Laureata Nobel Svetlana Alexievici a părăsit luni Belarusul plecând înspre Germania, au anunțat asistenții ei pentru mai multe agenții de presă, relatează Deutsche Welle.

HotNews.roFoto: Hotnews

Alexievici era ultima membră a conducerii opoziției din Belarus care nu fusese arestată sau obligată să părăsească țara, aceasta îmbarcându-se însă luni într-un zbor ce a plecat înspre Berlin.

Aceasta a fost chemată pentru a fi interogată de anchetatorii din Belarus înainte de a pleca în Germania pentru un tratament medical programat, a declarat pentru AFP prietena scriitoarei, Maria Voiteshonok.

„Se va întoarce în Belarus într-o lună. Nu renunță la activitățile ei de membră în Consiliul de Coordonare”, a anunțat Voiteshonok, aceasta relatând că Alexievici plănuiește să facă o deplasare și până în Italia înainte de a se întoarce la Minsk.

Proteste masive au avut loc în Belarus în urma alegerilor prezidențiale din 9 august în urma cărora președintele Alexandr Lukașenko a fost creditat de către autoritățile electorale cu 80% din voturi.

Opoziția susține că scrutinul a fost fraudat, poziție susținută de Uniunea Europeană și Statele Unite care refuză să îl recunoască drept președinte al țării. Lukașenko a declanșat o reprimare brutală a protestelor, arestând membri ai opoziției și demonstranți.

Alexievici era singura membră care se afla încă în libertate în Belarus a prezidiului consiliului de coordonare al opoziției înființat de Svetlana Tihanovskaia, contracandidata lui Lukașenko la alegerile din 9 august.

Citește și: