Ministerul iranian al internelor a anunțat vineri după-amiaza că a efectuat primele arestări în legătură cu atentatul terorist de miercuri, cel mai sângeros atac de pe teritoriul țării de la Revoluția Islamică din 1979 încoace, relatează Reuters.

Victimele atacului de la Kerman au fost ingropate in sicrie infasurate in steagul iranianFoto: Vahid Salemi / AP / Profimedia

„Agențiile de informații capabile ale țării noastre au descoperit indicii foarte bune referitoare la elementele implicate în exploziile teroriste de la Kerman și o parte a celor care au jucat un rol în acest incident au fost arestați”, a declarat ministrul de interne Ahmad Vahidi într-o intervenție la televiziunea publică.

El nu a oferit mai multe informații, rezumându-se la a preciza că este vorba de mai multe persoane.

Comentariile sale vin după ce mai devreme în cursul zilei generalul Hossein Salami, comandantul Gărzii Revoluționare a Iranului, i-a amenințat pe cei responsabili că „Vă vom găsi oriunde ați fi”. El a făcut comentariul la funeraliile celor uciși.

Statul Islamic a revendicat joi seara atentatul comis în orașul Kerman din sud-estul Iranului, unde mii de persoane s-au strâns pentru a marca 4 ani de la asasinarea generalului Qassem Soleimani, fostul comandant al forțelor de elită iraniene Quds, ucis într-un atac american cu dronă pe aeroportul din Bagdad. Statul Islamic a declarat că doi membri ai săi au detonat miercuri centuri explozive în mulțimea strânsă la cimitirul din Kerman.

Iranul promite că va acționa „la momentul potrivit” împotriva celor responsabili de atac

„Inamicii noștri pot vedea puterea Iranului și întreaga lume ne cunoaște puterea și capabilitățile. Forțele noastre vor decide asupra momentului și locului în care să acționăm”, a declarat și președintele Raisi într-o adresă televizată de vineri.

Televiziunile iraniene au difuzat imagini care au arătat o mulțime compactă de oameni la centrul religios Imam Ali din Kerman, unde familiile îndoliate s-au strâns să își plângă morții. Sicriele acestora au fost înfășurate în steagul iranian.

În pofida revendicării atacului de către Statul Islamic, cei prezenți au scandat „Moarte Americii!” și „Moarte Israelului!”, pe lângă „Răzbunare, răzbunare”.

Autoritățile iraniene, care inițial au învinuit Statele Unite și Israelul pentru atac, afirmă că 95 de persoane au fost ucise miercuri în urma exploziilor de la Kerman.