​​Operațiunea militară a Israelului din sudul Fâșiei Gaza, aflată în cea de-a 63-a zi, se concentrează în prezent pe cel mai mare oraș din sud, Khan Younis, înrăutățind o situație umanitară și așa dificilă. ONU spune că 80% din populație a fost strămutată din zonă. Un reporter BBC din Gaza spune că orașul nu are hrană și nici electricitate și că există o lipsă gravă de apă. Mii de oameni au încercat să meargă la unitățile ONU pentru a găsi adăpost, dar au fost nevoiți să doarmă în fața clădirilor, deoarece nu mai este loc pentru ei. Zeci de mii de palestinieni se scurg în Rafah / SUA spun că nu există un termen limită pentru războiul din Gaza.

Oamenii pleaca din calea razboiuluiFoto: Fatima Shbair / AP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • SUA au blocat la ONU cererea de încetare imediată a focului. Așa cum era de așteptat, rezoluția a eșuat din cauza veto-ului SUA. Au existat 13 voturi în favoarea textului care cerea „încetarea imediată a focului în Gaza” și o abținere din partea Regatului Unit.
  • Operațiunea Israelului de eliberare de ostatici în Fâșia Gaza a eșuat / Doi soldați au fost grav răniți
  • Administrația Biden a cerut Congresului să aprobe vânzarea a 45.000 de obuze pentru tancurile israeliene Merkava
  • Cum explică Israelul scenele cu prizonierii palestinieni dezbrăcați: „Căutăm potriviri după pozele din timpul atacului”
  • Miniștrii de externe din mai multe țări arabe au cerut vineri, la Washington, încetarea „imediată” a războiului din Fâșia Gaza.
  • ONG-urile denunță situația „apocaliptică” din Gaza: „Viermi în răni, copii amputați fără anestezic”
  • Antonio Guterres a declarat că brutalitatea Hamas nu poate justifica niciodată „pedeapsa colectivă” a palestinienilor

Urmărește LIVE războiul Israel-Hamas, ziua a 63-a, pe HotNews.ro:

00:57Armata israeliană (IDF) a lovit un post de observare al Hezbollah, ca răspuns la atacurile de la graniță

IDF afirmă că a lovit un post de observare al Hezbollah cu oameni în sudul Libanului ca răspuns la atacurile de astăzi de la graniță.

În plus, Armata afirmă că a identificat un grup de agenți la un punct de lansare a rachetelor antitanc, de unde a fost efectuat un atac mai devreme. Acesta spune că obiectivul și agenții au fost loviți.

00:26Departamentul de Stat al SUA neagă acuzația potrivit căreia i-ar fi interzis unui oficial palestinian aflat în vizită la Washington să vorbească cu reporterii.

Ministrul de externe al Autorității Palestiniene, Riad Malki, se alăturase omologilor săi arabi și turci pentru a călători într-o rară misiune comună la Washington.

Miniștrii de externe au declarat că doresc să determine administrația Biden să renunțe la obiecțiile sale față de o încetare imediată a focului între Israel și gruparea teroristă Hamas, potrivit Times of Israel.

23:18SUA au blocat la ONU cererea de încetare imediată a focului

Așa cum era de așteptat, rezoluția a eșuat din cauza veto-ului SUA. Au existat 13 voturi în favoarea textului care cerea „încetarea imediată a focului în Gaza” și o abținere din partea Regatului Unit.

SUA, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, este singura națiune care a votat împotrivă.

Reprezentantul Emiratelor Arabe Unite a declarat că este „profund dezamăgit” de rezultatul votului.

„Permiteți-mi să fiu clar - pe fondul avertismentelor grave ale secretarului general, al apelurilor făcute de actorii umanitari, al opiniei publice mondiale, acest consiliu se izolează.”, a apus el.

Cum explică Israelul scenele cu prizonierii palestinieni dezbrăcați

22:37Operațiunea Israelului de eliberare de ostatici în Fâșia Gaza a eșuat / Doi soldați au fost grav răniți

Armata israeliană a recunoscut vineri eșecul unei operațiuni de eliberare de ostatici în Fâșia Gaza, în care doi soldați au fost grav răniți și, potrivit mișcării palestiniene Hamas, un ostatic a murit, informează AFP.

22:10Administrația Biden a cerut Congresului să aprobe vânzarea a 45.000 de obuze pentru tancurile israeliene Merkava, care vor fi folosite în ofensiva împotriva Hamas în Gaza, potrivit unui oficial american și unui fost oficial american, citați de Reuters.

