La 55 de zile de la începerea războiului, Israel și Hamas au prelungit armistițiul. Armata israeliană a declarat joi că armistițiul cu Hamas va continua „având în vedere eforturile mediatorilor de a continua procesul de eliberare a ostaticilor și sub rezerva termenilor acordului". Hamas a fost de acord să prelungească armistițiul pentru a șaptea zi. Cele șase zile de încetare a luptelor din Gaza urmau să se încheie joi la ora locală 7.00, după eliberarea unui grup de 16 ostatici deținuți de Hamas în noaptea de miercuri spre joi, în schimbul a 30 de prizonieri palestinieni.

ostatici eliberati de HamasFoto: Menahem KAHANA / AFP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Armata israeliană confirmă că alți șase ostatici au fost eliberați de Hamas și preluați de la Crucea Roșie, potrivit Reuters.
  • Treizeci de palestinieni urmau să fie eliberați din închisorile israeliene în schimbul unui total de 10 ostatici din Gaza, cifră care include „doi cetățeni ruși care au fost eliberați ieri”
  • Bărbatul care a tras asupra teroriștilor din Ierusalim a murit după ce a fost împușcat de trupele israeliene care se pare că l-au identificat greșit, potrivit Times of Israel.
  • Trezoreria americană spune că Turcia joacă un rol „proeminent” în finanțarea Hamas
  • Președintele israelian solicită ajutorul Emiratelor Arabe Unite pentru a asigura securitatea ostaticilor
  • Blinken îndeamnă la prelungirea armistițiului din Gaza pentru „a opta zi și mai mult”.
  • Șeful Curții Penale Internaționale (CPI) va vizita Israelul la cererea familiilor afectate de atacul Hamas din 7 octombrie.
  • Hamas a repetat afirmațiile potrivit cărora Israelul a respins oferta sa de a returna trupurile lui Kfir, în vârstă de 10 luni, Ariel, în vârstă de patru ani, și Shiri Bibas, în vârstă de 32 de ani
  • Israelul susține că a găsit „materiale medicale furate” într-un tunel al Hamas

Urmărește LIVE războiul Israel-Hamas - toate informațiile din ziua a 55-a pe HotNews.ro:

01:04Trupele israeliene se pregătesc pentru sfârșitul încetării focului

Trupele israeliene continuă să se pregătească înainte de expirarea iminentă a încetării focului.

Armistițiul se va încheia mâine la ora locală 7.00 (5.00, ora Regatului Unit), iar ostilitățile ar putea fi reluate în orice moment după aceea.

00:46Cetățeni din Uruguay, Mexic și Rusia se numără printre cei opt ostatici israelieni eliberați de Hamas în cea de-a șaptea zi a armistițiului din Gaza, a anunțat vineri Qatar, mediator în cadrul acordului.

„Printre cei opt cetățeni israelieni eliberați astăzi în cadrul acordului se numără doi minori și șase femei", a declarat Majed Al-Ansari, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar.

Treizeci de palestinieni urmau să fie eliberați din închisorile israeliene în schimbul unui total de 10 ostatici din Gaza, cifră care include "doi cetățeni ruși care au fost eliberați ieri”, miercuri, a adăugat el.

00:14Președintele israelian solicită ajutorul Emiratelor Arabe Unite pentru a asigura securitatea ostaticilor

Președintele Israelului a adresat un apel personal șefului Emiratelor Arabe Unite pentru a ajuta la negocierile pentru a asigura eliberarea mai multor ostatici din Gaza.

Isaac Herzog a făcut această solicitare atunci când s-a întâlnit joi cu șeicul Mohamed în Dubai, a declarat biroul său.

„Președintele a făcut apel la prietenul său, șeicul Mohamed bin Zayed al Nahyan, să își folosească întreaga greutate politică pentru a promova și accelera întoarcerea acasă a ostaticilor”, a precizat biroul, potrivit Sky News.

