„Cei care au supraviețuit bombardamentelor sunt acum în pericol iminent de a muri de foame și de boală”: Salvați Copiii și alte ONG-uri internaționale avertizează asupra situației „apocaliptice” din Fâșia Gaza după șaizeci de zile de asediu israelian, potrivit AFP.

Clădiri distruse în GazaFoto: Fadi Alwhidi / AFP / Profimedia

„Sute de copii stau la coadă pentru o singură toaletă”, „viermi în răni”, „copii amputați fără anestezic”: „nu avem cuvinte pentru a descrie ororile care au loc în Gaza”, a declarat indignată Alexandra Saieh, de la Salvați Copiii.

„Copii și familii rătăcesc pe străzi, fără hrană, fără să aibă unde să meargă și fără să aibă cu ce să să supraviețuiască”, a continuat ea.

Israelul a impus un asediu total asupra teritoriului palestinian din 9 octombrie, la două zile după atacul comis de comandourile Hamas, care au masacrat 1.200 de persoane, în principal civili, în Israel și au luat ostatici alte aproximativ 240 de persoane.

Ca represalii, Israelul a bombardat teritoriile palestiniene și a lansat o ofensivă terestră la 27 octombrie, întreruptă la sfârșitul lunii noiembrie de un armistițiu de o săptămână, în timpul căruia au fost eliberați 105 ostatici.

Dar ostilitățile au fost reluate de atunci. Potrivit guvernului Hamas, peste 17.000 de persoane, dintre care 70% femei și minori, au murit.

Nici un loc sigur”

„Niciun loc nu este sigur” în Gaza, spune Shaina Low, de la Consiliul Norvegian pentru Refugiați. Mai mult de jumătate din locuințele de acolo au fost avariate sau distruse, iar 1,9 milioane de locuitori - dintr-un total de 2,4 milioane - au fost strămutați din cauza războiului, potrivit ONU.

Sute de mii de civili au fugit din nordul devastat al micului teritoriu pentru a se refugia în sud. Dar operațiunile militare israeliene se intensifică și acolo.

„Israelul forțează familiile să se mute dintr-o zonă periculoasă în alta”, a insistat Low în timpul aceleiași videoconferințe, ale cărei colege, la fel ca mii de alți locuitori din Gaza, „dorm pe străzi cu nou-născuții lor” din lipsă de adăpost sigur.

„Spitalele din Gaza devin morgi”

La Khan Younès, în sudul Fâșiei Gaza, un angajat al Médecins du Monde „a fost rănit când un tanc a atacat o școală”, unde se refugiase, a declarat Sandrine Simon, directoarea pentru sănătate a ONG-ului.

„Spitalele din Gaza devin morgi”, a continuat ea, descriind răniții care zac pe jos și personalul epuizat.

La spitalul Al-Aqsa, din centrul Gaza, unde lucrează Medici fără frontiere, „150-200 de răniți de război sosesc în fiecare zi”, dar miercuri „au primit mai mulți morți decât răniți”, a suspinat Isabelle Defourny, președinta MSF Franța.

Iar în spitalul Nasser din Khan Younès, peste 5.000 de răniți și 1.400 de morți au fost tratați de MSF începând cu 7 octombrie, ceea ce înseamnă că „20% dintre pacienții care au sosit erau deja morți”, spune ea, denunțând „măcelul fără discernământ” al trupelor israeliene.

Foamete, boli și „încălcări ale demnității” - Situația din Gaza „este apocaliptică”

Situația din Gaza „este apocaliptică”, a declarat Bushra Khalidi, de la Oxfam, denunțând restricțiile impuse de Israel convoaielor umanitare care intră în această fâșie îngustă de pământ prin terminalul Rafah, la frontiera cu Egiptul.

La sfârșitul lunii noiembrie, Programul alimentar mondial a avertizat asupra unui „risc ridicat de foamete” pentru locuitorii din Gaza, în special pentru „femei și copii”.

În același timp, șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Ghebreyesus, a enumerat pe X bolile care afectează teritoriul, din cauza „supraaglomerării, a lipsei de apă, de canalizare și de igienă de bază”: peste 100.000 de locuitori sufereau de dificultăți respiratorii acute, 75.000 de diaree, alții de scabie...

Chiara Saccardi, de la Acțiunea împotriva Foamei, a condamnat „încălcările demnității” cauzate de lipsa de igienă, citând, de exemplu, femei ale căror rochii erau pătate de sânge atunci când aveau menstruația.

Armata israeliană a cerut „sprijinul” organizațiilor umanitare internaționale pentru a „ajuta la crearea de infrastructuri” în Al-Mawasi, o zonă de coastă în sudul Fâșiei Gaza, între Khan Younès și Rafah, unde Israelul cere civililor să se retragă.

Cu toate acestea, „ Handicap International”, consideră că solicitarea este „inacceptabilă” și nu va „răspunde la această cerere”.

„În această zonă nu există niciun serviciu, nicio școală, nicio unitate de sănătate” și „se așteaptă ca comunitatea umanitară să construiască totul”, se plânge ea.