Solicitarea vine în contextul în care cresc îngrijorările legate de utilizarea armelor americane într-un conflict care a ucis mii de civili.

21:51 Cum explică Israelul scenele cu prizonierii palestinieni dezbrăcați: „Căutăm potriviri după pozele din timpul atacului”

În timp ce luptele fac ravagii în jurul orașului Khan Younis și în nordul Fâșiei Gaza, pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare video care arată zeci de bărbați palestinieni reținuți de Israel.

Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Mark Regev a apărat acțiunea: „Îi căutăm pe cei responsabili pentru masacrul din 7 octombrie și dacă adunăm oameni pentru a afla care dintre ei sunt responsabili, al căror nume și chip se potrivește cu fotografiile cu oameni decapitând oameni sau violând femei sau așa mai departe, asta vom face.

Și dacă spuneți că „unii dintre ei sunt lucrători ONU”, ei bine, faptul că lucrează pentru o organizație ONU nu înseamnă în mod special că nu sunt membri ai Hamas”.

21:04 Gaza: Miniștrii arabi cer încetarea „imediată” a ostilităților

Miniștrii de externe din mai multe țări arabe au cerut vineri, la Washington, încetarea „imediată” a războiului din Fâșia Gaza.

„Mesajul nostru este că noi credem că este absolut necesar să punem capăt imediat luptelor”, a declarat ministrul saudit de externe, prințul Faisal bin Farhane, în numele grupului, solicitând Consiliului de Securitate al ONU să aprobe o rezoluție privind o încetare a focului umanitar în Gaza.

Președintele palestinian face apel la negocieri pentru a pune capăt războiului

20:36 SUA declară la ONU că nu sprijină apelul la încetarea focului în Gaza

Înaintea votului amânat de vineri al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite asupra cererii de încetare imediată a focului în războiul dintre Israel și Hamas, Statele Unite – care dețin dreptul de veto - au declarat organismului format din 15 membri că nu sprijină apelurile pentru o astfel de măsură, potrivit Reuters.

„Acest lucru nu ar face decât să planteze semințele pentru următorul război - deoarece Hamas nu dorește să vadă o pace durabilă”, a declarat adjunctul ambasadorului american la ONU, Robert Wood, în fața Consiliului, care s-a reunit pentru a fi informat de secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

20:19 Președintele francez Emmanuel Macron l-a îndemnat vineri pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să deschidă un al doilea „punct de trecere” între Israel și Fâșia Gaza, la Kerem Shalom, pentru a livra ajutoarele de care civilii palestinieni „au nevoie urgentă”.

În cursul unei convorbiri telefonice, „președintele Republicii a reiterat necesitatea de a proteja civilii din Gaza și a subliniat importanța obținerii unei încetări durabile a focului”, a relatat Elysée.

19:54 ONG-urile denunță situația „apocaliptică” din Gaza: „Viermi în răni, copii amputați fără anestezic”

„Cei care au supraviețuit bombardamentelor sunt acum în pericol iminent de a muri de foame și de boală”: Salvați Copiii și alte ONG-uri internaționale avertizează asupra situației „apocaliptice” din Fâșia Gaza după șaizeci de zile de asediu izraelian, potrivit AFP.

„Sute de copii stau la coadă pentru o singură toaletă”, „viermi în răni”, „copii amputați fără anestezic”: „nu avem cuvinte pentru a descrie ororile care au loc în Gaza”, a declarat indignată Alexandra Saieh, de la Salvați Copiii.

Hamas a declarat vineri că Israelul a bombardat moscheea medievală Omari din Gaza

19:21Președintele palestinian face apel la negocieri pentru a pune capăt războiului

Președintele palestinian a cerut, într-un interviu, organizarea unei conferințe de pace pentru a pune capăt războiului dintre Israel și Hamas.

Mahmoud Abbas a declarat că ar trebui să se lucreze pentru o soluție politică durabilă care să vadă înființarea unui stat palestinian.

`Sunt alături de rezistența pașnică. Sunt pentru negocieri bazate pe o conferință internațională de pace și sub auspicii internaționale care să ducă la o soluție care să fie protejată de puterile mondiale pentru a stabili un stat palestinian suveran în Fâșia Gaza, Cisiordania și Ierusalimul de Est", a declarat el pentru Reuters.