Armata israeliană confirmă că alți șase ostatici au fost eliberați de Hamas

23:39Bărbatul care a tras asupra teroriștilor din Ierusalim a murit după ce a fost împușcat de trupele israeliene care se pare că l-au identificat greșit, potrivit Times of Israel.

Bilanțul atacului armat din Ierusalim de astăzi se ridică la patru morți, întrucât un bărbat grav rănit în timpul atacului a murit din cauza rănilor, potrivit presei ebraice.

Bărbatul, al cărui nume nu a fost dat imediat, a deschis focul asupra teroriștilor, dar a fost împușcat de soldații israelieni care se pare că l-au confundat cu un atacator.

23:09Armata israeliană confirmă că alți șase ostatici au fost eliberați de Hamas și preluați de la Crucea Roșie, potrivit Reuters.

Forțele de apărare israeliene afirmă că șase ostatici israelieni au fost transferați de Crucea Roșie în Egipt prin punctul de trecere Rafah.

Aceștia vor fi aduși la un punct de întâlnire unde forțele israeliene le vor verifica identitatea, înainte de a-i escorta în Israel printr-o poartă laterală la punctul de trecere Kerem Shalom.

Pe măsură ce sunt scoși din Gaza, cei șase ostatici sunt identificați ca fiind Bilal și Aisha Ziyadne, Ilana Gritzewsky, Nili Margalit, Shani Goren și Sapir Cohen, după ce Amit Soussana și Mia Schem au fost eliberați mai devreme astăzi.

22:34Blinken îndeamnă la prelungirea armistițiului din Gaza pentru „a opta zi și mai mult”.

22:16Șeful Curții Penale Internaționale (CPI) va vizita Israelul la cererea familiilor afectate de atacul Hamas din 7 octombrie.

Karim Khan va vizita, de asemenea, Ramallah, în Cisiordania, pentru a se întâlni cu înalți oficiali palestinieni din această țară, a anunțat CPI.

Vizita nu va avea caracter de investigație, a precizat aceasta, adăugând că „reprezintă [o] oportunitate de a-și exprima compasiunea pentru toate victimele și de a se angaja în dialog”.

Acest lucru vine după ce familiile victimelor au cerut o anchetă internațională privind crimele și răpirile.

Israelul susține că a găsit „materiale medicale furate” într-un tunel al Hamas

21:58Hamas susține că Israelul refuză să preia cadavrele familiei Bibas

Hamas a repetat afirmațiile potrivit cărora Israelul a respins oferta sa de a returna trupurile lui Kfir, în vârstă de 10 luni, Ariel, în vârstă de patru ani, și Shiri Bibas, în vârstă de 32 de ani, potrivit Sky News.

Ieri a afirmat că cei trei au fost uciși într-un atac aerian israelian înainte de încetarea focului, deși acest lucru nu a fost verificat.

„Rezistența (Hamas) s-a oferit să predea cele trei cadavre, dar ocupația (Israelul) a refuzat să le primească și continuă să manevreze și să negocieze”, se arată într-un comunicat.

21:20Israelul susține că a găsit „materiale medicale furate” într-un tunel al Hamas

O agenție a Ministerului israelian al Apărării a afirmat că a găsit dovezi ale unor materiale medicale furate, ascunse în tunelurile Hamas, potrivit Sky News.

Israelul a acuzat în mod constant Hamas că ascunde combustibil, alimente, provizii medicale și alte ajutoare extrem de necesare pentru a prezenta comunității internaționale imaginea unui dezastru umanitar în Gaza.

20:58Regele Iordaniei cere ONU și ONG-urilor să mențină presiunea asupra Israelului cu privire la ajutorul umanitar

Regele Iordaniei a îndemnat Organizația Națiunilor Unite și alte organizații umanitare neguvernamentale (ONG-uri) să continue să exercite presiuni asupra Israelului pentru a permite intrarea mai multor ajutoare în Gaza, în contextul în care acordul de încetare a focului se apropie de expirare.

