Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a acuzat Statele Unite că pun presiuni pe Turkish Airlines să refuze îmbarcarea cetățenilor ruși în zboruri cu destinația Mexic, relatează Reuters.

Imbarcare intr-un avion al Turkish AirlinesFoto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Comentariile sale vin după ce Ambasada Rusiei de la Ankara a acuzat marți Turkish Airlines că le interzice cetățenilor săi să urce în zboruri de tranzit de la Istanbul către mai multe țări din America Latină și le-a recomandat să dea în judecată compania aeriană turcă.

„Ambasada Rusiei în Republica Turcia și alte oficii consulare ruse din străinătate sunt forțate să noteze că Turkish Airlines, în special reprezentanța sa din Istanbul, în ciuda solicitărilor noastre repetate, continuă practica de a refuza îmbarcarea în zboruri a pasagerilor ruși care călătoresc în tranzit prin Istanbul către țările din America Latină (Argentina, Brazilia, Mexic, Panama și o serie de altele)”, nota ambasada rusă într-un comunicat de presă.

Comentând miercuri noaptea acest subiect, viceministrul rus de externe a declarat că „în cazul specific al Mexicului cred că motivul este ușor de ghicit”.

„El se află în presiunile puse asupra autorităților din această țară de către Washington”, a adăugat el.

Două surse din industrie au declarat pentru Reuters că sunt de părere că Turkish Airlines acționează la solicitarea guvernului american, care încearcă să țină sub control fluxul de migranți de la granița sa de sud.

Turkish Airlines afirmă că nu face decât să respecte solicitările țărilor de destinație

Ziarul turcesc Hurriyet nota luna trecută că Turkish Airlines a anunțat înăsprirea controalelor pentru pasagerii care călătoresc către Venezuela, Mexic, Columbia, Cuba și Brazilia, la solicitarea autorităților din țările respective. Într-un comunicat publicat pe 15 martie Turkish Airlines a confirmat că a refuzat îmbarcarea mai multor pasageri ruși către aceste țări.

Turkish Airlines a amintit la momentul respectiv care sunt condițiile de intrare în fiecare țară și că este obligată să verifice respectarea acestora. Hurriyet nota însă la rândul său că măsurile de înăsprire a controalelor ar face parte din eforturile de a combate imigrația ilegală în SUA.

„Turkish Airlines a fost presată cumva sau convinsă sau intimidată să fie atât de strictă”, a declarat acum pentru Reuters Artur Muradyan, vicepreședintele pentru turism internațional al Asociației Turoperatorilor Ruși.

O a doua sursă a declarat pentru Reuters sub condiția anonimității că Turkish Airlines „crede că oamenii zboară către America Latină pentru a traversa granița în Statele Unite”.

Sursa în cauză a declarat că majoritatea rușilor cărora li s-a refuzat îmbarcarea în curse ale Turkish Airlines voiau să ajungă în Mexic.

Biroul de Vamă şi Protecţia Frontierelor din Statele Unite estimează că cel puțin 73.000 de ruși au încercat să intre ilegal pe teritoriul american în ultimii doi ani în contextul exodului apărut după declanșarea războiului din Ucraina și cu precădere după ce președintele Vladimir Putin a decretat mobilizarea „parțială” în septembrie 2022.

Sursele Reuters afirmă că până la 1.000 de ruși au fost refuzați la îmbarcare de Turkish Airlines în ultimele 2-3 luni pe Aeroportul Internațional din Istanbul.