Un înalt responsabil al grupării Hamas a declarat miercuri că mișcarea islamistă palestiniană este pregătită să îi elibereze toți soldații israelieni pe care îi deține în schimbul tuturor palestinienilor închiși în Israel, potrivit AFP.

Razboiul Israel - HamasFoto: Abed Rahim Khatib / DPA / Profimedia

„Suntem pregătiți să eliberăm toți soldații în schimbul tuturor prizonierilor noștri”, a declarat Bassem Naim, înalt responsabil al Hamas și fost ministru al Sănătății în Fâșia Gaza, într-o conferință de presă în orașul sud-african Cape Town.

Naim a adăugat că Hamas este angajat în „negocieri dificile” pentru a prelungi actuala încetare a focului, care ar trebui să se încheie în principiu joi. „Încercăm, împreună cu mediatorii, să negociem un armistițiu permanent”, a declarat el.

Încetarea focului actuală a început vineri pentru patru zile, înainte de a fi prelungită cu încă două zile. Părțile discută cu mediatorii - cu Qatarul în frunte - pentru a evita reluarea luptelor în Fâșia Gaza, unde situația umanitară este dezastruoasă.

De atunci, 74 de ostatici și persoane cu dublă cetățenie au fost eliberați, inclusiv femei și copii, în schimbul a 180 de prizonieri palestinieni ținuți în închisorile israeliene, inclusiv femei și bărbați sub 19 ani.

Dintre cei 240 de israelieni luați ostatici în Gaza se află și soldați, care au fost excluși până acum din acordurile de schimb ostatici-prizonieri.

În 2011, peste o mie de prizonieri palestinieni au fost eliberați în schimbul soldatului Gilad Shalit, deținut de Hamas timp de cinci ani.

Organizațiile palestiniene afirmă că peste 7.000 de palestinieni sunt ținuți în închisorile israeliene.

Hamas a propus deja, luna trecută, schimbul tuturor ostaticilor pe care îi deține în schimbul tuturor prizonierilor palestinieni.

Armata israeliană a declarat miercuri că „verifică” anunțul decesului unui bebeluș de zece luni, cel mai tânăr dintre ostaticii luați la 7 octombrie, împreună cu mama și fratele său de patru ani.

„Am confirmat acum două sau trei săptămâni că 60 de israelieni au fost uciși în bombardamentele israeliene și sunt încă sub dărâmături”, a adăugat Naim. „Această femeie și cei doi copii fac parte din acel număr, pot să o confirm.”