Regele Abdullah a găzduit astăzi, la Amman, o reuniune de urgență cu șefii celor mai mari organizații umanitare și donatori arabi, potrivit Sky News.

Trezoreria americană spune că Turcia joacă un rol „proeminent” în finanțarea Hamas

20:26Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avut o nouă zi plină în Orientul Mijlociu, strângând mâna mai multor personalități din Israel și Cisiordania.

Înaintea călătoriei sale, acesta a declarat că dorește să se concentreze asupra „căii de urmat” pentru regiune.

Printre cei cu care s-a întâlnit s-au numărat Benjamin Netanyahu, Mahmoud Abbas, Isaac Herzog și Yair Lapid, în timp ce diplomatul de rang înalt a avut un program încărcat.

El le-a spus liderilor israelieni că trebuie să se asigure că civilii palestinieni din sudul Fâșiei Gaza sunt în siguranță și că nevoile lor umanitare sunt satisfăcute înainte de a relua operațiunile militare în această zonă, potrivit Sky News.

20:09 Cel mai important oficial al Trezoreriei americane pentru combaterea finanțării terorismului a declarat joi că a discutat cu guvernul turc despre îngrijorările profunde ale Statelor Unite cu privire la finanțarea Hamas din Turcia.

Turcia are un rol „proeminent” în schemele de finanțare ale Hamas și gruparea teroristă profită probabil de acest lucru pentru a strânge mai mulți bani în contextul războiului său cu Israelul, a declarat Brian Nelson, subsecretarul Trezoreriei americane pentru informații financiare și legate de terorism.

19:50Reportaj AFP din Gaza: Profesorul a fost strămutat, școala a fost mutată, dar elevii încearcă să evadeze din realitatea războiului

A așezat scaunele, a găsit tablă și a planificat lecția zilei: cum se spune „Iubesc Palestina” în engleză? În curtea școlii care a devenit o tabără pentru persoanele strămutate în Fâșia Gaza, Tareq al-Ennabi vrea să le ofere elevilor săi o mostră de normalitate, își începe AFP reportajul.

La 7 octombrie, Hamas, care a preluat puterea în Gaza în 2007, a lansat un atac fără precedent asupra Israelului. A doua zi, într-o duminică, prima zi a săptămânii în Fâșia Gaza, copiii palestinieni nu au mai mers la școală.

Școlile lor se aflau sub bombardamentele israeliene, lansate ca represalii la atacul Hamas. Ele au fost transformate în adăposturi improvizate pentru miile de persoane strămutate care începuseră să fugă sau au fost părăsite de profesori și elevi care au fost ei înșiși forțați să plece.

19:16Președintele francez Emmanuel Macron salută eliberarea unui ostatic franco-israelian.

„Mia Schem este liberă”, spune Macron pe X, fostul Twitter. „Împărtășesc această mare bucurie cu familia ei și cu toți francezii”.

Macron își exprimă, de asemenea, „solidaritatea cu toți cei care rămân ostatici ai Hamas. Franța lucrează cu partenerii săi pentru a asigura eliberarea lor cât mai curând posibil”, potrivit Times of Israel.

Hamas a predat doi ostatici israelieni Comitetului Internațional al Crucii Roșii

18:30Forțele Israeliene afirmă că cei doi ostatici eliberați de Hamas către Crucea Roșie au fost predați forțelor speciale și membrilor agenției de securitate Shin Bet în nordul Fâșiei Gaza, în apropiere de bariera de securitate.

Cei doi ostatici au fost identificați ca fiind Mia Schem, în vârstă de 21 de ani, și Amit Soussana, în vârstă de 40 de ani. Cele două ar fi fost răpite de la festivalul de muzică Supernova, ținut aproape de granița cu gaza și locul unde sute de tineri și-au pierdut viața pe 7 octombrie în atacul brutal al teroriștilor Hamas.

