„Krisenmodus” („mod de criză”) este cuvântul anului 2023 în Germania, a anunțat vineri un juriu alcătuit din lingviști în contextul în care germanii s-au confruntat anul acesta cu o varietate de probleme, de la cele legate de economie și costul traiului, la îngrijorările legate de migrație și refugiați, relatează Reuters.

Poarta Brandenburg din BerlinFoto: Tobias Arhelger / Alamy / Profimedia Images

„Mereu au existat crize. Dar acum există percepția că sunt atât de multe crize încât a devenit noua normalitate”, a declarat într-un comunicat de presă Societatea pentru Limba Germană (CfdS), institutul de stat care alege cuvântul anului în Germania.

Printre subiectele care i-au neliniștit pe germani în 2023 s-au numărat intrarea economiei în recesiune în primul trimestru al anului, inflația persistentă și facturile mari la utilități, noua criză a migranților sosiți la granițele Uniunii Europene, dar și creșterea vertiginoasă a numărului incidentelor antisemite pe fondul războiului din fâșia Gaza.

Coaliția de guvernare condusă de cancelarul Olaf Scholz se confruntă la rândul ei cu o criză existențială după ce planul său de buget a fost aruncat în aer de o decizie de luna trecută a Curții Constituționale care i-a interzis să folosească zeci de miliarde de euro împrumutate în perioada pandemiei de COVID-19.

Cele 3 partide care alcătuiesc coaliția lui Scholz continuă să se certe în privința măsurilor de luat, Verzii militând pentru suspendarea „frânei de îndatorare” din Constituție pentru un al cincilea an la rând, în timp ce liberalii din partidul FDP doresc o tăiere drastică a cheltuielilor guvernamentale.

„Viețile cotidiene ale numeroși oameni sunt caracterizate de sentimente precum incertitudinea, teama, furia, neputința și lipsa de putere. Între apatie și alarmare este dificil să găsești un mod potrivit de a face față acestor situații excepționale în derulare”, notează CfdS în comunicatul său.