Ambasadorul României în Belarus, Viorel Moşanu, și alți diplomați din statele membre UE au mers miercuri la locuința din Minsk a scriitoarei Svetlana Alexievici, laureată cu Nobel pentru Literatură, după ce au primit informaţii că bărbaţi necunoscuţi au încercat să intre în casa ei.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Am primit informaţii că persoane necunoscute au sunat la uşa apartamentului ei, probabil securitatea sau reprezentanţi ai poliţiei. Am decis că este ameninţată cu detenţia, având în vedere că Svetlana Alexievici este ultimul membru al Consiliului de Coordonare care nu a fost reţinut sau nu a părăsit Belarusul”, a declarat ambasadorul lituanian Andrius Pulokas, potrivit lrt.lt, scrie News.ro. El a spus că Alexievici este bine şi că este hotărâtă să rămână în ţară.

După incident, Alexievici a chemat jurnaliştii la locuința sa, scrie BBC. La reședința scriitoarei au mers și diplomați din statele membre UE. Ministrul de Externe al Suediei, Ann Linde, a postat pe Twitter o imagine în care scriitoarea apare alături de diplomaţii veniţi să o sprijine.

Printre oficialii străini care au mers la Svetlana Alexievici se numără și ambasadorul României în Belarus, Viorel Moşanu.

„Conform instrucţiunilor, ambasadorul României în Belarus, împreună cu alţi colegi din UE, a vizitat-o astăzi pe laureata Nobel Svetlana Alexievici la reşedinţa ei. Ea a vorbit în sprijinul democraţiei pentru un viitor mai buni al bieloruşilor. Cerem autorităţilor din belarus să înceteze să o hărţuiască”, a scris pe Twitter ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.

Svetlana Alexievici este membru al prezidiului Consiliului de Coordonare al opoziţiei din Belarus. În 26 august, ea a fost convocată de Comitetul Bielorus de Investigaţii şi a refuzat să depună mărturie într-un caz penal deschis de regim împotriva Conisliului de Coordonare.

Guvernul din Belarus a început o acţiune de reprimare a opozanţilor după protestele de amploare care au izbucnit în urma alegerilor prezidenţiale din luna august. Uniunea Europeană a anunţat că nu recunoaşte rezultatul scrutinului în care Alexandr Lukaşenko a fost desemnat câştigător cu aproximativ 80% din voturi.

Principalul rival al lui Lukaşenko, Svetlana Tihanovskaia, a fost nevoită să părăsească ţara şi se află în exil în Lituania. În 14 septembrie, Lukaşenko urmează să se întâlnească cu preşedintele rus Vladimir Putin, care şi-a exprimat şi oferit în mai multe rânduri sprijinul.

Citește și: