Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat joi că, dat fiind numărul de victime în rândul civililor din fâșia Gaza, se îndoiește că Israelul respectă dreptul umanitar internațional și că loviturile împotriva enclavei sunt inacceptabile, relatează Reuters.

PSOE, partidul socialist al premierului spaniol Pedro Sanchez, zguduit de un scandal de corupțieFoto: AndréS RodríGuez / Zuma Press / Profimedia

„[Date fiind] înregistrările video pe care le vedem și numărul în creștere de copii care mor, am îndoieli serioase că [Israelul] se conformează dreptului umanitar internațional”, a afirmat acesta într-un interviu acordat televiziunii publice spaniole TVE.

„Ceea ce vedem în Gaza nu este acceptabil”, a subliniat Pedro Sanchez, învestit mai devreme în cursul lunii noiembrie pentru un nou mandat de premier după ce a ajuns la un acord cu separatiștii catalani pentru a-i susține guvernul în parlament în schimbul grațierii lor pentru tentativa eșuată de secesiune din 2017.

Israelul l-a convocat pe ambasadorul Spaniei după ce premierul spaniol Pedro Sanchez a spus că se îndoiește că respectă dreptul umanitar internațional, scrie The Guardian.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că i-a cerut ministrului său de externe să-l cheme pe ambasadorul Spaniei „după declarația rușinoasă a premierului spaniol”.

Noile comentarii vin după ce săptămâna trecută Sanchez a atras o reacție furioasă din partea Israelului după ce a cerut într-o conferință de presă susținută alături de omologul său belgian Alexander de Croo o încetare a focului de durată, „pentru a inversa situația catastrofală prin care trece oamenii din Gaza”.

El a denunțat și atunci ca fiind „complet inacceptabilă” ceea ce a descris drept „uciderea fără discernământ a civililor nevinovați, inclusiv a mii de băieți și fete”.

„Cred cu tărie că trebuie să facem un apel către Israel să-şi respecte obligaţiile în materie de drept internaţional”, a spus Sanchez, făcând referire la civilii palestinieni ucişi în bombardamentele israeliene care au urmat atacului Hamas din 7 octombrie.

Dispută diplomatică între Spania și Israel din cauza situației din fâșia Gaza

Ministerul israelian de externe a reacționat anunțând că i-a convocat pe ambasadorii Spaniei şi Belgiei și spunând că declaraţiile celor doi premieri reprezintă o „susţinere a terorismului”.

Ministrul de externe Eli Cohen a declarat la rândul său că afirmațiile lui Sanchez și ale premierului belgian sunt „false” și „dau un imbold terorismului”, în timp ce premierul Benjamin Netanyahu a condamnat „energic” comentariile celor doi.

Ministrul de externe al Spaniei, José Manuel Albares, a calificat comentariile guvernului israelian „total false și inacceptabile”. „Ministerul Afacerilor Externe analizează răspunsul adecvat pe care urmează să-l dăm - și va exista un răspuns la aceste acuzații false, deplasate și inacceptabile”, a adăugat el.

Comentând la rândul său asupra situației, Pedro Sanchez a refuzat duminică să își retracteze comentariile, afirmând că reprezintă o „chestiune de umanitate”. El și-a reiterat totodată condamnarea pentru atacul comis de Hamas.

„Condamnarea atacurilor josnice ale unui grup terorist precum Hamas şi, în acelaşi timp, condamnarea uciderii fără discriminare a palestinienilor din Gaza nu este o chestiune politică sau ideologică, ci o chestiune de umanitate", a spus el la Madrid la o reuniune a Partidului Socialist Spaniol pe care îl conduce.

În pofida acestor tensiuni, Sanchez a declarat joi în timpul interviului acordat TVE că relațiile dintre Israel și Spania sunt „corecte” și că „țările prietene mereu au lucruri pe care să și le spună reciproc”.

El a insistat de asemenea că țările europene ar trebui să discute despre recunoașterea unui stat palestinian independent.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului dintre Israel și Hamas LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.