18:54Autoritatea Palestiniană (AP) lucrează cu oficialii americani la un plan de guvernare a Gaza după încheierea războiului, a declarat prim-ministrul autorității, relatează The Guardian.

Într-un interviu acordat joi Bloomberg, Mohammad Shtayyeh a spus că rezultatul său preferat ar fi ca Hamas să devină un partener minoritar în cadrul Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OLP), contribuind la construirea unui nou stat independent care să includă Cisiordania, Gaza și Ierusalimul de Est.

„Hamas înainte de 7 octombrie este un lucru, iar după este altceva”, a spus premierul palestinian.

Antonio Guterres a declarat că brutalitatea Hamas nu poate justifica niciodată „pedeapsa colectivă” a palestinienilor

18:11Hamas a declarat vineri că Israelul a bombardat moscheea medievală Omari din Gaza, provocând distrugeri pe scară largă a clădirii și numind-o „crimă odioasă, barbară”, relatează The Guardian.

De asemenea, o dronă israeliană a tras vineri asupra unei mașini în sud-vestul Siriei, ucigând patru persoane, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului și a unei surse regionale de securitate din apropiere de Damasc.

Armata israeliană a refuzat să comenteze asupra atacului raportat de la Quneitra, lângă granița cu Înălțimile Golan ocupate de Israel.

17:50Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că brutalitatea Hamas nu poate justifica niciodată „pedeapsa colectivă” a palestinienilor.

„Aproximativ 130 de ostatici sunt încă ținuți captivi. Cer eliberarea lor imediată și necondiționată, precum și tratamentul uman și vizitele Comitetului Internațional al Crucii Roșii până când vor fi eliberați”, a spus Guterres la o ședință de urgență a Consiliului de Securitate al organizației. „În același timp, brutalitatea comisă de Hamas nu poate justifica niciodată pedeapsa colectivă a poporului palestinian”, a mai spus el.

16:36Premierul Benjamin Netanyahu atacă, din nou, Autoritatea Palestiniană despre care spune că nu este soluția pentru Gaza post-război. Reacția sa vine după ce preierul palestinian Mohammed Shtayyeha declarat pentru Bloomberg că speră că Hamas va servi ca partener în guvernarea Gazei în urma războiului dintre Israel și gruparea teroristă.

„Nu va exista Hamas, îl vom elimina”, a spus Netanyahu „Faptul că aceasta este propunerea Autorității Palestiniene nu face decât să-mi întărească politica: Autoritatea Palestiniană nu este soluția”, a declarat Netanyahu, citat de Times of Israel.

16:17 Gadi Eizenkot, ministru în Cabinetul de război al Israelului, a aflat despre moartea fiului său în luptele din Gaza în timp ce discuta despre planurile operaționale la cartierul general militar din afara enclavei palestiniene, scrie Reuters.

Detaliile au fost date vineri de către ministrul Benny Gantz, într-un discurs televizat susținut la funeraliile fiului colegului său de guvern.

Gal Meir Eisenkot, în vârstă de 25 de ani, s-a numărat printre sutele de mii de rezerviști militari mobilizați pentru ofensiva lansată de Israel ca răspuns la atacul Hamas din 7 octombrie.

Reacția Israelului după ce a fost acuzat de uciderea jurnalistului Reuters

16:03 Biroul premierului israelian a confirmat vineri moartea unui bărbat israelian despre care se presupunea că a fost ținut ostatic în Gaza. Circumstanțele exacte, locația și ora morții acestuia sunt momentan neclare, scrie CNN.

Administrația orașului Bat Yam a spus că bărbatul, Eitan Levy, avea 53 de ani, era șofer de taxi și „își ducea un client din centrul țării către kibbutz-ul Be’eri, când a avut loc atacul Hamas din 7 octombrie.

15:25 Armata israeliană a reacţionat la două anchete realizate de AFP şi Reuters, care arată că tirurile sale de artilerie au provocat moartea unui jurnalist al agenției britanice de știri şi rănirea altor şase reporteri în luna octombrie, în Liban.

Bombardamentul care a ucis un jurnalist Reuters şi a rănit alte şase persoane, dintre care două de la Agenţia France-Presse (AFP), la 13 octombrie, în sudul Libanului, a avut loc într-o „zonă de luptă activă", a declarat vineri armata israeliană pentru AFP. O reacţie similară a fost oferită şi agenţiei Reuters, notează News.ro.