O înregistrare video din orașul Gaza arată cum teroriștii Hamas îi predau pe Schem și Soussana Crucii Roșii înainte ca aceștia să fie transferați în custodia israeliană. Videoclipul arată mulțimi mari în zonă.

Potrivit reporterului pentru afaceri palestiniene de la Canalul 12 de știri Ohad Hemo, predarea a avut loc într-o parte a orașului în care Armata Israeliană deținea controlul înainte de începerea armistițiului de săptămâna trecută și este posibil să fi fost pusă în scenă acolo ca o demonstrație de forță din partea Hamas.

17:09 Hamas a predat doi ostatici israelieni Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) din orașul Gaza, a declarat un oficial palestinian familiarizat cu negocierile de armistițiu pentru Reuters.

Oficialul a adăugat că cei doi ostatici sunt femei.

16:05 Israelul l-a convocat pe ambasadorul Spaniei după ce premierul spaniol Pedro Sanchez a spus că se îndoiește că respectă dreptul umanitar internațional, scrie The Guardian.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că i-a cerut ministrului său de externe să-l cheme pe ambasadorul Spaniei „după declarația rușinoasă a premierului spaniol”.

16:00Procesul de corupție al premierului israelian Benjamin Netanyahu, care a fost suspendat împreună cu toate celelalte cazuri neurgente după 7 octombrie, va fi reluat săptămâna viitoare, scrie The Times of Israel.

Joi a expirat regimul de urgență pe care ministrul Justiției, Yariv Levin, l-a instituit pentru instanțe atunci când a început războiul cu Hamas, astfel că acesta a dispus ca majoritatea instanțelor să își reia funcționarea normală, de vineri.

Următoarea audiere în procesul lui Netanyahu la Tribunalul Districtual din Ierusalim va avea loc lunea viitoare.

Atacul din Ierusalim, revendicat de Hamas

15:15Gruparea islamistă Hamas a revendicat atacul terorist din Ierusalim comis de doi militanți înarmați într-o stație de autobuz.

Hamas a precizat într-un comunicat că „operațiunea a venit ca un răspuns natural la crimele fără precedent comise de ocupație", referindu-se la campania militară a Israelului în Gaza și tratamentul aplicat prizonierilor palestinieni din închisorile israeliene.

13:45Negociatorii din Qatar și Egipt fac presiuni pentru o nouă prelungire cu două zile a armistițiului din Gaza, care să includă noi eliberări de ostatici și o creștere a livrării de ajutor umanitar, a anunțat Egiptul, joi, conform Reuters.

Eforturile vin în contextul prelungirii de ultim moment a armistițiului pentru a șaptea zi, joi.

Prelungirea de joi include eliberarea a 10 israelieni capturați de Hamas și a 30 de prizonieri palestinieni, precum și furnizarea aceleiași cantități de ajutor umanitar ca în ultimele șase zile, a declarat șeful serviciului de informare de stat al Egiptului, Diaa Rashwan.

„Egiptul va continua să depună toate eforturile pentru a asigura fluxul continuu de ajutor umanitar către nordul și sudul Fâșiei Gaza”, se mai arată în comunicat.

13:27Cel mai recent bilanț indică 13 persoane rănite în atacul din Ierusalim, scrie The Times of Israel.

Două spitale din zona Ierusalimului au confirmat că tratează răniții, cel puțin cinci persoane având răni grave.

Antony Blinken, în Israel

13:04Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns în Israel joi dimineață și se întâlnește în prezent cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu, la biroul acestuia din Ierusalim.

12:02Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat joi că, dat fiind numărul de victime în rândul civililor din fâșia Gaza, se îndoiește că Israelul respectă dreptul umanitar internațional și că loviturile împotriva enclavei sunt inacceptabile.

