Armata israeliană a recunoscut vineri eșecul unei operațiuni de eliberare de ostatici în Fâșia Gaza, în care doi soldați au fost grav răniți și, potrivit mișcării palestiniene Hamas, un ostatic a murit, informează AFP.

Soldați israelieni în Fâșia GazaFoto: Israeli army / AFP / Profimedia

Ca represalii la un atac mortal fără precedent al mișcării islamiste pe teritoriul israelian la 7 octombrie, în care au fost răpite 240 de persoane, armata israeliană desfășoară bombardamente aeriene și operațiuni terestre în Fâșia Gaza pentru a „anihila” Hamas și a elibera ostaticii.

„În cursul nopții (de joi spre vineri), doi soldați israelieni au fost grav răniți în timpul unei operațiuni de salvare a ostaticilor deținuți de Hamas în Fâșia Gaza”, a precizat armata într-un comunicat.

„Niciun ostatic nu a fost salvat”, a adăugat acesta, precizând că „în timpul operațiunii, numeroși teroriști implicați în răpirea și paza ostaticilor au fost uciși”.

Brigăzile Ezzedine al-Qassam, aripa armată a Hamas, au anunțat că au „reușit să zădărnicească o tentativă israeliană de eliberare a unui ostatic, prin observarea unor membri ai forțelor speciale israeliene care s-au deplasat în centrul Fâșiei Gaza” și care „s-au strecurat într-o ambulanță”.

Într-un comunicat, această sursă a raportat „schimburi de focuri intense”, un soldat rănit, în timp ce un ostatic „a fost declarat mort”.

Hamas a difuzat apoi o înregistrare video în care se văd mai multe pete de sânge pe podeaua unei case și cartușe, urmate de cadavrul unui bărbat.

Imaginile arată, de asemenea, arme și echipamente israeliene pe care Hamas susține că le-a recuperat în timpul incidentului.

„Avioanele de război israeliene au vizat întreaga zonă cu bombardamente intense pentru a permite forțelor speciale să plece”, potrivit brigăzilor Ezzedine al-Qassam.

Potrivit guvernului israelian, 138 de ostatici sunt încă reținuți în Gaza, după eliberarea a 105 răpiți la sfârșitul lunii noiembrie, în cadrul unui armistițiu de șapte zile, dintre care 80 în schimbul a 240 de prizonieri palestinieni deținuți de Israel.

În total, 93 de soldați israelieni au fost uciși în luptele din Gaza, potrivit armatei.

În Fâșia Gaza, bombardamentele israeliene au ucis 17.490 de persoane, dintre care mai mult de două treimi sunt femei și tineri sub 18 ani, potrivit Ministerului Sănătății din Hamas.

Atacul fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian din 7 octombrie s-a soldat cu 1.200 de morți, majoritatea civili, potrivit autorităților israeliene.