În timp ce luptele fac ravagii în jurul orașului Khan Younis și în nordul Fâșiei Gaza, pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare video care arată zeci de bărbați palestinieni reținuți de Israel.

Prizonieri palestinieni dezbracatiFoto: captura bbc.com

Înregistrarea, verificată de BBC, îi arată pe aceștia dezbrăcați până la lenjeria intimă, îngenuncheați la pământ și păziți de soldați israelieni.

Se crede că bărbații ar fi fost arestați în Beit Lahia, în nordul extrem al Fâșiei Gaza.

BBC a fost informat că unii dintre bărbați au fost eliberați între timp.

Unul dintre bărbații identificați ca fiind reținuți este un cunoscut jurnalist palestinian, ceea ce i-a determinat pe angajatorii săi să acuze Israelul că efectuează „percheziții invazive și tratamente umilitoare” asupra civililor.

Întrebat în legătură cu înregistrarea video, un purtător de cuvânt al guvernului israelian a declarat pentru BBC că bărbații reținuți erau toți de vârstă militară și că au fost „descoperiți în zone pe care civilii ar fi trebuit să le evacueze cu săptămâni în urmă”.

Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Mark Regev a apărat acțiunea:

„Îi căutăm pe cei responsabili pentru masacrul din 7 octombrie și dacă adunăm oameni pentru a afla care dintre ei sunt responsabili, al căror nume și chip se potrivește cu fotografiile cu oameni decapitând oameni sau violând femei sau așa mai departe, asta vom face.

Și dacă spuneți că „unii dintre ei sunt lucrători ONU”, ei bine, faptul că lucrează pentru o organizație ONU nu înseamnă în mod special că nu sunt membri ai Hamas”.

„Tot mai mulți palestinieni se predau”

Purtătorul de cuvânt al forțelor armate israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că armata vede tot mai mulți agenți Hamas care se predau forțelor în timpul luptelor din Fâșia Gaza.

„Trupele noastre operează în inima centrelor de greutate ale Hamas în sudul și nordul Fâșiei Gaza simultan, în Jabaliya, Shejaiya și în zona Khan Younis”, spune el.

„Suntem implicați în lupte aprige cu teroriștii Hamas, care se ascund în subteran. Ucidem mulți teroriști și vedem tot mai mulți teroriști care se predau în luptă”, spune Hagari.

El spune că, în ultimele 48 de ore, soldații israeieni au arestat peste 200 de suspecți în Fâșia Gaza.

„Zeci dintre ei au fost predați pentru interogatoriu de către Unitatea 504 a Direcției de Informații Militare și Shin Bet din Israel, inclusiv comandanți Hamas și agenți Nukhba”, spune Hagari.