​Scriitoarea bielorusă Svetlana Alexievici, o laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, avertizează că moartea lui Alexei Navalnîi „a deschis un abis de permisivitate dictatorilor din întreaga lume” și că ea a arătat că președintele Vladimir Putin este capabil de orice, relatează Meduza.

Svetlana AlexieviciFoto: Hendrik Schmidt / DPA / Profimedia Images

Alexievici și-a exprimat totuși speranța că, după moartea lui Navalnîi, anunțată vinerea trecută de Serviciul Federal al Penitenciarelor din Rusia, „lumea va înțelege că Putin, la fel ca Hitler, este capabil să tragă lumea într-un război mondial”. „Nu se va opri”, a avertizat ea.

„Întreaga lume este în doliu astăzi. M-am uitat pe fluxul de știri și erau reacții din toată lumea: politicieni, scriitori, muzicieni. Toată lumea este uluită. Desigur, acesta este un șoc datorat cruzimii pe care am permis-o. Răul s-a extins până în punctul în care face lucruri pe care nici nu ni le-am putea imagina, deși cunoșteam natura unei astfel de puteri”, a spus aceasta într-un amplu interviu acordat ziarului bielorus Nasha Niva.

Ea a amintit și de soarta disidenților din Belarus, încarcerați de regimul lui Alexandr Lukașenko după izbucnirea protestelor pe scară largă în urma alegerilor prezidențiale din august 2020.

„Cel mai rău lucru pentru Belarus este că avem aproape două mii de prizonieri politici și liderii noștri sunt și ei acolo [în închisoare]. Poate că cineva stă chiar acum într-o celulă de pedeapsă. Nu există informații de la Masha Kolesnikova, Viktor Babariko. Nu știm nimic despre Nikolai Statkevici. Și se pare că am putea afla cel mai rău lucru despre ei în orice moment”, a deplâns scriitoarea bielorusă.

Laureata Premiului Nobel spune că lumea va plăti un preț „mult mai mare” dacă nu ajută Ucraina

„Dictatorii învață unii de la alții. Moartea lui Navalnîi a deschis un abis de permisivitate pentru dictatorii din întreaga lume și cu atât mai mult aici, în Belarus. Acum ne putem aștepta la orice. Autoritățile au primit o astfel de îngăduință. Se dovedește că ele pot face orice și lumea va fi neputincioasă. Acesta este cel mai rău lucru”, a avertizat Svetlana Alexievici.

„Trebuie să ajutăm Ucraina cât mai mult posibil, altfel va trebui să plătim un preț mai mare. Noul Hitler cu noile tehnologii va fi mai rău decât ceea ce știm din istorie”, a spus ea cu referire la președintele Vladimir Putin.

„Omul acesta este crud. El este un ofițer KGB, nu un politician. Prin urmare, ne putem aștepta la orice de la el”, a mai avertizat laureata Premiului Nobel. Ea spune totuși că moartea lui Navalnîi în închisoare arată mai degrabă că Putin se teme.

„Ar putea părea imposibil să-l ucizi pe principalul adversar, pe opozant, pe politician. O personalitate puternică nu permite acest lucru. Ea apreciază un adversar puternic. Iar cea slabă face ceea ce vedem”, a declarat ea.

Svetlana Alexievici a fugit din Belarus de teama represiunii lui Lukașenko

Alexievici a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură în 2015 pentru opera sa „polifonică, memorial al suferinței și curajului în epoca noastră”, potrivit Academiei Regale de Științe a Suediei, instituția care decernează prestigioasele premii.

În primul său comentariu după anunțul făcut de Academia Regală de Științe ea a condamnat anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia în 2014.

O cunoscută membră a opoziției bieloruse, ea a susținut protestele din 2020 împotriva lui Alexandr Lukașenko, când au existat temeri că ar putea fi arestată. În septembrie 2020 șefii mai multor reprezentanțe diplomatice de la Minsk, inclusiv ambasadorul României în Belarus, au mers împreună la locuința ei pentru a afișa un mesaj de solidaritate cu scriitoarea.

Alexievici a părăsit în cele din urmă Belarusul la sfârșitul lunii septembrie. Ziarul Nasha Niva care a publicat interviul cu ea operează și el din afara țării conduse de Lukașenko, după ce jurnaliștii săi au fost vizați de razii ale autorităților în 2021.

Urmărește ultimele evoluții din a 726-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.