speranță) decernat de Fundația Kennedy pentru Drepturile Omului.

Cum arată sportul quidditch practicat în viața reală: