J. K. Rowling, autoarea celebrei serii de romane Harry Potter, a anunțat că returnează premiul acordat de o fundație a familiei Kennedy ca urmare a acuzațiilor ce i s-au adus din cauza opiniilor sale cu privire la persoanele transsexuale, relatează BBC News.

JK RowlingFoto: Agerpres/AP

Scriitoarea a primit anul trecut Premiul de onoare ”Ripple of Hope” (Rază de Speranță) din partea Fubdației pentru Drepturile Omului Robert F Kennedy.

Însă, la începutul lunii august, președintele fundației Kerry Kennedy a criticat-o pe motiv că opiniile exprimate de ea recent aduc atingere identității persoanelor transsexuale.

În replică, Rowling a spus că sugestia lui Kennedy cum că ar fi transfobică este ”incorectă”.

Autoarea romanelor Harry Potter a fost criticată în luna iunie după ce a publicat pe twitter mai multe comentarii în care dezaproba tentativa unora de a introduce distincția între ”femeie cu menstruație” și ”femeie fără menstruație”, pentru persoanele transsexuale.

Rowling și-a exprimat astfel obiecțiile față de intenția de a renunța la folosirea pur și simplu a termenului de femeie, atunci când este cazul, în favoarea unor definiții artificiale, concepute în spiritul corectitudinii politice.

Intervenția sa a strânit însă un val de critici, scriitoarea fiind nevoită să revină ulterior cu un lung text pe blogul personal, pentru a explica că a fost victima unui abuz și tocmai de aceea drepturile femeilor sunt importante pentru ea.

"Respect dreptul fiecărei persoane transsexuale de a-și trăi viața în orice mod simte că este autentic și confortabil pentru ea. În același timp, viața mea a fost marcată de faptul că sunt femeie și nu cred că e greșit să spun asta”, scris autoarea.

Mai multe vedete de cinema, printre care Eddie Redmayne, Daniel Radcliffe și Emma Watson au luat atitudine, criticând-o.

Ulterior, într-un alt context legat de mișcarea Black Lives Matter, Rowling s-a alăturat unui demers prin care atrăgea atenția asupra riscurilor pe care le reprezintă corectitudinea politică promovată de stânga radicală.

Un grup de 150 de intelectuali din întreaga lume au semnat o scrisoare deschisă prin care spun că, deși susțin mișcarea pentru justiție socială și rasială, dogmatismul și intoleranța care s-au instalat și în această tabără, ce invocă argumente de ordin moral, amenință societatea liberală, bazată pe liberul schimb al ideilor.

Profesorii au ajuns să fie anchetați pentru că citează din clasici la cursuri, cercetători și editori sunt concediați pentru publicarea unor opinii controversate, iar cărți sunt retrase, atrag atenția semnatarii. Printre ei se numără scriitorii J.K. Rowling, Margaret Atwood, Salman Rushdie și șahistul Gari Kasparov.