Premierul spaniol Pedro Sanchez a acuzat vineri „uciderea fără discernământ a palestinienilor în Gaza”, atrăgând un răspuns furios din partea Israelului, scrie Reuters. Sanchez a făcut aceste declarații într-o conferință de presă susținută alături de premierul belgian Alexander De Croo, iar ministrul israelian de Externe a reacționat acuzându-i pe cei doi că susţin terorismul.

Pedro Sanchez la votul de investire a noului sau guvernFoto: Europa Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Premierii spaniol şi belgian, Pedro Sanchez şi Alexander De Croo, au susținut o conferinţă de presă comună în Egipt, la punctul de frontieră cu Fâşia Gaza de la Rafah, după intrarea în vigoare a armistiţiului de patru zile între Israel şi Hamas pentru eliberarea de către Hamas a 50 de ostatici, în schimbul eliberării de către Israel a 150 de deţinuţi palestinieni.

Sanchez a cerut o încetare a focului de durată, „pentru a inversa situația catastrofală prin care trece oamenii din Gaza”, spunând că „uciderea fără discernământ a civililor nevinovați, inclusiv a mii de băieți și fete, este complet inacceptabilă”, conform Reuters.

„Cred cu tărie că trebuie să facem un apel către Israel să-şi respecte obligaţiile în materie de drept internaţional”, a spus Sanchez, făcând referire la civilii palestinieni ucişi în bombardamentele israeliene care au urmat atacului Hamas din 7 octombrie.

Premierul spaniol a afirmat că „a sosit momentul pentru comunitatea internaţională şi pentru Uniunea Europeană să recunoască în sfârşit Statul Palestina”.

„Dar dacă nu va fi cazul, atunci Spania va lua propriile decizii”, a adăugat Sanchez, sugerând că Madridul ar putea recunoaşte unilateral statul palestinian în lipsa unei decizii comune în acest sens a UE.

La rândul său, premierul De Croo a declarat să „liderii politici trebuie să treacă peste propriile îndoieli şi să ia decizii, chiar dacă sunt dificile”.

Reacția furioasă a Israelului

Ministerul israelian de Externe israelian a reacționat anunțând că i-a convocat pe ambasadorii Spaniei şi Belgiei și spunând că declaraţiile celor doi premieri reprezintă o „susţinere a terorismului”.

„În urma afirmaţiilor premierilor spaniol şi belgian la Rafah, ministrul de externe Eli Cohen a dispus convocarea ambasadorilor ambelor ţări pentru o discuţie severă de mustrare. Condamnăm declaraţiile false ale premierilor Spaniei şi Belgiei, care susţin terorismul”, a anunţat MAE israelian într-un comunicat.

Şi premierul israelian Benjamín Netanyahu a „condamnat energic” comentariilor celor doi omologi ai săi, cărora le reproşează că „nu au atribuit către Hamas întreaga responsabilitate pentru crimele de război pe care le-a comis: masacrarea cetăţenilor israelieni şi folosirea palestinienilor ca scuturi umane”.

Replica Spaniei

Guvernul spaniol a reacționat după ce Israelul l-a acuzat pe premierul Pedro Sánchez că prin declarațiile sale „sprijină terorismul”, scrie The Guardian.

Ministrul de externe al Spaniei, José Manuel Albares, a calificat comentariile Guvernului israelian „total false și inacceptabile”: „Ministerul Afacerilor Externe analizează răspunsul adecvat pe care urmează să-l dăm - și va exista un răspuns la aceste acuzații false, deplasate și inacceptabile”.