Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez şi-a menţinut duminică afirmaţiile despre ofensiva de represalii din Gaza care au înfuriat Israelul, spunând că este "o chestiune de umanitate", potrivit AFP.

Pedro SanchezFoto: Presidential Office of Ukraine / DPA / Profimedia

Vizitând vineri punctul de trecere Rafah din Egipt împreună cu omologul său belgian Alexander De Croo, Sanchez a declarat că "uciderea fără discriminare a unor civili nevinovaţi" în teritoriile palestiniene este "absolut inacceptabilă", o poziţie exprimată şi de liderul belgian.

Ambii au cerut o încetare durabilă a focului.

Israelul a anunţat imediat că îi va convoca pe ambasadorii celor două ţări pentru un protest oficial, acuzându-i pe cei doi lideri că "sprijină terorismul".

Pedro Sanchez a răspuns duminică acuzaţiilor la o reuniune a Partidului Socialist de la Madrid.

"Condamnarea atacurilor josnice ale unui grup terorist precum Hamas şi, în acelaşi timp, condamnarea uciderii fără discriminare a palestinienilor din Gaza nu este o chestiune politică sau ideologică, ci o chestiune de umanitate", a spus el, potrivit Agerpres.

Ministrul său de externe, Jose Manuel Albares, a declarat vineri la televiziune că l-a sunat pe ambasadorul israelian la Madrid pentru a protesta oficial împotriva acuzaţiilor Israelului.

Conform autorităţilor israeliene, 1.200 de persoane, marea majoritate civili, au fost masacraţi în atacul din 7 octombrie lansat asupra Israelului de Hamas, de o violenţă fără precedent în istoria ţării.

Ca represalii, Israelul a promis să "elimine" Hamas, care a fost clasificată drept organizaţie teroristă de către Statele Unite, Uniunea Europeană şi Israel, bombardând necruţător teritoriul palestinian şi lansând o ofensivă terestră pe 27 octombrie, până la armistiţiul care a început vineri.

În Fâşia Gaza, aproape 15.000 de persoane au fost ucise de loviturile israeliene, conform guvernului Hamas.