15:05Forțele de Apărare Israeliene (IDF) spun că au distrus clădirile folosite de Hamas la universitatea Al-Azhar din cartierul Rimal din Fâșia Gaza, scrie The Guardian.

„Soldații IDF din Batalionul 749 de Inginerie Rezervă al echipei de luptă a Brigăzii Bislah au distrus ieri clădiri, inclusiv infrastructuri teroriste, care au fost folosite pentru activitatea Hamas la Universitatea „Al-Azhar” din Rimal”, afirmă purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari.

137 de persoane ar mai fi ostatice în Gaza

13:34Numărul ostaticilor despre care se presupune că ar fi ținuți de Hamas în Gaza este acum de 137, a anunțat vineri biroul premierului israelian, conform CNN.

13:12 Israelul și-a intensificat brusc loviturile asupra Fâșiei Gaza, lovind pe toată lungimea enclavei palestiniene și ucigând sute de persoane într-o nouă fază extinsă a războiului despre care Washingtonul a spus că a contrazis promisiunile israeliene de a face mai mult pentru a proteja civilii, potrivit Reuters.

Armata israeliană a declarat vineri că a lovit peste 450 de ținte din Gaza de pe uscat, de pe mare și din aer în ultimele 24 de ore - cel mai mult de la încetarea armistițiului săptămâna trecută și aproximativ dublu față de cifrele zilnice raportate de obicei de atunci.

În condițiile în care majoritatea locuitorilor din Gaza sunt în prezent strămutați și nu au acces la niciun fel de ajutor, spitalele sunt depășite și alimentele se epuizează, principala agenție a ONU a declarat că societatea este „pe punctul de a se prăbuși complet".

Atât locuitorii, cât și armata israeliană au raportat o intensificare a luptelor atât în zonele din nord, unde Israelul declarase anterior că trupele sale și-au încheiat în mare parte misiunea luna trecută, cât și în sud, unde au lansat un nou asalt săptămâna aceasta.

Ministerul Sănătății din Gaza a anunțat joi că 350 de persoane au fost ucise, ridicând bilanțul victimelor campaniei de două luni a Israelului în Gaza la peste 17 170 de morți, iar alte mii de persoane sunt dispărute și se presupune că sunt îngropate sub dărâmături. Vineri dimineață au fost raportate mai multe lovituri în Khan Younis, în sud, în tabăra Nusseirat, în centru, și în orașul Gaza, în nord.

13:00 Asigurarea unei păci durabile în Orientul Mijlociu nu va fi posibilă atâta timp cât Hamas își poate continua atacurile din Fâșia Gaza, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe, transmite Reuters.

În prezent, „pledăm pentru continuarea încetării focului", a declarat purtătorul de cuvânt în cadrul unei conferințe de presă obișnuite la Berlin, adăugând că Israelul ar trebui să evite victimele civile în sudul Fâșiei Gaza și că este obligat să respecte dreptul umanitar.

Patru rachete lansate din Gaza spre Sderot

11:50 Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească vineri pentru un vot privind solicitarea unei încetări imediate a focului în Gaza, după ce șeful ONU, Antonio Guterres, a făcut pasul extraordinar de a invoca articolul 99 din Carta ONU pentru a convoca votul în această săptămână, scrie The Times of Israel.

Cea mai recentă versiune a rezoluției, consultată de AFP, cataloghează situația umanitară din Gaza drept „catastrofală” și „cere o încetare a focului imediată”.

În document, se solicită, de asemenea, protecția civililor, eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor pe care Hamas îi ține în continuare și accesul umanitar în Fâșia Gaza.

11:19Forțele israeliene au împușcat vineri cinci palestinieni într-o tabără de refugiați din nordul Cisiordaniei ocupate, a anunțat Ministerul Sănătății din cadrul Autorității Palestiniene, informează AFP.

Ministerul palestinian nu i-a identificat pe cei morți, dar a precizat că aceștia au fost uciși „de gloanțe ale ocupantului (Israel, n.r.) în tabăra de refugiați al-Fara", în regiunea Tubas.

Contactată de AFP, armata israeliană nu a făcut niciun comentariu până la transmiterea știrii.

„Ciocniri au izbucnit cu forțele (israeliene) care au luat cu asalt tabăra, pe fondul unor focuri de armă intense și al zgomotului unor explozii", a relatat agenția oficială palestiniană de presă Wafa.