11:40Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) spun că sistemul Iron Dome a interceptat o „țintă aeriană suspectă” care a intrat din Liban în spațiul aerian israelian, scrie The Times of Israel.

Incidentul - în urma căruia nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale - a declanșat sirenele antiaeriene în comunitățile nordice Matat, Sassa și Dovev.

Incidentul este primul de acest gen în cinci zile, pe fondul armistițiului Israel-Hamas în curs de desfășurare în Gaza, care a fost respectat în cea mai mare parte în nord, notează The Times of Israel.

O ostatică eliberată de Hamas a refuzat să se întâlnească cu Netanyahu, în vizita acestuia la spitalul la care este internată

10:50Familia Elmei Avraham, una dintre ostaticele Hamas eliberate, a refuzat să se întâlnească cu Benjamin Netanyahu în timpul vizitei premierului israelian la Centrul Medical Soroka din Beersheba, scrie The Times of Israel.

Elma Avraham, în vârstă de 84 de ani, luată ostatică din kibbutz-ul Nahal Oz, a fost eliberată din captivitate în stare critică, după ce Hamas nu i-a furnizat medicamentele zilnice vitale, timp de aproximativ 50 de zile.

Reprezentanții spitalului la care este internată au transmis că viața acesteia nu mai este în pericol, ea continuând să se recupereze.

10:32Fostul secretar american de stat Henry Kissinger, considerat unul dintre cei mai influenți diplomați din toate timpurile, a avertizat în ultimul său interviu înainte să se stingă din viață că lumea nu poate face concesii unor oameni care au demonstrat că nu pot face pace.

10:02 Ministerul israelian al Apărării a anunțat joi că 2.005 soldați și membri ai forțelor de securitate au fost răniți din 7 octombrie, conform The Times of Israel.

Potrivit sursei citate, 287 de militari sunt internați în prezent, 28 dintre ei fiind în stare gravă.

Este pentru prima dată când autoritățile furnizează un bilanț oficial al soldaților răniți în războiul cu Hamas, scrie The Times of Israel.

Trei morți și șase răniți într-u atac armat la intrarea în Ierusalim

09:48 Trei persoane au fost ucise și șase rănite, dintre care două grav, în urma atacului terorist din Ierusalim, au anunțat poliția și medicii, conform The Times of Israel.

Potrivit poliției, în jurul orei 7:40, doi palestinieni înarmați au coborât dintr-un vehicul pe strada Weizman, la intrarea principală din Ierusalim, și au deschis focul asupra oamenilor dintr-o stație de autobuz.

08:57Cel puțin o femeie a fost ucisă și alte opt persoane au fost rănite într-un atac armat comis joi, la ora de vârf, la intrarea în Ierusalim, a anunțat serviciul de ambulanță Magen David Adom din Israel, informează Reuters.

Armistițiul Israel-Hamas a fost prelungit din nou

08:46Armistiţiul între Israel şi mişcarea palestiniană Hamas va fi prelungit până vineri, a confirmat joi Qatarul, ţară mediatoare, informează AFP şi dpa.

„Părţile palestiniană şi israeliană au convenit să prelungească armistiţiul umanitar din Fâşia Gaza cu o zi suplimentară”, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Qatarului, Majed al-Ansari.

Hamas a anunţat deja, joi dimineaţa devreme, prelungirea armistiţiului cu o zi, în timp ce armata israeliană a precizat că acest armistiţiu continuă alături de continuarea negocierilor.

Prelungirea armistiţiului se face în aceleaşi condiţii ca cele ale altor pauze: încetarea activităţilor militare şi intrarea ajutorului umanitar în Fâşia Gaza, a explicat Ansari.

El a adăugat că armistiţiul se va derula „în cadrul medierii comune a Qatarului, Republicii Arabe a Egiptului şi SUA”.

08:28Armistiţiul intrat în vigoare la 24 noiembrie între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a fost prelungit in extremis joi dimineaţă, au anunțat cele două tabere, potrivit News.ro.

