Președintele iranian Ebrahim Raisi și comandantul Gărzii Revoluționare a Iranului, generalul Hossein Salami, au oferit vineri primele reacții ale Teheranului după ce Statul Islamic (ISIS) a revendicat atacul terorist care a ucis aproape 100 de persoane miercuri, relatează Reuters.

Iran: ​Preşedintele Ebrahim Raisi promite că moartea generalului Qassem Soleimani va fi răzbunatăFoto: Vahid Salemi / AP / Profimedia

Statul Islamic a revendicat joi seara atentatul comis în orașul Kerman din sud-estul Iranului, unde mii de persoane s-au strâns pentru a marca 4 ani de la asasinarea generalului Qassem Soleimani, fostul comandant al forțelor de elită iraniene Quds, ucis într-un atac american cu dronă pe aeroportul din Bagdad.

Statul Islamic a declarat joi că doi membri ai săi au detonat centuri explozive în mulțimea strânsă la cimitirul din Kerman.

„Vă vom găsi oriunde ați fi”, a amenințat comandantul Gărzii Revoluționare de la Teheran, la funeraliile celor uciși, referindu-se la Statul Islamic.

„Inamicii noștri pot vedea puterea Iranului și întreaga lume ne cunoaște puterea și capabilitățile. Forțele noastre vor decide asupra momentului și locului în care să acționăm”, a declarat și președintele Raisi într-o adresă televizată.

Televiziunile iraniene au difuzat imagini care au arătat o mulțime compactă de oameni la centrul religios Imam Ali din Kerman, unde familiile îndoliate s-au strâns să își plângă morții. Sicriele acestora au fost înfășurate în steagul iranian.

Iranul a încercat să dea vina pe SUA și Israel pentru atac

În pofida revendicării atacului de către Statul Islamic, cei prezenți au scandat „Moarte Americii!” și „Moarte Israelului!”, pe lângă „Răzbunare, răzbunare”.

Inițial, agenția oficială de știri Irna a estimat numărul morților la 103, iar televiziunea publică de la Teheran a raportat că 211 persoane au fost rănite, unele dintre ele fiind în stare critică. Ministrul Sănătății, Bahram Eynollahi, a revizuit ulterior bilanțul la 95 de morți, explicând că unele nume „au fost înregistrate de două ori".

Un consilier politic al președintelui iranian a acuzat inițial Israelul și Statele Unite că se află în spatele atacului.

„Responsabilitatea pentru această crimă aparține regimurilor american și sionist, iar terorismul este doar un instrument", a scris Mohammad Jamshidi pe platforma „X”, fosta Twitter.

Departamentul de Stat de la Washington a spus că orice sugestie privind implicarea SUA sau a Israelului, este absurdă. „Statele Unite nu au fost implicate în niciun fel", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, adăugând: „Nu avem niciun motiv să credem că Israelul a fost implicat".

Israelul, dușmanul declarat al Iranului, nu a comentat atacul. „Ne concentrăm pe luptele cu Hamas”, a răspuns purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, la o întrebare pe această temă.

Atacul a venit într-un context regional extrem de tensionat al războiului dintre Israel și Hamas și la o zi după ce un membru de rang înalt al mișcării teroriste palestiniene a fost ucis într-un atac în apropiere de Beirut.

Statul Islamic îndeamnă jihadiștii să comită atacuri teroriste în Europa și SUA

Atacul de miercuri a fost cel mai sângeros de pe teritoriul Iranului de la Revoluția Islamică din 1979. La câteva ore după revendicarea atacului, Statul Islamic şi-a îndemnat joi adepţii să comită atentate în oraşe din Europa şi SUA pentru a-i „răzbuna” pe musulmanii din teritoriile palestiniene şi din alte ţări din Orientul Mijlociu.

„Faceţi-i să ştie că vor da socoteală pentru crimele comise în Palestina, în Irak, în Levant şi în restul ţărilor musulmane pe străzile din Washington, Paris, Londra, Roma şi în ţările ateilor”, a afirmat purtătorul de cuvânt al grupării teroriste, Abu Hazifa al-Ansari, într-un mesaj audio difuzat pe canalele Statului Islamic.

În acest mesaj, cu o durată neobişnuită de mai mult de o jumătate de oră, purtătorul de cuvânt al mişcării jihadiste sugerează că acum „conflictul” trebuie axat asupra aliaţilor Israelului, nu pe statul evreu în sine, precum şi asupra ţărilor arabe care menţin relaţii cu Israelul.

„În cadrul credinţei noastre că războiul este cu evreii şi cu aliaţii lor de oriunde, Statul Islamic anunţă desfăşurarea tuturor combatanţilor săi, în mod special, şi a tuturor musulmanilor, în general, în sprijinul celor vulnerabili pentru a avea drept ţintă evreii, creştinii şi aliaţii lor criminali în orice loc sub cer”, a indicat Abu Hazifa al-Ansari.

Acesta a îndemnat la „răzbunare pentru musulmanii din Palestina, Irak, Levant şi ţările musulmane” şi la „diversificarea planurilor şi operaţiunilor cu explozivi, arme de foc, arme albe şi lovituri cu vehicule”.

„Urmăriţi-i pe prizonierii evrei şi creştini pe străzile din SUA, Europa şi din lumea întreagă şi pătrundeţi în casele lor şi ucideţi-i”, instigă acelaşi reprezentant al jihadiştilor, care mai cere ca în aceste atacuri „să nu se facă distincţie între civili şi militari, pentru că armatele evreilor şi creştinilor bombardează ţările musulmane fără a face diferenţa între civili şi militari”, a tunat el.