11:00 Patru rachete au fost lansate din Gaza spre Sderot, precizează municipalitatea, care a anunțat că două au fost doborâte de sistemul de apărare antiaeriană Iron Dome, transmite Times of Israel.

Celelalte au aterizat în zone deschise din interiorul granițelor municipale.

Nu există informații cu privire la răniți sau pagube.

Un soldat israelian ținut ostatic a murit în timpul unei operațiuni de salvare

09:26Aripa armată a grupării militante palestiniene Hamas a declarat că un soldat israelian care fusese luat ostatic a fost ucis vineri dimineața într-un conflict între militanți și o unitate a forțelor speciale israeliene care conducea o operațiune de salvare, informează Reuters.

Brigăzile Al-Qassam au declarat că luptătorii săi au aflat despre operațiunea de salvare și s-au confruntat cu unitatea, ceea ce a dus la moartea și rănirea mai multor membri ai forțelor israeliene implicate în operațiune, fără a preciza numărul acestora.

Aceștia l-au identificat pe soldatul captiv care a fost ucis ca fiind Sa'ar Baruch, în vârstă de 25 de ani, și au dat un număr de identificare pentru acesta.

Israelul a salvat un soldat captiv din Gaza la sfârșitul lunii octombrie și a declarat că ar putea organiza operațiuni similare pentru a recupera ostaticii rămași, dacă este posibil.

08:29 Doug Emhoff , soțul vicepreședintelui Kamala Harris, a vorbit joi seară la aprinderea unei menore masive în fața Casei Albe pentru a marca prima noapte de Hanukkah.

El a spus că evreii americani „se simt singuri” și „în durere”, în timp ce a denunțat creșterea antisemitismului în SUA și în străinătate, pe fondul războiului Israel-Hamas.

Emhoff, prima persoană evreică care e soțul unuia dintre liderii aleși la nivel național, a evidențiat frica din comunitatea evreiască, cu câteva momente înainte ca menora să fie aprinsă la sudul Casei Albe.

Emhoff a spus că a discutat cu reprezentanți din întreaga comunitate evreiască pentru a vedea cum rezistă în timpul războiului.

„Numitorul comun al acestor conversații este că ne simțim singuri, ne simțim urâți și asta ne doare”, a spus el. „Chiar dacă ne confruntăm cu întuneric astăzi, continui să am speranță”, a spus Emhoff. „Povestea lui Hanukkah și povestea poporului evreu a fost întotdeauna una despre speranță și rezistență.”

08:21 Cel puțin 110 centre de sănătate și-au încetat operațiunile alături de 21 de spitale de când războiul Israelului împotriva Gaza a început pe 7 octombrie, potrivit celor mai recente date ale departamentului de presă guvernamental din Gaza, citat de Al Jazeera. Raportul mai precizează că 287 de membri ai personalului medical au fost uciși în atacurile israeliene în aceeași perioadă, iar distrugerea a cel puțin 58 de ambulanțe a împiedicat grav transportul persoanelor rănite către locurile unde se mai poate oferi tratament în Gaza.

08:04Programul umanitar al ONU în Gaza „nu mai este funcțional”, a declarat un reprezentant al ONU, Martin Griffiths. "Nu există nicio speranță pentru oamenii din Gaza. Ideea că nu există un loc sigur în Gaza are legătură și cu operațiunile umanitare, a spus Griffiths. „[Acest lucru] înseamnă că, dacă plănuiți astăzi o livrare de ajutoare umanitare în Gaza, trebuie să vă gândiți la posibilitatea ca transportul să fie atacat, să fie jefuit sau să fie deturnat”, a spus el.

Blinken critică dur Israelul

07:34 Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat, în cea mai puternică critică publică a modului în care Israelul derulează războiul împotriva Hamas din sudul Fâşiei Gaza, că există un decalaj între intenţiile declarate ale guvernului de a proteja civilii şi numărul victimelor, relatează Reute

07:30 Consiliul de Securitate al ONU urmează să se întrunească la presiunea acută a secretarului general António Guterres și va solicita o încetare imediată a focului după 8 săptămâni de război.

Într-o scrisoare adresată consiliului miercuri, Guterres a invocat articolul 99 al Cartei ONU, care prevede că secretarul general poate aduce în atenția consiliului „orice chestiune care, în opinia sa, amenință menținerea dreptului internațional, păcii și securității”. Nimeni nu mai solicitase așa ceva de zeci de ani.