Acordul de încetare a focului trebuia să expire la ora locală 7.00, dar cu un sfert de oră înainte de acest termen, armata israeliană a emis un comunicat în care a precizat că „pauza operaţională" va „continua", „în lumina eforturilor mediatorilor de a continua procesul de eliberare a ostaticilor" deţinuţi în Gaza. La rândul său, Hamas a indicat că pauzele au fost prelungite pentru „o a şaptea zi".

Armistiţiul, prelungit de la cele patru zile iniţiale, a adus primul răgaz în bombardamentele din Gaza, o mare parte a teritoriului de coastă de 2,3 milioane de locuitori fiind transformată în pustiu ca răspuns la ravagiile militanţilor Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie, scrie Reuters.

„Având în vedere eforturile mediatorilor de a continua procesul de eliberare a ostaticilor şi sub rezerva termenilor cadrului, pauza operaţională va continua", se arată în comunicatul israelian, publicat cu câteva minute înainte ca armistiţiul temporar să expire.

Hamas, care a eliberat miercuri 16 ostatici în schimbul a 30 de prizonieri palestinieni, a afirmat într-un comunicat că armistiţiul va continua pentru a şaptea zi.

Grupul militant a declarat anterior că Israelul a refuzat să primească alte şapte femei şi copii şi trupurile altor trei ostatici în schimbul prelungirii armistiţiului.

Ambele părţi au declarat că sunt pregătite să reia luptele.

Israelul a jurat să anihileze Hamas, care conduce Gaza, ca răspuns la ravagiile comise de gruparea militantă la 7 octombrie, când, potrivit Israelului, oamenii înarmaţi au ucis 1 200 de persoane şi au luat 240 de ostatici.

Înainte de armistiţiu, Israelul a bombardat teritoriul timp de şapte săptămâni şi a ucis peste 15.000 de palestinieni, potrivit autorităţilor sanitare din zona de coastă.

01:18Președintele SUA, Joe Biden, a declarat miercuri că Liat Beinin, ostatică israeliano-americană, a fost eliberată de către Hamas după ce a fost răpită în timpul atacului grupului militant asupra Israelului pe 7 octombrie.

Biden a spus că Beinin a trecut granița Gaza și se află în siguranță în Egipt. Beinin a fost printre cei 16 ostatici eliberați miercuri de către Hamas în ultima zi a unei extinderi de două zile a unei încetări a focului în războiul din Gaza, potrivit Reuters.

Biden a spus că a discutat cu mama și tatăl lui Beinin. „Ei sunt foarte recunoscători și lucrurile evoluează bine”, a spus el reporterilor înainte de a se urca în Air Force One pentru a se întoarce la Washington.

Sinteza ultimelor 24 de ore:

  • Hamas a eliberat miercuri 16 ostatici: 10 israelieni, 4 thailandezi și 2 ruși
  • Hamas este pregătit să schimbe toți soldații israelieni deținuți cu toți prizonierii palestinieni
  • Mai mult de 1.000 de camioane cu ajutoare umanitare au ajuns în Gaza de la începutul încetării focului vineri
  • Franța cere UE să ia în calcul sancțiuni pentru coloniștii israelieni care au atacat palestinieni
  • Armata israeliană a declarat miercuri că „verifică” anunțul făcut de mișcarea islamistă palestiniană Hamas privind moartea unui bebeluș de zece luni, cel mai mic dintre ostaticii răpiți la 7 octombrie, a mamei sale și a fratelui său de 4 ani, potrivit AFP.
  • Netanyahu spune că Israelul se va întoarce la luptă după încetarea pauzei umanitare: „Vom lupta până la final fiindcă nu avem cum proceda altfel”
  • Blinken spune că va lucra la prelungirea pauzelor de foc în Israel pentru a elibera mai mulți ostatici