07:15 Rabinii și membrii comunității evreiești s-au adunat în orașul american New York pentru a marca prima zi de Hanukkah și pentru a cere încetarea focului în Gaza.

06:54Avioanele de război israeliene au lansat o serie de raiduri vineri dimineața în Fâșia Gaza, potrivit echipei Al Jazeera din Gaza, în special în tabăra de refugiați Nuseirat din zona centrală a enclavei palestiniene devastate de război.

De asemenea, au fost lansate atacuri aeriene la primele ore ale dimineții în mai multe zone din Khan Younis, inclusiv Maan, Jourat al-Aqqad și în orașul vecin Rafah.

Agenția de presă palestiniană Wafa vorbește despre mai mulți morți și răniți în urma unui bombardament israelian care a vizat cartierul Shujayea, la est de orașul Gaza.

06:00 Israelul a fost de acord, la cererea SUA, să deschidă punctul de trecere a frontierei Kerem Shalom doar pentru controlul și inspecția ajutorului umanitar livrat în Gaza prin punctul de trecere Rafah, a declarat joi un înalt oficial american.

Washingtonul discută cu israelienii de săptămâni întregi despre posibila deschidere a Kerem Shalom pentru a accelera procesul de inspecție a camioanelor de ajutor.

SUA cere protejarea civilor din Gaza

05:58Ministrul Securității Naționale de extremă-dreapta, Itamar Ben Gvir, a instruit-o pe comisarul serviciului penitenciar al Israelului Katy Perry să facă pregătiri pentru încarcerarea teroriștilor Hamas capturați în timpul atacului șoc din 7 octombrie asupra sudului Israelului, într-o aripă subterană puțin folosită a închisorii Nitzan din centrul orașului Ramle, conform presei ebraice.

Aripa subterană nu a fost folosită de mulți ani și oferă condiții minime de detenție.

05:52Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vorbit vineri cu omologul său israelian, ministrul Apărării Yoav Gallant, cerând „eforturi sporite pentru protejarea civililor din Gaza, creșterea furnizării de asistență umanitară și reducerea violențelor în Cisiordania”.

05:45Potrivit agenției de știri palestiniene Wafa, forțele israeliene l-au arestat pe șeicul Najeh Bakirat, director adjunct al Jerusalem Endowments, în timpul unei razii în casa sa din sudul Ierusalimului de Est.

O a doua persoană pe nume Bahaa Mahmoud al-Arouj a fost de asemenea arestată în oraș, a spus Wafa.

Între timp, forțele israeliene au efectuat razii în centrul orașului Ramallah, precum și în tabăra de refugiați al-Fawwar, la sud de Hebron.

05:20Președintele american Joe Biden a discutat cu regele Iordaniei Abdullah al II-lea pentru a comenta „cele mai recente evoluții din Gaza”, după un apel telefonic anterior cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu.

Biden spune că și-a reiterat „angajamentul de a spori furnizarea de asistență umanitară civililor palestinieni din Gaza” și că cei doi lideri „au convenit că să lucreze împreună pentru o pace durabilă în Orientul Mijlociu”.

00:56NBC: Israelul ia în considerare inundarea tunelurilor Hamas.

Israelul ia în considerare un plan de dezactivare a „pânzei de păianjen” a tunelurilor subterane ale Hamas prin inundarea acestora cu apă de mare, au declarat doi oficiali americani pentru rețeaua NBC News.

Planul se numără printre opțiunile analizate de Israel pentru a distruge sistemul, au declarat oficialii.

Israelul a refuzat să comenteze tactica raportată, dar a declarat anterior că tunelurile au fost folosite pentru a ascunde ostatici, arme, luptători și chiar liderii grupării.

00:19Biden a discutat cu Netanyahu despre „necesitatea absolută de a proteja civilii”.

Președintele SUA, Joe Biden, i-a spus joi premierului israelian Benjamin Netanyahu că este esențial să protejeze civilii, în timp ce luptele urbane violente fac ravagii în cele mai mari orașe din Gaza și în jurul acestora, a anunțat Casa Albă, potrivit AFP.

„Președintele a insistat asupra necesității absolute de a proteja civilii și de a separa populația civilă de Hamas, în special prin intermediul unor coridoare care să le permită oamenilor să se deplaseze în siguranță în afara zonelor de luptă demarcate”, a precizat Casa Albă într-un comunicat.